Rivalizálások az elődöntőben • SportTV

Rivalizálások az elődöntőben

2016. 05. 21. 10:36    
Olvasási idő: < 1 perc

Két nagy rivalizálás elevenedik meg a jégkorong-világbajnokság elődöntőjében: Oroszország Finnországgal, Kanada pedig az Egyesült Államokkal csatázik a fináléba kerülésért.

Ha csak azt nézzük, hogy a legutóbbi (2007) oroszországi világbajnokságon Finnország az elődöntőben, a legutóbbi oroszországi olimpián (2014) pedig a legjobb nyolc között foszlatta szerte a hazaiak aranyálmait, akkor máris gyomorgörccsel készülhetnek az oroszok a 2016-os vb elődöntőjére. Ráadásul a finnek a tornán egyedüliként az összes mérkőzésüket megnyerték, emellett a világbajnokság előtt az Euro Hockey Tour keretében győzni tudtak Moszkvában. És ha ez még nem lenne elég, a finnek kapusa, az 1,17-es kapottgól-átlaggal büszkélkedő Mikko Koskinen az SZKA Szentpétervárban véd, kívülről fújja szinte az összes orosz játékos szokásait, különösen pétervári csapattársáét, a hazaiak legeredményesebb pontszerzőjéét, Vagyim Sipacsovét.
Ráadásul az idei finn válogatott nem csupán védekezésben ragyogó, de támadásban is: a kanadai táblázat első tíz (a holtversenyek miatt összességében 12) helyezettjéból öt is finn: Laine, Granlund, Koivu, Barkov és Jokinen. Különösen az idei NHL-drafton nagyon előre várt Laine nyűgözte-nyűgözi le az oroszokat. „Fiatal, tehetséges srác. Nagyszerű a sebessége, folyamatosan figyelnünk kell rá – mondta Ivan Tyelegin, a szbornaja csatára. – De ez igaz az összes finn játékosra. Keményen kell fognunk őket, nem szabad teret engednünk, hogy korcsolyázzanak.”
A másik elődöntőben is nagy rivalizálást láthatunk, hiszen Kanada és az Egyesült Államok ritkán vív békésen „összeborulós” meccset. Kanada favoritként várja a találkozót, a legtöbb gólt (40) ütötte a tornán (ez csaknem kétszer annyi, mint az amerikaiak 24-es termése), mind a 21 játékosának van már pontja, 16-nak minimum három is. Csak hát a Team USA már a Csehország elleni negyeddöntőt is outisderként várta, ehhez képest büntetőkkel kiharcolta a legjobb négy közé kerülést.

(Sport TV)

A Sport2-n 15 órától élőben közvetítjük a Finnország-Oroszország mérkőzést, a C8-on pedig 20 órától a Kanada-Egyesült Államok találkozót.