Tízes győzelmi szériára hajt a CSZKA • SportTV

Tízes győzelmi szériára hajt a CSZKA

2017. 12. 21. 09:57    
Olvasási idő: 2 perc

Érdekesnek ígérkező rangadót mutatunk a KHL-ből csütörtök délután. A hatalmas múltú, de a KHL-korszakban az exszovjet érához képest jóval kevésbé eredményes moszkvai CSZKA a legutóbbi két páros évben, azaz 2014-ben és 2016-ban (utóbbiban éppen a fővárosi csapat elleni döntőben) Gagarin-kupa-győztes magnyitogorszki Metallurgot fogadja.

Az exkatonacsapat vezeti a Taraszov-csoportot, második a Nyugati főcsoport és a liga összesített ponttáblázatán is. 130 góljával a második legeredményesebb a KHL 27 csapata közül, csak a bajnoki címvédő és jelenlegi listavezető SZKA szerzett több (174) gólt nála. Ugyanakkor az igazi erénye a remek védekezés: 40 találkozón 58 góljánál egyetlen csapat sem kapott kevesebbet, a következő legkevesebb az SZKA (71, két meccsel többől) és a 3. Jokerit (71, ugyanannyi mérkőzésen). Ez a védekezés nagyrészt a remek kapus párosnak köszönhető: mind a százalékos mutatóban, mind a meccsenkénti kapottgól-átlagban Lars Johansson (94,4% és 1.16 gól) vezeti a liga egyéni statisztikáját, utóbbi rangsorban klubtársa, Ilja Szorokin (1,51) a második mögötte, a shutoutok számát tekintve pedig a svéd 6-tal a 2., az orosz 5-tel holtversenyben a 3. a liga összes kapuvédője közül. A sok lőtt és a kevés kapott gól miatt a plusz-mínusz mutatót tekintve az egész ligát a CSZKA uralja. A legjobb öt játékos között négy moszkvai hokis található, Mat Robinson, Szergej Sumakov és Makszim Salunov vezet 23-23-mal, Bogdan Kiszelevics 22-vel holtversenyes 4.
A Metallurg kiegyensúlyozott teljesítménnyel 4. a Harlamov-csoportban, 5. keleten és a liga összesített táblázatán a 9. pozíciót foglalja el. Kiemelkedő egyéni teljesítményei ritkák, egyedül a kapus Vaszilij Kosecskin szerezte meg egyszer, november közepén a hét kapusa címet (hetente megválasztják a liga legjobb kapusát, védőjét, csatárát és újoncát is).
A két együttes már találkozott egyszer az idényben, október 18-án a CSZKA Magnyitogorszkban kiütéses, 7–2-es győzelmet aratott úgy, hogy már az első harmad után 4–1-re vezetett. Érdekesség, hogy azon a találkozón a moszkvaiak mind a hét gólját más játékos szerezte, senki sem duplázott. A hazai csapat egyébként otthon, a CSZKA Jégpalotában az október közepi, SZKA elleni 2–5 óta kilencmeccses győzelmi sorozatot épített, s minden jel arra utal, hogy a Magnyitka ellen tízre hizlalhatja ezt a szériát.

Sport2 17:30 CSZKA Moszkva–Metallurg Magnyitogorszk KHL alapszakasz-mérkőzés (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Orbán Attila)