Döntő a negyeddöntőben • SportTV

Döntő a negyeddöntőben

2018. 05. 17. 08:40    
Olvasási idő: 2 perc

Azt szokták mondani, a negyeddöntővel kezdődik igazából a világbajnokság. Ez nagyjából igaz is, a csoportkörben talán az az egyetlen meglepetés történt, hogy az olimpiai ezüstérmes németeknek nem sok esélyük volt a nyolc közé kerülésre, illetve hogy a lettek továbbjutottak a negyeddöntőbe. A kanadaiak viszonylag halvány szereplése miatt már a negyeddöntőben összejött az a párosítás, amelyet sokan akár a döntőre is elfogadtak volna: a két legtöbbszörös világbajnok, Kanada és Oroszország (persze, csak ha a jogelőd Szovjetuniót is odaszámítjuk) közül csak az egyik kerülhet az elődöntőbe!

OROSZORSZÁG–KANADA

Az „előrehozott döntő” részesei közül az oroszok árulta el eddig stabilabb formát. Egészen a csoportzáróig őrizték normál játékidős veretlenségüket (csak a csehektől kaptak ki hosszabbításban), akkor szenvedtek vereséget a nagyszerűen hajrázó svédektől. A kanadaiak már az első mérkőzésükön botlottak az USA ellen (rávezetésekkel alulmaradtak), aztán még a kiváló finnektől is vereséget szenvedtek 60 perc alatt, méghozzá meglehetősen nagy különbséggel (5–1). Attól az egy meccstől eltekintve azonban nem működött rosszul a védekezésük. Az oroszok támadójátéka csupán a svéd meccsen mondott csődöt (1–3), de a cseheknek csak 3, a svájciaknak 4 gólt ütöttek, csupán az outsidereket (az Ausztria, Franciaország, Fehéroroszország, Szlovákia négyes ellen 24 gólt rámoltak be.) A másik oldalon a kanadai támadójáték 32 gólt termelt – holtversenyben a legtöbbet – , míg az oroszoké a második leghatékonyabban védekező együttes, 10 gólt kapott, ennél kevesebbszer, 9-szer csak a svéd kapuba találtak be az ellenfelek. Az orosz válogatott zömét KHL-es játékosok alkotják, a kanadaiak viszont egyetlen OHL-es harmadkapustól eltekintve teljes keretüket NHL-játékosokkal töltötték meg. (Igaz, az észak-amerikai profiliga főcsoportdöntőinek négy csapatában jó néhány olyan kanadai, de finn és svéd j, no meg egy orosz játékos, Ovecskin is szerepel, akiknek „normál esetben” a vb-n lehetne a helyük…)
Az esélyek tehát nagyjából 50-50 százalékosak, de mert valahogy csak el kell dönteni a továbbjutást. Egy csúcsfavorittal kevesebb lesz versenyben a tornán csütörtökön kora estére.

FINNORSZÁG–SVÁJC

Fotó: GETTYIMAGES

Fotó: GETTYIMAGES

Míg a délutáni programba négy nagycsapat jutott, azaz két nagy rangadót tendeznek, estére két, meglehetősen egyesélyesnek mondható találkozó marad. A két északi klassziscsapat, amelyek megszerezték a csoportgyőzelmet, a két negyedikkel mérkőzik meg. Mi a finn-svájci találkozót részestettük előnyben a svéd-lett csatával szemben. Itt kisebbnek tűnik a különbség a két alakulat között, de ez a „kisebb” is elég nagy. A finnek 16 pontot szereztek, a svájciak 12-t. a szerzett gólok száma 38, illetve 25, a kapottaké 11, illetve 19. Az északiak a pontlista első 20 helyezettje közé 5 játékost adnak, a svájciak legjobbja 26., a finnek hálóőre, Harri Sateri a kapuslista 4. helyezettje (4 meccs, 1.00 kapottgól-átlag, 95.4%-os védési hatékonyság), a svájciak első számú portása, Reto Berra ugyanebben a lajstromban csupán a 13. (3 m., 2.03, 91.7%). De bármely más csapat- vagy egyéni statisztikát vennénk elő, a kép ugyanazt mutatná: a finnek lényegesen előbbre járnak a svájciaknál.
Több sportág számos nagy tornájának lényeges megfigyelése: a negyeddöntőben mindig történik valami nagy szenzáció. A finnek abban bíznak, hogy nem az ő meccsükön borul fel a papírforma, a helvétek meg ennek az ellenkezőjében.

(Sport TV)

Jégkorong-vb, negyeddöntő. Sport2 16:15 Oroszország–Kanada (kommentátor: Engyel István: szakkommentátor: Szuper Levente), Sport2 20:15 Finnország–Svájc (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Vas János, műsorvezető: Matuz Krisztián, szakértő: Kangyal Balázs)