Meglesz-e a kanadai tripla? • SportTV

Meglesz-e a kanadai tripla?

2017. 05. 21. 08:24    
Olvasási idő: 2 perc

Orosz-finn meccset rendeznek Kölnben a bronzért, az aranyért az elmúlt két vb győztese, Kanada meccsel a legutóbb hazai pályán négy éve bajnok svédekkel a kölni Lanxess Arenában.

OROSZORSZÁG–FINNORSZÁG

Egyik együttes számára sem ismeretlen az éremért folyó meccsek hangulata, az elmúlt három esztendőben az oroszok egy-egy győztes és vesztes aranycsatán és egy győztes bronzütközeten vannak túl, a finnek pedig két döntőt veszítettek. Ilyenkor a szokásos klisé a „csalódottak csatája” – nos alighanem az oroszok a csalódottabbak ezúttal. Nemcsak azért, mert ők az aranyért jöttek (volna), hanem mert a szorosabb elődöntőben két góllal is vezettek a kétszeresen címvédő Kanada ellen, végül mégis alulmaradtak. A finnek a vártnál simább meccsen kaptak ki az örök rivális svédektől, egyszer sem álltak vezetésre az elődöntőjükben, mi több, remire is csak egy harmadnyi ideig. A torna korábbi szakaszában az oroszok sokkal jobb teljesítményt nyújtottak, ám éppen a finnek munkás, néha „érdes“ stílusa kevésbé fekszik nekik.
Bármennyire furcsa, sok előzménye vb-éremért alig volt a két együttes eddigi mérkőzéseinek. Bár a két ország – az orosz jogelőd SZU-val együtt – 58 világbajnoki érmet szerzett, egyetlen meccsük folyt csak éremért, a 2014-es minszki vb-döntő, amelyet az oroszok 5–2-re nyertek meg. Együttesen 11 bronzcsatájuk során mindig más volt az ellenfél. Vasárnap tehát orosz-finn „bronzpremiert” láthatnak a Sport2-n a sportág kitartó hívei 16:15-től.

KANADA–SVÉDORSZÁG

A LaLiga véghajrája „elviszi” két fő csatornánk élő műsoridejét, ám a C8-on élőben láthatják a vb-döntőt, majd a „türelmesebbek” 22-től 75 perc csúszással élvezhetik az aranyütközetet. Kanada triplázásra készül, három vagy több egymást követő győzelemre a sportágalapítókon kívül csak három másik ország válogatottja volt képes. Időben visszafelé haladva legutóbb Csehország (1999–2001), előtte a Szovjetunió (1978–83, ötös sorozat, előtte 1973–75, majd 1963–71, kilences széria!), azt megelőzően pedig Kamada (1950–52, 1937–39 és 1920–32, hatos széria, az első három vb-nek az olimpiai tornák számítottak). Vagyis a „négy nagy” közül egyedül a svédeknek nincs vb-triplájuk, dupla (1990–91) azért akad.
A juharlevelesek egyébként győzelem esetén utolérnék a szovjet-orosz „tandemet”, eddig ugyanis 26 vb-aranyuk van a szbornaja (a jogutódlással a csapatnév is megmaradt) 27-jével szemben. A két együttes eddig 35 vb-aranyából eddig három dőlt el egymás elleni csatában: 1962-ben Colorado Springsben a svédek nyertek 5–3-ra (igaz, akkor klasszikus döntő nem volt, a körmérkőzésben nyertek ennyire a 100%-os skandinávok az ezt az egyetlen vereséget elszenvedő kanadaiak ellen), a közvetlen aranycsatákban viszont a kanadaiak győztek, egymás után kétszer (2003-ban Helsinkiben hosszabbításban 3–2-re, 2004-ben Prágában pedig 5–3-ra). Hogy mi következik ebből a vasárnapi döntőre? Tulajdonképpen semmi, a múlttól, a statisztikáktól, mi több, a tornán történtektől függetlenül éppen fifty-fifty az esély a világbajnoki arany megszerzésére. Viszont szinte biztosan parádés meccset várhatunk a két nagyszerű válogatottól!

IIHF jégkorong-világbajnokság
Sport2 16:15 Oroszország–Finnország
a 3. helyért (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Balogh Tibor)
C8 20:45 (élő), Sport2 22:00 (felv.) Kanada–Svédország döntő (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Kangyal Balázs)

Tóth Krisztián visszatér

Jekatyerinburg, a cselgáncs Grand Slam-verseny első napja egyetlen 7. helyet hozott a mieink számára (Pupp Réka). Remélhetőleg a második mapon jobban suzerepelnek versenyzőink. A női 78 kg-ban Joó Abigél, a férfi 90 kg-ban a hosszú sérülés után első ízben induló vb-ezüstérmesünk, Tóth Krisztián, 100 kg-ban Cirjenics Miklós, +100 kg-ban Bor Barna indul. A versenyről 14 órától a Sport1-en közvetítjük a 7 súlycsoport bronzmérkőzéseit és döntőit, a kommentátor Faragó Richard lesz, a szakkommentátori székben állandó szakértőnk, dr. Németh Endre ül majd.