Kézis szuperkupa a futball nyomdokain • SportTV

Kézis szuperkupa a futball nyomdokain

Sport TV avatar Sport TV 2019. 08. 21. 14:45    
Olvasási idő: < 1 perc

Mintha a labdarúgást másolná a szintén a világélvonalhoz tartozó német (férfi)kézilabda: a sportág két honi óriása mérkőzik meg az idénynyitó Szuperkupa-mérkőzésen.

Legutóbb idén májusban bajnokin találkoztak. Akkor a Kiel hatalmas csatában 20–18-ra nyert, két pontra csökkentve hátrányát, amely a bajnoki idény végéig megmaradt… (Fotó: Getty Images)

A „státusok” persze itt forítottak: a bajnoki örök rekorder THW Kiel most kupagyőztesként a párviadal egyik résztvevője, bajnokként a Flensburg-Handewitt vághat neki a mérkőzésnek.
A Szuperkupa igazi „ura” persze a Kiel: az eddigi 35 mérkőzésből 21-nek is részese volt, 11–10-es győzelem-vereség mutatóval rendelkezik jelenleg. A Flensburg csak 7 alkalommal lépett fel eddig, kétszer győztesen, ötször vesztesen zárva az egymeccses trófeaharcot. A „közös halmaz” öt találkozüót ölel fel, valamennyin a THW szerepelt bajjnokként (vagy duplázóként) és az FH a kupa nyertesekent vagy a bajnokság/DHB-kupa másodikjaként. (Csak hogy teljes legyen a statisztikai röpszemle: ezekből hármat a Kiel, kettőt a Flensburg nyert meg.)
A Flensburg – a később a Veszprémnél is dolgozó edzőlegendát, a svéd Ljubomir Vranjest váltó korábbi másodedző Maik Machulla irányításával – a legutóbbi két bajnokságot megnyerte, 2018–19-ben több mint húsz fordulón át őrizve százszázalékos mérlegét. Aztán a hajrára feljött rá a rekordbajnok (20-szoros Bundesliga-győztes, azaz a Bayern „kézilabda-alteregója”) Kiel, de a nagy előnyből két pont megmaradt a végelszámolásig.
Hogy a párhuzam még teljesebb legyen, a Kiel bajnoki mellett kuparekorder is, 11 DHB-kupasikerével (két vesztett finálé mellett) nemzeti csúcstartó ebben a kategóriában is.
Tavaly egyébként a Flensburg bajnokként 33–26-ra alulmaradt a szintén Düsseldorfban, az ISS Arenában rendezett találkozón a Löwen ellen, azután folytatódott a százszázalékos hazai sorozata, amely az előző idényből átnyúlva 32 bajnoki mérkőzésen át, egészen március 28-ig tartott.
Maradva a futballhasonlatnál: alighanem itt is a győztes büszkén húzza be az újabb strigulát a sikerlajstromába, a vesztes pedig „emelt szintű felkészülési meccsnek” minősíti majd a találkozót…

Sport1 19:30 SG Flensburg-Handewitt–THW Kiel férfi kézilabda német Szuperkupa-mérkőzés (kommentátor: Ágai Kis András, szakkommemtátor: Borsos Attila)