Második lépés a sógorok ellen • SportTV

Második lépés a sógorok ellen

2017. 04. 24. 09:59    
Olvasási idő: < 1 perc

Az első lépést – nagy nehezen – megtette hokiválogatottunk a kijevi divízió 1/A-vb-n, másodjára az örök vetélytárs „sógorok” következnek a hőn áhított feljutáshoz vezető rögös úton.

Válogatottunk roppant hullámzó mérkőzésen – kétszer hátrányból felállva – legyőzte a hazai együttest egy olyan találkozón, amelyen háromszor is változott a vezető kiléte.
Második ellenfelünk, Ausztria az első számú favorit kazahok ellen kezdte a tornát, akik az első harmadban a korábbi junior világbajnok, honosított kanadai Nigel Dawes duplájával szereztek vezetést au első 15 percben. A sok-sok hiányzót, közte három NHL-hokisukat is fiatalokkal pótló osztrákok azonban nem estek össze. A remeklú Raffl, Komarek, Hofer második sor ááltal összehozott két góllal (Komarek 25. p., Raffl 38. p.) a középső harmadban kiegyenlítették az állást. Nagy harc kezdődött a győztes gólért, amelyet a 44. percben emberelőnyből a kazahok szereztek meg Markelov révén. A mérkőzés viszoyzlagos kiegyenlítettségét a 32:24-es lövési arány is jól jelzi.
Ebból (is) következik, hogy roppant kemény ellenfél áll a mieink útjában. Akárcsak a múltban. A két válogatott közös története az 1927-es kezdettől (0–6) mind ez ideig 43 mérkőzést számlál, nagy osztrák fölénnyel. A súgorok 31-szer nyertek, kétszer ikszeltünk, a mieink 10 sikert arattak. Legnagyobb győzelmünk 8–1 (1946-ban), a legnagyobb vereség 1–16 (1980-ban). Két sorozat érdemel kiemelt figyelmet. 1979-től 2014-ig, azaz 35 éven át (!) nem tudtuk legyőzni a sógorokat, viszont 2015 óta mind a négy meccset a mieink nyerték meg, 14–5-ös összesített gólkülönbséggel. Ez utóbbi sorozatot szeretnénk mi megnyújtva látni – egyelőre csak egy mérkőzéssel, akár csak egyetlen pici gólocskával is…

Sport1 18:45 Magyarország–Ausztria divizió 1/A-vb-mérkőzés (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Szuper Levente, műsorvezető: Matuz Krisztián, szakértő: Kangyal Balázs és Ladányi Balázs)