Marad-e a svéd hegemónia? • SportTV

Marad-e a svéd hegemónia?

2018. 02. 06. 11:12    
Olvasási idő: 2 perc

Eddig a svédek uralták a négy esztendeje útjára indított jégkorong Bajnokok Ligája első három kiírását. Háromból három svéd győzelem született, elsőre a Lulea HF győzött, a döntő vesztese, a Frölunda HC szerezte meg másodjára és harmadszorra a trófeát. Idén a Växjö Lakersen múlik, megmarad-e a svéd hegemónia, vagy egy másik északi hokinemzet, a finnek képviselője, a JYP szerzi meg a végső győzelmet.

Idén a växjöi együttes – az induló öt svéd klub egyikeként – megnyerte az E csoportot 14 ponttal, megelőzve a cseh Bílí Tygri Liberecet, amellyel később az elődöntben újra találkozott. A kieséses rájátszásban a Lakers előbb az osztrák RB Salzburgot (0–2, 5–3), majd a svájci SC Bernt (2–3, 4–2) búcsúztatta, majd ismét a libereciekkel kerül szembe, akiket a csehországi 1–1 után otthonában 6–1-re győzött le. A JYP az alapszakasz C-csoportjából csak másodikként jutott tovább a svájci SC Zug mögött, a nyolcaddöntőben az ugyancsak finn Tapparát (1–2), majd két cseh csapatot, a Kometa Brnót (3–3, 5–3) és az Ocelári Trinecet (4–2, 3–4 h.u.) felülmúlva jutott be az egymérkőzéses döntőbe, amelyet a svéd együttes otthonában, a VIDA Arenában játszanak le.
A két csapat egyike sem veretlenül jutott tehát a végső csatába, mindketten fordítottak mér vesztes állásból, azaz küzdőképességből aligha lesz hiány a finálén. S nem lesz hiány kitűnő játékosokban sem, a torna MVP-címére jelölt ötösben szerepel a Vaxjö csatára, Joel Persson (képünk jobb szélén, 94-es mezszámmal) – a kanadai listán jelenleg 5., 11 ponttal – , a legszebb gólra pályázók között pedig a JYP csatára, Juusi Vainio, a Zug elleni egyik remek találatával. A finnek másik támadója, Jarkko Immonen is a pontlista élcsoportjában foglal helyet, 10 pontját 4 góllal és 6 asszisszttal érte el, ezzel csak eggyel szorul Persson mögé a kanadai táblázaton.
A kérdés tehát az, Liam Reddox, a Lakers vagy Juha-Pekka Hytönen, a JYP kapitánya emelheti-e majd elsőként a magasba a BL hatalmas trófeáját az izgalmasnak ígérkező finálé záró akkordjaként.

(Sport TV)

Sport2 18:45 Växjö Lakers–Jyväskylän Palloilijat jégkorong BL-döntő (kommentátor: Engyel István)