Németek: lengyel földön újra jók? • SportTV

Németek: lengyel földön újra jók?

2017. 08. 31. 13:04    
Olvasási idő: < 1 perc

Két tradicionális röplabda-nagyhatalam vívja a lengyelországi EB első negyeddöntőjét, amelyek rendre eljutnak a kontinensverseny döntőjébe, de az elődöntőig az elmúlt két évtizedben csak elvétve sikerült eljutniuk.

A két együttes közül a cseheké a frissebb Eb-elődöntő, de az is 16 esztendős: a 2001-es hazai rendezésű tornán jutottak el a legjobb négyig, de az elődöntőt az olaszok, a bronzmeccset az oroszok ellen elbukva érem nélkül maradtak. A németek legutóbbi elődöntője még régebbi, az 1993-as finnországi tornán mentek el a négyig, de ott ­– akárcsak 8 évre rá a cseheket – az olaszok és az oroszok elleni vereség juttatta őket a 4. helyre.

Ha Eb-érem nem is termett a két csapatnak, a még rangosabb tornáról, a vb-ről egyet azért szerzett Németország. Méghozzá a legutóbbi, éppen Lengyelországban rendezett vb-n sikerült a végküzdelem kapujáig eljutniuk a németeknek 2014-ben, végül a bronzérmet szerezték meg. Érdekesség, hogy akkor három európai csapat játszhatott az elődöntőben, közülük a franciák és az akkor győztes lengyelek pedig most nem tudtak bekerülni a legjobb nyolcba, mindketten elvéreztek a playoffban.

A két csapat közül a német eddig száz százalékos mérlegű: csoportját az olaszok 3:2-es, a csehek és szlovákok egyaránt 3:0-s legyőzésével megnyerte, így kikerülte a playoffot. A csehek legyőzték 3:1-re a szlovákokat, kikaptak 3:0-ra a németektől és az olaszoktól, de a katowicei playoffban meglepetésre 3:1-re megverték a címvédő franciákat.

Noha a szczecini csoportmeccs 3:0-ja – a csehek a három játszmában összesen 53 pontot szereztek – még nyilván ott motoszkál még a fejekben, sok-sok esetben fordult elő a labdajátékok valamely nagy tornáján, hogy két együttes kétszer is összecsapott egymással, s másodjára, a nagyobb tétű meccsen a vesztes vissza tudott vágni legyőzőjének.

(A negyeddöntő másik három mérkőzésének párosítása: Belgium–Olaszország, Oroszország–Szlovénia és Szerbia–Bulgária.)

Sport2 17:30 Németország–Csehország férfi röplabda Eb-negyeddöntő (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Nyári Sándor)