Négy favorit az elődöntőért • SportTV

Négy favorit az elődöntőért

2017. 05. 18. 09:10    
Olvasási idő: 2 perc

Egy pihenőnap után következik a negyeddöntő kör a jégkorong vb-n. Ez az utolsó fázis, amelyben még mind a két színhely szerepet kap, két-két meccset játszanak Kölnben és Párizsban. S bár a csapatok játékereje kiegyenlítődött, sok volt a döntetlen eredmény 60 perc után a vb-n, azért mind a négy párosításnak van egy határozottan vagy kissé kevésbé esélyesebb és egy esélytelenebb csapata.

Délután (16:15) Párizsban Oroszország–Csehország mérkőzést rendeznek. A tradíciól miatt ezt a találkozót tekintjük „fő mérkőzésnek“, ezt nyomatékosítva stúdiós adással, negyedórával korábbi kezdéssel (16:00) közvetítjük a Sport1-en. Itt nem csak a hagyományok, hanem a tornán mutatott játék alapján is az oroszok a favoritok, akik az amerikai meccs harmadik harmadától eltekintve kiemelkedő formát mutattak eddig. A legtöbb gólt ütötték, a kanadaiak társaságában a legkevesebbet kapták eddig a tornán. A pontlista első 8 helye közül négyet (!) az ő játékosaik birtokolnak, első számú kapusuk, Vasziljevszkij (képünkön) jobb hatásfokkal véd (93.57%), mint a csehek fő kapuvédője, Mrazek (88.10). Tavaly december óta négyszer találkoztak, mind a négy meccsen orosz siker született.

Egyidőben az orosz-cseh meccsel kezdődik az Egyesült Államok–Finnország mérkőzés (Sport2 16:15). A Team USA a torna nagy revelációja. Már a svédek elleni győzelemre felkapta a fejét a hokivilág, aztán az utolsó körben még a remek oroszokat is felül tudták múlni az amerikaiak. Ők is sok gólt ütöttek, őket is egynél több játékos képviseli a pontlista élcsoportjában (Gaudreau 11 ponttal a 4., Larkin 10-zel a 6. holtversenyben). Az egymás elleni találkozókon az utóbbi időben az amik szerepeltek jobban, 2012 óta a két csapat 8-szor mérkőzött meg egymással, ötször amerikai siker született, 3 finn győzelem mellett.

Este a Sport2-n 20:15-től a torna most már első számú csúcsfavoritja Kanada mérkőzik az utolsó pillanatban a negyeddöntő mezőnyébe becsusszanó társházigazda Németországgal. A kölni helyszínen kívül az égadta világon semmi sem szól a Draisaitlék mellett. A hagyomány, a múltbéli eredményesség, a tornán mutatott játék és az elmúlt időszak egymás elleni mérlege egyaránt sima kanadai győzelmet vetít előre. Utóbbi számszerűen: 2012 óta 5 meccsből 4 kanadai győzelem született, s csak egy meccsen a Németország-kupán tudtak nyerni a németek otthon, olyan nemzetközi tornán, amelyen, amelyen a juharlevelesek alkalmi válogatottal vettek részt. A legkomolyabb esélykülönbség itt mutatkozik a csapatok között.

A negyedik negyeddöntőt, a Svájc–Svédország meccset felvételről (Sport1 23:30) láthatják a hokikedvelők, a darts PL után. A helvétek kemény, munkás csapata Kanada mellett a másik a mezőnyben, amely 60 perc alatt nem kapot ki senkitől, csak büntetőütésekkel kapott ki. A svédek az elején elveszítették az amerikaiak elleni meccsüket, azóta magukra találtak. Itt meg a legkisebb a különbség, egy hajszállal azért mégis a skandinávok számítanak esélyesebbnek.

IIHF jégkorong-világbajnokság, negyeddöntő
Sport1 16:00 Oroszország–Csehország
(kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Nagy Gergely, műsorvezető: Matuz Krisztián, szakértő: Nagy Krisztián)
Sport2 16:15 Egyesült Államok–Finnország (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Vas János)
Sport2 20:15 Kanada–Németország (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Erdély Csanád)
Sport1 23:30 (felv.) Svájc–Svédország (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Kangyal Balázs)