Képernyőn a vb csúcsfavoritja • SportTV

Képernyőn a vb csúcsfavoritja

2017. 01. 17. 02:47    
Olvasási idő: 2 perc

A Sport1-en két kézilabdameccset közvetítünk a vb-ről, a Sport2-n két sportág osztozik, kosárból a Szolnok utolsó előtti BL-csoportmeccse, futballból az FA-kupa 3. fordulójának egyik újrajátszása alkotja a kínálatot.

NÉMETORSZÁG–SZAÚD-ARÁBIA

Két éve, a katari vb-n már játszottak egymással, a németek fölényes 36–19-es győzelmével zárult az a találkozó. Az Európa-bajnok most is két könnyed győzelemmel rajtolt, a mieinket kisebb, Chilét nagyobb fölénnyel verte meg, de nem becsüli le soron következő ellenfelét. „Ugyanúgy készülünk, mint a magyarok ellen tettük, vagy a horvátok ellen fogunk” – nyilatkozta a bal átlövő Julius Kuhn. A várható győzelemmel Németország már matematikaikag is biztos nyolcaddöntős lenne.
A szaúdiak horvát edzője, Nenad Kljaic játékosként hat évet töltött Németországban, 1994 és 2000 között a Grosswallstadt alkalmazásában állt. Szaúd-Arábia eddig még sosem nyert mérkőzést a világbajnokság csoportselejtezőiben.

OROSZORSZÁG–FRANCIAORSZÁG

Tavaly nyárig Oroszország volt az egyetlen, amely világverseny fináléjában le tusta győzni Franciaországot. (Ez még az 1993-as svédországi vb-n történt, az oroszok 28–19-re nyertek.) A 90-es években egyébként sok orosz játékos légióskodott Franciaországban, a legnevesebbek Andrej Lavrov és Vaszilij Kugyinov. Jelenleg is van orosz játékosa a francia élvonalnak, Mihail Csipurin az Ivry kézilabdázója. A kispadokon helyet foglalók jó ismerősként köszönthetik egyást. Guillaume Gille és Dmitrij Torgovanov egyaránt a HSV Hamburg mezét viselte 2007 és 2009 között – nyolc évre rá nemzeti együttesüket vezethetik egymás ellen. A vb eddigi eredményei tükrében nehezen képzelhető el, hogy Nantes-ban ne a címvédő-rendező-csúcsfavorit házigazdák nyerjenek.

SZOLNOKI OLAJ–BESIKTAS

Kmézics Zoránnal, régi-új mesterével két mérkőzést is nyert egymás utánaz Olaj, elsőként második BL-sikerét is megszerezte a Zielona Góra ellen. Most azonban az E-csoport listavezetője, a Besiktas Sompo Japan érkezik a Tisza partjára, amely 12 eddigi meccséből 10-et megnyert, s csak kettőt veszített el – a magyar bajnok mérlege pont ennek a fordítottja. A két együttes első mérkőzésén Isztambulban 15 ponttal nyertek a házigazda törökök. A mieinknek még a múlt heti lengyelverésnél is összeszedettebb teljesítményre lenne szükségük, hogy szoros meccset játsszanak a remek amerikai és szerb játékosokkal is büszkélkedhető „fekete sasokkal”. A vendégek legponterősebb játékosa az amerikai Earl Clark, 14.8-es átlaggal a 22. a pontlistán, a szolnokiak házi pontkirálya, Vojvoda Dávid 14.5-tel 25. ugyanebben a rangsorban.

LINCOLN CITY–IPSWICH TOWN

Az FA-kupa 3. fordulójában 2–2-es döntetlent játszottak egymással, ezért kell újrajátszania a két együttesnek, amelyek múltja és jelene is nehezen hasonlítható össze. A jelenleg az ötödosztályt (National League) vezető Lincoln City sosem jutott még az FA-kupában a 4. fordulónál tovább, a vendég másodosztályú – jelenleg a 14. pozíciót elfoglaló – Ipswich Town 1962-ben bajnoki címet szerzett, majd fénykorában, a 70-es évek végén még a FA-kupa trófeáját is elhódította, mi több, 1981-ben még az UEFA-kupát is elnyerte. A vendégek legismertebb embere azonban nem a pályán, hanem a kispadon keresendő. Mick McCarthy az írek nagy generációjának tagja, szerepelt az 1988-as Eb-n és az 1990-es vb-n is a zöld sziget válogatottjában, amelynek mezét összesen 57-szer viselhette. Az egykori középhátvéd később szövetségi kapitánya is volt hazájának hat éven át, és 2012 óta ül a „traktoros fiúk” kispadján. Nagy meglepetés lenne, ha csapata idegenben nem tudná kiharcolni a továbbjutást, ám a 136. kiírását élő FA-kupában mindig is akadtak óriásölők (giant-killerek) – kérdés, hogy a Lincoln City FC is feliratkozik-e hosszú listájukra, három osztállyal magasabban riválisa kiejtésével.

Sport1 17:45 Németország–Szaúd-Arábia férfi kézilabda vb, C-csoportmérkőzés (kommentátor: Matuz Krisztián, szakkommentátor: Borsos Attila)
Sport2 17:45 Szolnoki Olaj–Besiktas férfi kosárlabda BL, E-csoportmérkőzés
(kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Németh István)
Sport1 20:45 Oroszország–Franciaország férfi kézilabda vb, A-csoportmérkőzés
(kommentátor: Gyulai Miklós)
Sport2 21:00 Lincoln City–Ipswich Town labdarúgó FA-kupa, 3. forduló, megismételt mérkőzés
(kommentátor: Fülöp László)