Feltettük a magyar szemüveget! • SportTV

Feltettük a magyar szemüveget!

admin avatar admin 2018. 08. 06. 15:45    
Olvasási idő: 4 perc

Dárdai Pál még a júliust sem várta meg, és már június végén megtartotta az első edzéseket a Hertha BSC-nél. Hiába kezdte azonban a berlini csapat szinte mindenkinél korábban (a Mainz is ugyanígy tett) a felkészülést, úgy tűnik, a szerencsével hadilábon áll: az előző szezon nagy igazolása, a tíz gólig jutó Davie Selke ütközött a házi gólversenyben őt épp kettővel leelőző, még mindig csak 33 éves Salomon Kalou-val, annyira szerencsétlenül, hogy összeesett és légmellet is diagnosztizáltak nála. A 23 éves gólvágóra így vélhetően október középéig bizonyosan nem számíthat a magyar mester, pótlását azonban csapaton belül oldják meg: a 22 éves Pascal Köpke (a világbajnok kapus Andreas Köpke fia) az Erzgebirge Aue csapatában az elmúlt két idényben mindkétszer átlépte a tízgólos határt a másodosztályban.

Forrás: kicker.de

A Manchester City tartalékcsapatából érkezett balszélső Javairo Dilrosuntól, és a tavaly kellemes meglepetést okozó Valentino Lazarótól vagy a zseniális képességeiből vajmi keveset megmutató Ondrej Dudától is gólokat várnak, de az igazi gólfelelős még mindig az örökifjú Kalou, Ibisevic páros, akik vasárnap, illetve hétfő óta már 33, ill. 34 évesek. Az elefántcsontparti egy gyengébb szezon után (7 gól, 6 gólpassz) az előző évadban visszaért a két évvel ezelőtti csúcsra (11, illetve 12 szerzett gól, nagyjából tíz várható gól, azaz expected goals ellenében), és valószínűleg az idén is eléri ezt a szintet. A bosnyák támadó azonban Selke érkezésével csak fele annyit játszik és termel – 4 gól tavaly, szemben az előző két idényben elért 9-cel és 10-zel (büntetőket leszámítva), és tőle szokatlan módon a Werder, illetve a Gladbach ellen ordító ziccereket is kihagyott, ezért valószínűbb, hogy ő a cserecsatár posztra lesz esélyes.
Tovább főhet Dárdai feje, hiszen a rutinos szlovák jobbhátvédje, Peter Pekarik is lemarad a szezonkezdetről. Mivel a nyáron Leverkusenbe távozott, több poszton is bevethető, de Dárdaival és a klubbal igencsak összevesző Mitchell Weiser helyére a volt kölni Lukas Klünter érkezett (2 millió euróért), ez vélhetőleg nem olyan súlyos probléma, de azért biztos, ami biztos alapon a Hertha kölcsönvenné a Manchester United 24 éves jobbhátvédjét, Timothy Fosu-Mensah-t. A holland játékos több poszton bevethető, képes védekező középpályást (ez is kicsit hiányposzt a Herthánál) vagy éppen belső védőt is játszani, és mivel egyes hírek szerint Dárdai is a háromvédős rendszerben gondolkodik, kölcsönvétele észszerűnek tűnik.

Arne Maier éve lehet az idei

Fotó: GETTYIMAGES

Szintén nem egészséges a középpálya egyik motorja, a cseh Vladimir Darida (csontvelőödéma a térdében).  A 2015–16-os remek Hertha-szezon egyik fő oka Darida fantasztikus munkabírása és több fontos gólja volt, azóta viszont rengeteg apró sérülés hátráltatta az idén még így is az év cseh labdarúgójának választott középpályást. Hála Dárdai és a Hertha remek utánpótlásmunkájának – az U19-es csapat a Schalkét és a Dortmundot megelőzve megnyerte az alapszakasz után a rájátszást is –,  ezen a poszton is jól el van látva a Hertha. A 20 éves, nem mellesleg Fritz Walter-ezüstéremmel (az év utánpótláskorú labdarúgója – az idei kategóriagyőztes ismét a leverkuseni Kai Havertz lett) kitüntetett Arne Maier a Hertha utánpótlásának legnagyobb teljesítménye, és legutóbb már több mint ezer perc játékidőt kapott. Talán az új Toni Kroos jelző még túlzás, ám Maier remek játékintelligenciája, biztos passzjátéka révén a Hertha erőssége lesz, és szinte garantáltan kezdő. Immáron a felnőttkeret tagjai Maier és csapattársai – Julius Kade, Florian Baak és Dárdai Palkó, akik még Dárdai alatt játszottak az U15-ben, és a szakértők szerint ez lehet a Hertha aranygenerációja. Borítékolható, hogy főleg Maier vezetésével egyre nagyobb szerepük lesz, akár már idén is.

Mi újság Gulácsival és Szalaival?

