Kézis és fociklasszisok a képernyőn • SportTV

Kézis és fociklasszisok a képernyőn

2017. 01. 27. 07:21    
Olvasási idő: 3 perc

Két sportág három csúcssorozatából adunk mérkőzéseket pénteken sporttelevízióban. A védő mérkőzésével folytatjuk közvetítéssorozatunkat a női kézilabda BL-ből, láthatják a férfikézilabda-vb elődöntőjének második összecsapását, s végül az FA-kupa 4. fordulójának nyitó találkozóját is.

CSM BUCURESTI–LARVIK

Ezen a hétvégén rajtol a kézilabda női Bajnokok Ligája középdöntő köre. A hatcsapatos csoportokban az együttesek 4-4 eredményt hoztak magukkal az első csoportkörből. A Győrt is magában foglaló B-csoportban a címvédő bukaresti CSM 2, vendége, a Larvik 4 ponttal rajtol. Mivel a kieséses negyeddöntőben az 1-4. helyezettek folytatják, a román bajnoknak létkérés a győzelem, míg a norvégoknak egy döntetlen is kiváló eredmény lenne a román fővárosban. Linn-Kristin Riegelhuth Koren, a vendégek 32 éves kiválósága – 47 góllal vezeti jelenleg a sorozat góllövőlistáját – az esélyekről az alábbiakat mondta: „A csoportból még mind a hat csapatnak van esélye a továbbjutásra és a Final Fourra. Hosszú az út odáig, minden meccsen keményen meg kell harcolnunk aktuális ellenfelünkkel. Aztán majd meglátjuk, mi lesz ennek a harcnak az eredménye.”

HORVÁTORSZÁG–NORVÉGIA

Az újbóli önállóvá válás után az első vb-re már kijutott Horvátország válogatottja 1995-ben, s rögtön meg s szerezte az ezüstérmet. Azóta a „cowboyok” – ez a csapat beceneve – nem csupán minden tornára kiharcolták a részvétel jogát, hanem 2003-ban megnyerték a vb-t, kétszer másodikok lettek (2005, 2009), egyszer pedig harmadikok (2013). A norvégok viszont még sosem szereztek érmet, első ízben játszhatnak ezért, pedig csupán szabad kártyával vehettek részt egyáltalában a versenyen. Összesen 9-szer mérkőztek meg nagy tornán, 4 horvát győzelem mellett 2-2 döntetlen és norvég siker a mérlegük. Háromszor játszottak tavaly fontos mérkőzést. Az Eb-n a csoportkörben 34–31-re győztek, de a bronzmeccsen a horvátok 31–24-gyel visszavágtak. Az olimpiai selejtezőn együtt szerepeltek a későbbi ötkarikás bajnok dánokkal. A skandinávok remiztek ugyan a dánokkal (25–25), ám kikaptak a horvátoktól 27–21-re, így nem sikerült kijutniuk a Játékokra.
Bruno Martini, a franciák 2005-ös és 2011-es világbajnoka, jelenlegi szakkommentátor szerint: „Meglepő, hogy a horvátok ilyen szinten játszanak, hiszen jó néhány klasszisukat nélkülözik. Duvnjak a csapat szíve, ha ő jól játszik, a csapatnak is megy. Viszont ha nem, a horvátoknak problémáik lesznek. A norvégok bizonyították, hogy ugyanolyan magas szinten vannak, mint amilyenen a tavalyi Eb-n játszottak. Sander Sagosen (képünkün a mieink elleni nyolcaddöntőben) az együttes kiemelkedő játékosa. Egészen elképesztő, hogy bármely ellenfél ellen képes kiválót alkotni.”

Sport1 18:15 CSM Bucuresti–Larvik, női kézilabda BL-középdöntő, E-csoportmérkőzés (kommentátor: Ágai Kis András, szakkommentátor-szakértő: Tóth Tímea, műsorvezető: Takács Rita)
Sport1 20:30 Horvátország–Norvégia, férfikézilabda-vb, elődöntő
(kommentátor: Matuz Krisztián, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Juhász István)

A bajnok most a kupá(k)ban bizonyítana

A Leicester City tavaly az „évezred futballszenzációjaként” megnyerte a Premier League-et. Noha mindössze egyetlen kulcsemberét, a francia válogatott N’Golo Kantét vitték el tőle, ebben az idényben jócskán visszaesve 22 forduló után csupán 15. a bajnoki táblázaton. A három kupasorozat közül, amelyben elindult, a Ligakupában (idén EFL Cup a neve) simán kizúgott a Chelsea ellen (2–4), ám a BL-ben újoncként is csoportelsőként végzett, és készülhet a február derekán sorra kerülő nyolcaddöntőre a Sevilla ellen. Az FA-kupában a Premier League-ben sokkal jobban álló Everton ellen idegenben 2–1-gyel jutott túl a 3. fordulón, most pedig Derbybe látogat, az ugyancsak egyszeres angol bajnok, jelenleg a Championshipben 7. Countyhoz. Vendéglátója – amely az előző körben szintén élvonalbeli ellenfelet, a WBA-t vert meg, szintén idegenben, szintén 2–1-re – egykoron FA-kupát is nyert. Igaz, az nem ma volt, hanem 1946-ban. A Leicester csupán a döntőig jutott el, 1949 és 1969 között négyszer is, de mindannyiszor vereséget szenvedett a kupafináléban. A két együttes háromszor mérkőzött meg az FA-kupában, 2 Derby-győzelemmel, egy döntetlennel. Ám abból aligha lehet bármilyen következtetésre jutni a pénteki meccsel kapcsolatosan, hiszen a legutóbbit potom 108 esztendeje, 1909-ben játszották.

Sport2 20:45 Derby County–Leicester City FA-kupa, 4. forduló (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)