Legutóbbi frissítés 2017. február 06. 23:20
Csapatsportok

Levélben ajánlom! bezár

Frölunda: most arany vagy ezüst?

Fotó: hockeychampionsleague.net

Az új kiírású Jégkorong Bajnokok Ligája (Champions Hockey League= CHL) harmadik idényének végéhez érkezett. A három döntő egyetlen közös pontja: harmadszor is az egyik küzdő fél a Frölunda Göteborg együttese.


A jelenlegi BL nem egyértelmű jogutódja sem az egykori BEK-nek (1965–97),  sem az Európai Hokiligának (1996–2000), sem az egyetlen kiírást megérő IIHF Bajnokok Ligájának (2008–09). Ez a BL három éve létezik, 44, ill. 48 csapattal, körmérkőzéssel indul, majd a 32 között egyenes kieséssel, klasszikus kuparendszerrel folytatódik. Az első két kírást az északi együttesek uralták, tavalyelőtt három svéd mellett egy finn, tavaly két finn mellett egy-egy svéd és svájci klub alkotta az elődöntő mezőnyét. Idén egy új nemzet csatlakozott, Csehország a két svéd és egy svájci mellé. Rögtön a döntőbe is bekerült a cseh reprezentáns, a Sparta Praha, amely országa hokijának egyik  egyik csúcsreprezentánsa. (Több egyéb közt 8-szoros országos bajnok, 4-szeres cseh Extraliga-győztes, az Európai Hokiliga ezüstérmese). A cseh együttes a csoportból csak 2.-ként jutott tovább a svéd Färjestad mögött, mi több, ehhez az is jkellett, hogy a svédek az utolsó találkozón legyőzzék a lengyel Cracoviát. A 32 között a Sparta a tavalyelőtti bronz-, tavalyi ezüstérmes finn Kärpät Oulu ellen egy hosszabbításos góllal verekedte tovább magát. A nyolcaddöntőben a prágaiak otthon kikaptak ugyan 4–2-re a Jönköpingtől, de Svédországban 5–0-ra lelépték házigazdájukat. A negyeddöntőben a Bern csapatán 1–1, 4–1-gyel jutottak túl, majd az elődöntőben harmadszor utaztak Svédországba, és harmadszor is nyertek, 2–1-re Växjö Lakers ellen, amelyet aztán otthon  12 136 néző előtt 4–0-ra győztek le. Irány negyedszer is Svédország! A csapat lgjobb pontszerzői: Lukas Pech 12 (6+6), a csapatkapitány Jaroslav Hlinka 9 (2+7) és Lukas Klimek 8 (2+6). A kapus Lukas Popperle 12 meccsen védett, 93.88%-os hatékonysággal, ezzel 19. a BL kapusrangsorában.

A házigazda Frölunda HC harmadszor indult a BL-ben, s harmadszor is a döntőbe jutott. 2015-ben elbukta azt a honfitárs Lulea Hockey ellen, 4–2-re. Tavaly a fináléban ismét idegenben kellett fellépnie Ouluban, de akkor már legyőzte házigazdáját, a Kärpätot 2–1-re.  Idén a harmadik döntőt már otthonában vívhatja. Odáig azonban nem volt nyílegyenes az útja. Az A-csoportban  Wolfsburg ellen otthon, a Pardubice ellen idegenben csúszott be egy (hosszabbításos) vereség, de azért a csoportelsőség meglett. A 32 között Minszkben 3–2-re kikapott a Dinamótól, de otthon 5–0-val jutott tovább. A 16-ban az Eisbären Berlinen 10–2-es, a negyeddöntőben a honi rivális Linköpingen 9–2-es összesítéssel hámozták át magukat. Az elődöntő is sima volt, kettős győzelem (5–1, 4–0) a svájci Fribourg ellen. A csapat pontszerző toptriója: Joel Lundqvist 13 (3+10) – mind a pontokat, mind az asszisztokat tekintve BL-listavezető, Casey Wellman 12 (6+6) és Henrik Tommernes 9 (3+6). A kapus Jonas Gustafsson  92.57%-kal védett, ezzel csupán 26. a BL kapusai között.

A mérkőzést a göteborgi Frölundaborgs Isstadionban rendezik, amelynek hivatalos befogadóképessége 6044 fő, természetesen minden jegy elkelt már hetekkel a  keddi döntő előtt. FRÖLUNDA HC                     BL 2016–17                           SPARTA PRAHA

9                                          győzelem                                     6
0                                          hosszabb. győzelem                    1
1                                          hosszabb. vereség                      3
2                                          vereség                                       2
46                                        szerzett gólok                            36
17                                        kapott gólok                              18
13 (Lundqvist)                     legtöbb pont                               12 (Pech)
6  (Wellman)                       legtöbb gól                                  6 (Pech)
10 (Lundqvist)                     legtöbb assziszt                          7 (J. Hlinka)         


Sport2  19:00  Frölunda HC–Sparta Praha jégkorong BL-döntő (kommentátor: Gyulai Miklós) 

Hozzászólás (0) Hozzászólok!

Eddig még senki sem szólt hozzá, légy Te az első!

Szólj hozzá!