Hoki-vb: rajt dupla derbivel • SportTV

Hoki-vb: rajt dupla derbivel

2017. 05. 05. 08:00    
Olvasási idő: 2 perc

Remek nyitó programot hoztak össze a jégkorong-világbajnokság szervezői: az első játéknapon összecsap egymással a vb-k történetének négy legtöbbször győztes együttese.

SVÉDORSZÁG–OROSZORSZÁG

Noha a hivatalos – és minden bizonnyal látványos – nyitó ünnepségre csak az esti német–amerikai mérkőzés előtt kerül sor a két helyszínes vb német csarnokában, a Lanxess arenában, már korábban csúcsrangadóval kezdődik meg az A-csoport versenyprogramja. A svéd–orosz találkozón összesen 36 (más számítás szerint 14) világbajnoki cím tulajdonosai korcsolyáznak ki a jégre. A skandinávok ugyanis eddig 9, az oroszok önállóan 5, a jogelőd Szovjetunió 22 címével együtt 27 alkalommal szerezték meg a világbajnoki aranyat.
A svédek tartják a részvételi rekordot (76), övék a legtöbb meccs (612) az esemény históriájában. Legutóbbi aranyukat 2013-ban, legutóbbi érmüket az összesen 45-ből egy évre rá szerezték, egy bronzot a fehéroroszországi tornán. Az oroszok egyedüliként a mezőnyből a legutóbbi három vb-ről egyaránt éremmel térhettek haza, igaz a tendencia lefelé mutat: 2014-ben aranyat, 2015-ben ezüstöt, tavaly bronzot szereztek. A kölni találkozó lesz a 200. világbajnoki mérkőzésük. (Ebben persze nem szerepel a szovjetként lejátszott 397 meccs.) A győzelmi arányuk a legjobb, 69.3% (199-ből 139) az összes csapat közül, a szovjetek (84.9%) és a kanadaiak követik őket ebben a sorban.
A svédek egyelőre 20-as keretében 16 NHL-játékos található, ketten szerepelnek az orosz bázisú KHL-ben (Fasth kapus az alapszakaszgyőztes, főcsoportdöntős CSZKA Moszkvában véd, Linus Omark az ufai Szalavat Julajev csatára), egy játékos a svájci ligában szerepel, s egyedül Joel Lundqvist a Frölundából képviseli a hazai bajnokságot. A szbornajában egyelőre csak 4 NHL-hokis található, a másik 16 KHL-csapat tagja, az idei bajnok szentpétervári SZKA-ból 8 játékost válogatott a vb-re Oleg Znarok, a német állampolgársággal is bíró vezetőedző.

CSEHORSZÁG–KANADA

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP


A franciaországi B-csoport mérkőzéseit a párizsi AccorHotels Arenában rendezik (manapság így hívják a Bercy Sportcsarnok néven világhírre jutó létesítményt). Itt is rangadó a nap egyik, a később sorra kerülő mérkőzése. Ennek „aranyösszege“ még a svéd-orosznál is magasabb: 40. A csehek ugyanis 12 (önállóan és a jogelőd Csehszlovákiaként 6-6), a sportágalapító kanadaiak rekordként (persze csak ha a szovjeteket és oroszokat külön vesszük) 26 világbajnoki címet szereztek az első vb-nek számító 1920-as antwerpeni olimpia óta.
A csehek a legutóbbi két németországi vb-n egyaránt megszerezték az aranyat, közte 2005-ben német nyelvű országban, Ausztriában nyertek világbajnoki címet. A kegutóbbi érmüket, egy bronzot viszont öt évvel ezelőtt vihették haza, a svéd-finn közös rendezésű tornáról.
Kanada nem csak a rekordvilágbajnok, hanem a legutóbbi két torna győzteseként triplázásra is készül. (A legutóbbi triplázó világbajnok éppen Csehország volt 1999–2001 között.) A sportágalapítóé a legtöbb érem, 48 (26+13+9) is a vb-ken. A juharlevelesek eredményessége furán oszlik meg a két rendező ország között. A legutóbbi három németországi tornán (1993, 2001, 2010) még érmet sem szerzett, viszont valamennyi franciaországiról medáliával távozott (1924 chamonix-i olimpia arany, 1941 Párizs arany, 1968 grenoble-i olimpia bronz).
Kanada elmúlt 20 világbajnoki mérkőzéséből 19-et megnyert, csupán a 2016-os tornán Finnországtól kapott ki 4–0-ra még a csoportküzdelmek során.
A cseh keretben egyelőre 5 NHL-játékos található, 6 KHL-csapattag, ketten szerepelnek a svájci ligában játszó Fribourgban, a további hét játékos a hazai bajnokságot képviseli.
A kanadai csapatnak természetesen mind a 20 tagja NHL-együttesben szerepel, de csak 4-en kanadai csapatban, 16-an amerikaiban. Mindössze ketten, Matt Duchene, a Colorado és Ryan O’Reilly, a Buffalo csatára szerepeltek mindkét világbajnok együttesben. Egy esetleges triplázással – a rajt pillanatában talán még kicsit korai erről beszélni – beállíthatnák Eric Brewer kanadai rekordját, aki 2003-ban, 2004-ben és 2007-ben volt a világbajnok csapat tagja.

Sport1 16:00 Svédország–Oroszország jégkorong-vb A-csoportmérkőzés (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Erdély Csanád, műsorvezető: Matuz Krisztián, szakértő: Szuper Levente)
Sport1 20:00 Csehország–Kanada jégkorong-vb B-csoportmérkőzés
(kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Ancsin János, műsorvezető: Matuz Krisztián, szakértő: Balogh Tibor)