Milánói derbi a kupaelődöntőért • SportTV

Milánói derbi a kupaelődöntőért

Sport TV avatar Sport TV 2021. 01. 26. 10:57     perc

Afféle igazi futballmixet kevertünk keddre. Szerepel benne három ország kétféle sorozatának négy jónak tűnő meccse. Az S1-nek „adtuk” a Spanyol Kupát, két érdekes nyolcaddöntővel, az S2-n pedig a kora esti 2. Bundesliga-mérkőzés után jöhet az Olasz Kupa legizgalmasabbnak ígérkező negyeddöntője.

Ha valakitől, Ropmelu Lukakutól van oka tartani a Milan-védőknek kedden este is a San Siróban (Fotó: Getty Images)

AUE–WÜRZBURG

A 2. Bundesliga felső és alsó felének utolsója, azaz a 9. és a 18. helyezett összecsapása.
Mindössze ötször játszottak eddig egymással, kétszer a 3. Ligában, háromszor jelenlegi bajnoki osztályukban. Szeptemberben fordított pályaválasztással sima 3–0-s Aue-siker született Würzburgban, a 60. és 63. percbn szerzett Strauss- és Testroet-találattal döntötte el a mérkőzést az Erzgebirge a ráadást gólt Baumgart (80.) szerezte.
Az Aue a hétvégén is nyert – Osnabrückben 1–0-ra, két vesztes partit követően, a hosszú, 5 meccses vereségsorozat után kétszer remiző, egyszer nyerő sereghajtó Würzburg viszont újra kikapott, 1–0-ra Paderbornban. Az előzmények hazai sikert sugallnak, áma a döntetlen is kisebb faja meglepetésnek számítana.

VALLADOLID–LEVANTE

Óscar Plano, a szombati egyik gólszerző küzd Rochinával és Sergi Guardiolával a két csapat legutóbbi valladolidi bajnokiján (Fotó: Getty Images)

Ronaldo csapata (mármint a Fenoménóé,  aki tulajdonosként jegyzi a klubot) a kupa-örökranglista 19. helyezetteje, két 80-as évekbeli (vesztes) döntőjével és további négy elődöntővel, míg a Levante UD – összeolvadó partnerével, a Levate FC-vel együtt – a hatvanon kívül van, együttesen két elődöntős szerepléssel. A LaLiga táblázatán a vendégcsapat áll jobban, 23 ponttal a 12., a hazaiaknak két hellyel eljjebb állva meg kell elégedniük a 20 ponttal, amely csupával kettővel több mint amennyi a már kieső helyen tanyázó Alavésnek van.
Örökmérlegük viszonylag kiegyenlített, bár a vendégeknek kedvező (12 siker 9 valladolidi mellett, 9 remi társaságában).

A kupában mindössze egyszer futottak össze, több mint negyedszázada. Az 1993–94-es kiírás 3. fordulójában  Valenciában gól nélkül végeztek, Valladolidban a hazaiak nyertek 2–1-re, de utána csak két kört mentek és nem jutottak a 16 közé.
Nem rég, csupán három napja csapott össze a két együttes legutóbb. Szombat este a Ciudad de Valenciában mérkőztek meg. Bő egy óráig gól nélkül álltak, a 62. percben  Dani Gómez szerzett vezetést a hazaiaknak, aztán Alcáraz (72.) és Óscar Plano (75.) góljával fordított a Valladolid, de még volt erő az egyenlítésre, Roger (83.) révén. Ha most is megismétlődne az iksz, annak hosszabbítás lenne a következménye, esetleg még a mindent eldöntő 11-es párbaj sem zárható ki teljesen.

 

INTERNAZIONALE–MILAN

Ibra küld csókokat az akkor még ott lévő rossoneri-hívőknek tavaly februárban. Aztán októberben már az üres stadionban szerzett duplájával verte meg az Intert a Milan a Derbi della Madonnina legutóbbi felvonásában  (Fotó: Getty Images)

