Csoportgyőzelemről döntő rangadók • SportTV

Csoportgyőzelemről döntő rangadók

2018. 01. 17. 10:27    
Olvasási idő: 2 perc

Szerdán a poreci C- és a varasdi D-csoportban is befejezik a csoportküzdelmeket a horvátországi férfikézilabda-Eb-n. Mi azt a két találkozót közvetítjük élőben, amelyeken eldől a csoportelsőség, no meg az egyes csapatok által a középdöntőbe továbbvitt pontok sorsa.

A poreci elsőség a Németország–Macedónia találkozón dől el. Meglepetésre a macedónok vezetik a csoportot, akik mindkét exjugoszláv társállamot egy-egy góllal győzték le. A címvédő németek azonban pontot vesztettek – vagy a mérkőzés alakulását tekintve inkább pontot mentettek – a szlovének ellen. Gensheimerék így győzelem esetén is csak három pontot visznek a varasdi középdöntőbem kivéve persze, ha az eddig nyeretlen montenegróiak a csoport másik találkozóján legyőzik Szlovéniát. (Azt a mérkőzést is láthatják a Sport1-en 22:30-tól, felvételről.) Döntetlen vagy macedón győzelem esetén a délszlávok a csoportelsők és 4 vagy 3 ponttal folytatják Varasdon. Míg a németek csak 2 vagy 1 ponttal rajtolnak a középdöntőben, azzal pedig már minden meccsen győznieük kellene az elődöntőbe jutáshoz.

A Horvátország–Svédország találkozó lényegében már középdöntős pontokért folyik, mert mindkét csapat kvalifikálta magát a folytatásra. A horvátoknak már biztosan van 2 pontjuk, a svédek induló pontszáma attól függ, Szerbia vagy Izland jut-e tovább, két „szabad” pontért azonban megküzdenek kedd este Splitben. A favorit mindenképpen a házigazda, amelyből ugyan kiesett a megsérülő első számú szupersztár, Duvnjak, de nélküle is dinamikus, gólerős a csapat, amely élvezi a hazai pálya minden előnyét. Nagy meglepetés lenne, ha a svédek le tudnák győzni a minden tekintetben jobbnak tűnő Voriékat, de hétfőn „bekopogott” a meglepetés az Eb-re, azaz csínján kell bánnunk a megfellebbezhetetlen jóslásokkal.

A mi csoportunkban, a varasdiban jócskán felborogatta a papírformát a csehek teljesen veretlen dánok elleni győzelme. Ezzel totálisan nyílt lett a továbbjutás sorsa. Nekünk „ezerrel” szurkolnunk kell a Spanyolország–Dánia meccsen az olimpiai bajnoknak, különben még az is meglehet, hogy hiába győzzük le a cseheket, mégsem folytathatjuk tovább a tornát. Dán pontszerzés esetén elég a „sima” győzelem is a csehek ellen, ha azonban az eddig roppant magabiztos spanyolok Hansenéket is megverik, 6 pontjuk mögött kialakulhat egy hármas holtverseny is. Ebben a dánok +6-tal állnának (7 góllal vertek meg minket, eggyel kaptak ki a csehektől), Csehország gólkülönbsége a magyar meccs előtt +1, a mieinké -7 az esetleges minitabellán, azaz a biztos magyar továbbjutáshoz legalább 4 (!) góllal kellene nyernünk, ekkor a holtversenyt a jobb (kevésbé rossz) gólkülönbség döntené el, s ez válogatottunknak kedvezne. A nagy izgalmak elkerülésére inkább hajrá, magyarok, aztán ha mégis kell: hajrá, dánok!

FÉRFIKÉZILABDA-EB, csoportkör. Sport1 18:00 Németország–Macedónia C-csoportmérkőzés (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor-szakértő: Pásztor István, műsorvezető: Ágai Kis András); Sport1 20:15 Spanyolország–Dánia D-csoportmérkőzés (kommentátor: Matuz Krisztián, szakkommentátor-szakértő: Pásztor István, műsorvezető: Ágai Kis András); Sport1 22:30 Szlovénia–Montenegró C-csoportmérkőzés (kommentátor: Matuz Krisztián)