Fehérorosz–szlovák presztízsütközet • SportTV

Fehérorosz–szlovák presztízsütközet

2018. 01. 25. 09:50    
Olvasási idő: 2 perc

A fehéroroszok és a szlovákok kirakatcsapata sem fennállása legjobbjaként jegyzi ezt a KHL-szezont. Egyiküknek sincs már szemernyi esélye sem a rájátszásra, ilyenkor legfeljebb presztízstétje lehet egy-egy bajnokinak. Kettejüké például, hogy ebben a bajnokságban melyikük lesz a jobb párharcukban, ugyanis az idény két eddigi találkozójából egyet-egyet nyertek meg.

Tavaly például a Dinamo a 6., a Slovan a 10. helyen zárt a nyugati főcsoportban, most 10. és 12. a helyezésük, a jobbik Minszk is 12 pontnyira van a Gagarin-kupa rájátszásától, három játéknappal az alapszakasz vége előtt. (Az összesített KHL-nagytáblázaton a Dinamo 20., a Slovan 24. az összesen 27 klub közül.)
A szezonban először augusztus 30-én Pozsonyban csaptak össze, akkor a szlovákok a második harmad után még 2–1-es hátrányban voltak, a harmadik játékrészben aztán Mészáros, Repík és Smolenák góljával 4–2-re fordítani tudtak. Ugyancsak kétgólos különbséget hozott a december 11-i minszki visszavágó is, csak éppen a hazaiak javára. Az első harmadban Gragnani szerzett vezetést, a másodikban Linglet megduplázta az előnyt, a pozsonyi Révai szépített, ám Skille beállította a végeredményt.
A két együttes közül a Slovan 12 ponttal kevesebbet gyűjtött, 8-cal több gólt ütött, de 57-tel többet kapott mostani házigazdájánál. 177 kapott találatával az egész liga legrosszabbja. A minszkiek legeredményesebb játékosa, a kanadai Quinton Howden 28 pontot jegyez (15+13), a Slovan legszorgosabb pontgyűjtője honfitársa, Colby Genoway 26-tal (9+17). A kapusok közül a minszkiek svédje, Jhonas Enroth nyújtotta a legjobb teljesítményt, 51 meccsén 92,71%-os hatásfokkal hárította az ellenfelek próbálkozásait. A rengeteg kapott gól miatt nem meglepetés, hogy a Slovan két kapuvédője a harmadik leggyengébb, illetve a leggyengébb az egész liga értékelt mezőnyében, Jakub Stepánek 91,1%-kal védett 32, Marek Mazanec 90,1%-kal 23 találkozón.
A szlovákok esélyeit növeli, hogy a Dinamo legutóbbi három hazai találkozóját sorozatban elveszítette, a Slovan viszont, amely idegenbeli túrán járt Oroszországban és a Baltikumban, négy legutóbbi találkozójából hármat is megnyert, még a 4. helyezett Ak Barszot is sikerült megvernie 4–2-re Kazanyban.

Sport2 17:30 Dinamo Minszk–Slovan Bratislava KHL alapszakasz-mérkőzés (kommentátor: Engyel István)