Ezúttal a kupaelődöntőbe jutásért küzdenek meg  a milánói városi derbi, a Derbi della Madonnina csapatai. Az 1909-es első találkozás óta 226 hivatalos tétmérkőzést játszottak, mind a 4 sorozatot (bajnokságok, Olasz Kupa és Szuperkupa, BL) összesítve és a bajnoki mérleget tekintve is a most házigazdának minősülő Inter áll jobban, de csak a Coppa Italiában a Milané a pálma – eddig. 24 meccsből a fekete-vörösök nyertek többször (10, ebben bennne van egyetlen döntőjük, az 1977-es 2–0 is), döntetlenből és Inter-győzelmből egyaránt 7-et jegyeztek fel az évkönyvek. Legutóbb három éve mérkőztek a Coppa Italiáért, akkor a negyeddöntőben hosszabbításban kerekedett felül a Milan, Cutrone 104. percben elért góljával.
A bajnokságban mindkét csapatnak jól megy, gyakorlatilag mindketten esélyesek arra, hogy megtörjék a Juventus 9 éves bajnoki győzelmi sorozatát. A Milan az őszi idényban mindkét sorozatban (Serie A, El) őrizte veretlenségét, ám idén előbb a Juve (1–3), majd az Atalanta (0–3) ellen is veszített, egyaránt a San Siróban. Így „kellemesnek” látszó előnye mindössze kétpontnyira olvadt éppen az Inter előtt, de a Roma (6) és az Atalanta valamint a Juve (7-7) sincs annyira messze, hogy a bajnokságban több botlást megengedhessenek maguknak a rossonerók.
Közös stadionjukban most elvileg az Inter a pályáválasztó. De az volt a 4. fordulóban, tavaly október 17-én is, amikor a két csatársztár lőtte mindhárom gólt, Ibrahimovic kettőt bő negyedóra alatt, s arra Lukaku csak eggyel tudoptt válaszolni, még a félóra letelte előtt.
Bár a bajnokság mindkét fél számára előbbre való a kupánál, nem szabad elfelejteni, hogy a 7-szeres kupagyőztes fekete-kékek 2011-ben, az 5-szörös győztes fekete-vörösök 2003-ban (!) nyertek legutóbb Coppa Italiát. Azaz mindkét tábor elvárja övéitől, hogy véget vessenek ennek a kínosan hosszú sorozatnak. A Derbi della Madonnina múltja, no meg a hosszú nyeretlen széria megtörése talán felülírja a „mindent a scudettóért” elvet, és a két edző, Stefano Pioli (sosem nyert semmit) és Antonio Conte (kupát csak játékosként nyert, azt is csupán egyszer a Juvéval) legerősebb együttesét teszi a pályára. Akkor viszont vérbeli rangadónak lehetünk szemtanúi a – fájdalom, most is üres – San Siróban kedden este.

 

BETIS–REAL SOCIEDAD

A jó öreg Joaquín a 90. percben mentett egy pontot a Betisnek szombaton San Sebastiánban (Fotó:  Getty Images)

Fortunának fura játékai vannak: ahogy a másik mai Copa del Rey-párosításunk csapatai, az andalúz és a baszk együttes is éppen a legutóbbi bajnoki fordulóban, szombaton küzdött meg egymással és ugyanúgy 2–2-re végeztek. Mi több, mindkét párosításban a felek nemcsak sorozatot, helyszínt is váltanak, a Betis és a Real Sociedad is átrepüli az országot, hogy most Sevillában, a Benito Villamarínban csapjanak össze. A szombati meccsen egyébként a hazaiak öt perccel a rendes játékidő vége előtt még 2–0-ra vezettek, Isak (48.) és Oyarzabal (57.) góljával, azonban az utolsó öt percben sztán  vendégek két klasszisa, Canales és Joaquín döntetlenre mentette a találkozót.
A két klub párharca 90 éves előzményekre tekint vissza, 1932-ben játszottak egymással először bajnokit, a tétmeccsek örökmérlege némi baszk fökényt mutat (44 győzelemn, 36-tal szemben, 28 remi mellett).
A kupaeredményességük közt is kicsi a különbség: mindketten kétszer nyerték el a különböző nevű (de mindig az aktuális államfő nevét viselő) trófeát, de emellett a Real Sociedadnak még 5, a Betisnek „csak” két vesztes döntője van. Az elmúlt negyedszázadban háromszor csaptak össze a kupában, oda-vissza párharcokkal. Mindháromszor a Betis volt a jobb, az 1995-ös 4. fordulóban kettős győzelemmel, az 1998-as nyolcaddöntőben San Sebastian-i dönetlennel és sevillai győzelemmel. A legszorosabb párviadalt a tavalyelőtti nyolcaddöntőben vívták: mindkét csata remire végződött, csak éppen az andalúziai góltalanul, a baszkföldi 2–2-vel. Most majd kiderül, az egymeccses lebonyolítás változtat az erőviszonyokon, vagy a Betis a kupában legyőzhetetlen marad a bajnokságban egyébként  vetélytársánál eddig 4 ponttal többet gyűjtő és a táblázaton  két hellyel jobban álló (6.–8.) baszk gárda számára.

2. BUNDESLIGA, 18. forduló. Sport2 18:30 Erzgebirge Aue–Würzburger 07 Kickers (kommentátor: Haraszti Ádám).
COPA DEL REY, nyolcaddöntő. Sport1 18:45  Real Valladolid CF–UD Levante (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Puhl Sándor); Sport1 21:00  Real Betis Balompié–Real Sociedad (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Puhl Sándor).
COPPA ITALIA, negyeddöntő. Sport2 20:45 FC Internazionale–AC Milan (kommentátor: Haraszti Ádám)