Fotó: GETTYIMAGES

Gulácsi Péter teljesítménye nem, az RB Leipzig tavalyi szezonja viszont egyértelmű csalódást okozott, és mindez Ralph Hasenhüttl edző állásába került. A sportigazgató Ralf Rangnick persze nem tétlenkedett, kisebb habozás után – a végül a PSG-hez Thomas Tuchelt követő Lőw Zsolt is az esélyesek között volt –  saját magát nevezte ki az idei szezonra. Bár ez nem váratlan (lásd 2015–16-os szezon) a finoman szólva is öntörvényű mestertől, Julian Nagelsmann (jövő júliustól veszi át a Lipcse irányítását) megszerzése attól a Hoffenheimtől, ahol anno Rangnick 5 évig edzősködött, óriási fegyvertény! Legalább ekkora érvágás azonban Naby Keita elvesztése, hiszen a Bundesliga egyik legjobb középpályását a Liverpool 60 millió euró ellenében szerezte meg már lassan egy éve. Keita pótlását már tavaly elkezdték, de sem Kevin Kampl sem Konrad Laimer nem ütötte meg ezt az egyébként igencsak magas szintet, míg az idei kiszemeltek közül a salzburgi Amadou Haidarát és a volt schalkés Max Meyert (Crystal Palace) sem sikerült leigazolni. Így talán valószínűbb, hogy Rangnick és új stábja (videoelemzőt, másodedzőt is hozott a Bundesligából, de még Jesse Marsch személyében az USA-ból is), kicsit változtat a játékrendszeren, illetve joggal reméli, hogy Kevin Kampl, Diego Demme és az előttük játszó, tavaly sérülésekkel bajlódó Emil Forsberg, Marcel Sabitzer duó jobb szezont fut. Mivel még egy BL-indulásról való lemaradás igencsak nem illene bele a Lipcse hosszú távú koncepciójába, ezért 43 millió eurót sem sajnált a klub: a jobb (Mukiele) és balhátvédra (Saracchi), valamint egy csatárra (Mateus Cunha) kiadott összeggel pedig egyértelműen a védelmet szeretnék megerősíteni. Van is mit, hiszen a két évvel ezelőtti 39-hez (harmadik legkevesebb) képest a tavalyi 53 (holtversenyben a kieső Hamburggal ez csak a 15. helyre volt elég!!!) igencsak gyatra. Az új igazolások, valamint a topligák legfiatalabb és talán legtehetségesebb középhátvédpárosának további fejlődésévél (Konaté, Upamecano is csak 19 éves, de már több mint 4000 Bundesliga percet tudnak felmutatni) egy masszívabb lipcsei védelem várható. Ez mindenképp jó hír a csapat legbiztosabb pontjának, Gulácsi Péternek, aki élete legjobb szezonja után élvezi Rangnick mester bizalmát, az előző szezonban egy meccsen védő svájci Yvon Mvogo előtt. Olyannyira jól sikerült „Gula” szezonja, hogy a magyar portás a német szaklap a Kicker 2017-es ranglistáján elért 11. helyét és 2.89-es átlagát egy negyedik helyre és 2.82-re tornászta fel, úgy, hogy bár télen még az első helyen állt, végül lecsúszott a dobogóról!

Forrás: kicker.de

Szalai Ádám a harmadik magyar a Bundesligában, és bár lövi a gólokat a felkészülési meccseken (a QPR, a Heerenveen és a Chievo ellen is bár utóbbit végül öngólnak adták) az ő helye tűnik a legkevésbé biztosnak a Hoffenheimben. Mert hiába tartozik a harmincéves támadó a csapat vezető egyéniségei közé (még egy ún. csapattanácsba is beválasztották), és hiába ürült meg hely elvileg Mark Uth, Serge Gnabry és Sandro Wagner (még télen) távozásával, igencsak rögös maradt Szalai útja a kezdő tizenegyig: Ishak Belfodil 5.5 millió euróért jött a Standard Liégetől (az előző szezonban a Werdernél több poszton is jól teljesített), de a hírek szerint még van némi lemaradása. Andrej Kramaric inkább az árnyékék posztján szerepel majd, de egyelőre a vébé utáni szabadságát tölti, ami jó hír Szalainak. Komoly vetélytárs azonban a robusztus 21 éves brazil Joelinton, aki két év osztrák Bundesliga-tapasztalattal a tarsolyában érkezett vissza, és az edzőtábor egyik kellemes meglepetése, mint ahogy a 19 éves David Otto is, aki 73 juniormeccsen 56 gólt (az idei szezonban 22 meccsen 27-et) termelt. Bár Julian Nagelsmann köztudottan nem az a szívbajos fajta, és elképzelhető, hogy a két fiatalt dobja be a Bayern ellen, Szalai esélyei azért jónak mondhatók, főleg úgy, hogy a Freiburg és a Fortuna Düsseldorf a következő ellenfél a nyitómeccs után. Kérdés, hogy egy jó kezdéssel bent tud-e ragadni a kezdőben…

Fotó: GETTYIMAGES

Sallai Rolandot hírbe hozták ugyan a Freiburggal, ám mivel az APOEL a hírek szerint egy 4 millió eurós ajánlatot visszautasított, így egyelőre nem növekedett a Bundesligában játszó magyarok száma…