Lesz-e „csoportvisszavágós” döntő? • SportTV

Lesz-e „csoportvisszavágós” döntő?

2017. 12. 15. 08:35    
Olvasási idő: 2 perc

A hatodik város, Hamburg mutatkozik be helyszínként a női kézilabda vb-n, a torna utolsó négy találkozóját egyaránt a Barclaycard Arenában rendezik, amelyben „normál” meccsnapokon a HSC férfi kézilabdázói és a Hamburg Freezers hokisai játsszák bajnoki és kupamérkőzéseiket.

A délutáni találkozót Hollandia játssza Norvégiával. A narancsmezesek az elmúlt három nagy tornán egyformán a végső fázisban kerültek össze a norvégokkal és mindháromszor veszítettek: a 2015-ös vb-döntőben 8, a riói olimpiai bronzmeccsen 10, a tavaly decemberi svédországi Eb-fináléban egyetlen egy góllal maradtak alul. Ha a tendenciát nézzük – két méretes zakó után egy roppant szűk vereség – , akkor van esélyük végre egyszer elkapni a favoritot. Ha azonban a tornán eddig nyújtott teljesítményből indulunk ki, akkor lehet, hogy meglesz a negyedik skandináv siker is három éven belül nagy tornán. A hollandok még a csoportban kikaptak Dél-Koreától és remiztek a szlovénokkal, a kieséses szakaszban pedig csak hosszabbításban verekedték túl magukat Japánon (úgy látszik, az ázsiai kézilabda nem ízlik Helle Thomsen edző tanítványainak) és a csehek ellen sem arattak kiütéses győzelmet. Norvégia ellenben a „csoportdöntőt” ugyan elbukta a szomszéd svédek ellen, de a kieséses szakaszban igazi erődemonstrációt tartott, a spanyolokat 8 góllal múlta felül, az oroszokat pedig valósággal tönkreverte, 17 gólos sikerrel vágott vissza az olimpiai elődöntős kudarcért. Ha valós tudásuk 70-80 százalékát tudják felmutatni Mörkék, nem lehet kétséges a meccs kimenetele. Amúgy elég csak egy pillantást vetni az egyéni statisztikákra – a kapusokét a két norvég hálóőr, Lunde és Grimsbö vezeti 45 és 43%-kal, míg a góllövőlista élén a győriek sztárja, Mörk (képünkön) áll 51 góllal – , hogy kiderüljön, mennyire dominálják a jelenlegi mezőnyt a címvédők.
Az esti összecsapás, a Svédország–Franciaország esélyei jóval kiegyenlítettebbek. A skandinávok a lengyelek elleni nyitó vereség óta valamennyi meccsüket megnyerték, a playoffban a szlovénokat 12, a dánokat három góllal győzték le. A franciák a csoportmeccsek végéig tudták le pontvesztéseiket – vereség Szlovéniától, remi a spanyolokkal –, majd kiütötték Romániát, s bár a rájátszásban a mieinket és a montenegróiakat is „csak” 3 góllal verték meg, egyik mérkőzésen sem volt reális esélye ellenfelüknek a továbbjutásra. A sanszok megítélésére írjuk ide a magyar fogadóiroda oddsait: a francia győzelemre 1.85-szörös, a svédre 2.25-szörös pénzt fizet péntek reggeli állás szerint. Ha végül mégis a svédek kerekednek felül, megtörténik az, amely már sok nagy labdajátéktornán előfordult: a döntőben megismétlődik egy csoportmérkőzés párosítása, esetünkben a skandináv „házi rangadó”, amelyet már a „magyaros” B-csoportban lejátszottak egymással a küzdő felek, három gólos svéd győzelemmel zárva a találkozót.

23. NŐI KÉZILABDA-VB, elődöntő. Sport1 17:15 Hollandia–Norvégia (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Tóth Tímea); Sport1 20:30 Svédország–Franciaország (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Tóth Tímea, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila)