A címvédő a meglepetésgárda ellen • SportTV

A címvédő a meglepetésgárda ellen

2017. 01. 26. 08:38    
Olvasási idő: 2 perc

Az egyik csapatot már a torna előtt mindenki odavárta, a másik ágán legalább két csapatot esélyesebbnek tarottak, mégis egy váratlan együttes került oda: csütörtökön este Franciaország–Szlovénia világbajnoki elődöntőt játszanak férfi kézilabdában a párizsi AccorHotels Arenában.

A program kialakításakor természetesen a szervezők is előre számolnak. A házigazda – nem mellesleg: vb-címvédő – hazai együttest mindenki a döntőbe várta, így aligha lehet véletlen, hogy a „felső ág” 1. számú továbbjutója, azaz az A-csoport győztese a kétnaposra széthúzott elődöntő első összecsapását kapja – azaz győzelem esetén egy nappal hosszabb lesz a pihenője a vasárnapi döntő előtt. Didier Dinart csapatának „csak” a papírformát kellett hoznia – egyedüliként 7 mérkőzést nyerve be is jutott az elődöntőbe, hogy esetlegesen élvezhesse az „időelőnyt”.
A két csapat összesen 9 meccset vívott eddig, a franciák 6-szor nyertek, a szlovénok kétszer, egy döntetlen (26–26, a 2005-ös vb-n) mellett. A 9 meccsből három volt különlegesen fontos. Az előző vb-n Katarban a negyeddöntőben a franciák simán, 9 góllal nyertek (32–23), elsősorban a 6 gólos Narcisse vezérletével, aki a mostani, svédek elleni negyeddöntőn is remekelt. Kétszer megütköztek a vb előtti felkészülési időszakban is, idén januárban a franciák előbb nehezen 29–27-re, majd könnyen 33–26-ra győztek. A szlovén jobbátlövő Jure Dolenec szerint: „Ha úgy játszunk, mint a toulouse-i első meccsen, akár még esélyeink is lehetnek hogy másként alakuljon a vége. Szeretnénk egy-két meglepő dolgot bevetni csütörtökön, aztán meglátjuk, mire megyünk velük.”
Szlovénia története második elődöntőjét vívja vb-n, az elsőt 2013-ban játszotta Spanyolországban, szintén a házigazdák ellen (22–26, végül 4. hely), a franciák 11-edszer elődöntőznek hosszú sikertörténetük során, a mérleg eddig: 6 győzelem, 4 vereség. Veszelin Vujovics, a szlovénok montenegrói edzője így vélekedett: „Fiatal játékosaink két vagy három évvel ezelőtt még Karabatic vagy Narcisse autogramjára vadásztak, most meg vébé-elődöntőt játszanak ellenük. A svédek, előtte az izlandiak is ötven percig tartották magukat a franciák ellen. Nekünk is lehetnek esélyeink, ha keményen védekezünk és gyorsan tudunk támadni.”

Sport1 20:45 Franciaország–Norvégia férfikézilabda-vb, elődöntő (kommentátor: Matuz Krisztián, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Petur András, szakértő: Pásztor István)