Megmarad-e a hegemónia? • SportTV

Megmarad-e a hegemónia?

2017. 01. 29. 08:33    
Olvasási idő: 2 perc

Franciaország az egyetlen csapat, amely férfi kézilabdában korábban birtokolta egyidejűleg a három nagy címet, az olimpiai, a világ-és az Európa-bajnokét. Most újra erre az útra lépnének a franciák, persze ez csak akkor sikerülhet, ha kezdetnek megvédik a vb-címüket…

A történet kísértetiesen idéz egy 25 éves futballsztorit. Akkor a „strandról összehívott” dánok (ez persze kicsit túlszínezett történet, au UEFAS hetekkel korábban meglebegtette a szövetségüknek a csere lehetőségét) kaptak szabad kártyát a svédországi Európa-bajnokságra, S mi történt? Szinte végigmasíroztak a mezőnyön, végül a döntőben a favorit, világbajnok németeket verték meg. Most persze még annál is nagyobb bravúrra lenne szüksége a szintén szabad kártyával a mezőnybe kerülő norvégoknak, mert a címvédő egyszersmind rendező is, azaz számíthat a közel 20 ezres AccorHotels Arena túlnyomó részének fergeteges támogatására.
2016 előtt a norvégok sosem végeztek nagy tornán 6.-nál jobb helyen. A lengyelországi Eb-n szerzett 4. helyükkel aztán kvázi betörtek a világélvonalba. (A férfi kézilabda még „európaibb” sportág, dominánsabb a jelenléte, mint például futballban.) Az A-jelű selejtező csoportban már megmérkőztek a tornán a felek, akkor a franciák 31–28-ra győztek. A siker azonban nem vakította el őket, amint edzőjük, Didier Dinart még az elődöntő előtti szavaiból kiderül. „A nyomás nagy rajtunk. Amikor megkaptuk a vébé rendezését, már tudtuk, be kell jutnunk a döntőbe. Sokat küszködtünk a negyeddöntőben, szerintem nehezebb volt, mint az elődöntő lesz. Két csapattal kell megmérkőznünk, az egyik megvert minket az olimpián, a másik legyőzött az Eb-n. Norvégiával roppant kemény mérkőzést vívtunk Nantes-ban.”

A négyszeres világbajnok Jérome Fernandez is kifejtette véleményét: „A norvégok már megtették a magukét a döntőbe jutással, abszolút felszabadultan játszhatnak, az ő vébéjük már nagy siker eddig is. Természetesen nem ők a favoritok, a nyomás a francia csapaton van. A norvégok jól ismerik a francia játékosokat, számos meccset vívtak velük a közelmúltban, ezért úgy vélem, minden megtörténhet. Azt hiszem, a hangulat csodás lesz, mint a vébé kezdete óta mindig. Szerintem a szurkolás segíteni fog a francia csapatnak a kritikus szituációkban, nagy szerepet játszik majd a mérkőzés alakulásában.”

Mindenesetre hazai rendezésű nagy tornákon eddig a franciák zömmel begyűjtötték az aranyat, mint például az 1984-es futball Eb-n vagy az 1998-as világbajnokságon. De rendeztek egy labdarúgó Eb-t tavaly is Galliában, és a kékek ott is eljutottak a fináléig…

Sport1 17:15 Franciaország–Norvégia férfikézilabda-vb, döntő (kommentátor: Matuz Krisztián, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Szél Tamás, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Mocsai Lajos és Pásztor István)

Utolérni a Byasent

Az EHF-kupa csoportkörének 4. fordulójához értünk. Az érdi együttesnek akkor marad esélye a a C-csoportban a továbbjutó két hely egyikének megszerzésére, ha visszavág a novég Byasennek a múlt pénteken Trondheimben elszenvedett 35–28-as vereségért. S még a gólkülönbség sem mindegy, mert könnyen elképzelhető a záráskor pontszámban holtverseny is a két együttes között, márpedig ebben az esetben az egymás elleni eredmény döntene. Azaz jó lenne legalább 7 góllal nyerni a mieinknek. Ami roppant nehéznek tűnik, de talán mégsem lehetetlen feladat az érdi játékosok számára.

Sport1 15:15 Érd HC–Byasen Trondheim női kézilabda EHF-kupa C-csoportmérkőzés (kommentátor: Ágai Kis András, szakkommentátor: Tóth Tímea, riporter: Szél Tamás, műsorvezető: Fazekas Erzsébet)