Előre a maximumért! • SportTV

Előre a maximumért!

2018. 01. 16. 13:15    
Olvasási idő: 2 perc

A spliti A- és a zágrábi B-csoportban kedden már befejeződnek a küzdelmek a horvátországi férfi kézilabda Eb-n. A négy mérkőzésből három is a Sport1 képernyőjére kerül, a mezőny négy, egyelőre hibátlan csapatából kettő eséllyel száll harcba státusza megőrzéséért, ami egyszersmind azt jelentené, hogy 4 ponttal rajtolnának a fővárosi középdöntőben a hét közepétől.

A Szerbia–Izland mérkőzéssel kezdünk. A szlávok számára afféle utolsó szalmaszál a mérkőzés, amit ha csupán megnyernek, csak akkor maradhatnak versenyben, ha utána a svédek meglepetésgyőzelmet aratnak a bivalyerős házigazdák ellen. Ám ha az esti meccsen nem borul a papírforma, a szerbeknek nem elég a puszta két pont, mert akkor hármas holtverseny alakulna ki a horvátok mögött, és abban az egymás elleni eredmények döntenének. Mivel Izland 2 góllal verte meg a svédeket, akik viszont 5-tel bizonyultak jobbnak a szerbeknél, könnyen kiszámítható, hogy déli szomszédainknak legalább négy góllal kellene nyerniük, hogy Izlandot megelőzve ők is a középdöntőben folytathassák a tornát.
A Horvátország–Svédország találkozó lényegében már középdöntős pontokért folyik, mert mindkét csapat kvalifikálta magát a folytatásra. A horvátoknak már biztosan van 2 pontjuk, a svédek induló pontszáma attól függ, Szerbia vagy Izland jut tovább, két „szabad” pontért azonban megküzdenek kedd este Splitben. A favorit mindenképpen a házigazda, amelyből ugyan kiesett a megsérülő első számú szupersztár, Duvnjak, de nélküle is dinamikus, gólerős a csapat, amely élvezi a hazai pálya minden előnyét. Nagy meglepetés lenne, ha a svédek le tudnák győzni a minden tekintetben jobbnak tűnő Voriékat, de hétfőn „bekopogott” a meglepetés az Eb-re, azaz csínján kell bánnunk a megfellebbezhetetlen jóslásokkal.
Felvételről kerül adásba a Franciaország–Fehéroroszország összecsapás a zágrábi csoportból. A világbajnok előbb nagy csatában verte meg vb-döntős ellenfelét, Norvégiát, majd fölényes sikert aratott az osztrákok fölött – talán még könnyebben szerzi meg harmadik és negyedik középdöntős pontját is, mint a másik csúcsfavorit, a házigazda.

(Sport TV)

FÉRFI KÉZILABDA-EB

Csoportkör. Sport1, 18:00, Szerbia–Izland, A-csoport (kommentátor: Matuz Krisztián, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila, műsorvezető: Fazekas Erzsébet); Sport1, 20:30, Horvátország–Svédország, A-csoport (kommentátor: Matuz Krisztián, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila, műsorvezető: Fazekas Erzsébet); Sport1, 23:00, Franciaország–Fehéroroszország, B-csoport (kommentátor: Gyulai Miklós)