Magyarország újra az A-csoportban! • SportTV

Magyarország újra az A-csoportban!

2015. 04. 25. 19:18    
Olvasási idő: 2 perc

A magyar jégkorong-válogatott a házigazdák ellen aratott 2-1-es győzelmével a második helyen végzett a lengyelországi divízió 1/A világbajnokságon, ezzel feljutott az A-csoportba.

A magyarok várták előnyösebb helyzetből a fontos összecsapást, a házigazdának alapjátékidős sikerre volt szüksége a feljutáshoz. Az arénában több mint 15 ezren szorongtak, sokan kint rekedtek, ők nem kaptak jegyet. A hazaiaknak közel 11 ezren, a vendégeknek 4000 ezren drukkoltak. A hangulat fantasztikus volt, a két tábor békében buzdította kedvenceit. Még az óriáskivetetőn magyar és lengyel nyelven ott virított a „lengyel-magyar két jó barát” felirat. A bemelegítés után, a meccs előtt egy petárda robbant a csarnokban, és a szervezők jelezték, ha még egy ilyen eset történik, kiürítik a létesítményt.

Magyar mezőnyfölényben telt el az első harmad, sok volt a lövés, de igazán komoly helyzet kevés akadt. Hári kísérlete centikkel kerülte el a jobb oldali kapuvasat. Rajnának pedig akkor kellett izgulnia, amikor a kapusbotja beakadt a hálóba, és így akár kiszolgáltatott helyzetbe is kerülhetett volna. Sebők komoly lövése és Odrobny bravúros védése vezette be a második harmadot, majd Zapalát állították ki, később pedig Kalinowskit, de mindkét emberelőny kimaradt, pedig Magosi és Kovács is betalálhatott volna. Ahogy kiszabadult a szorításból a lengyel válogatott, létszámfölényhez jutott Kiss kiállítása miatt.

A záró harmad magyar góllal indult. Banham felsősarkos lövését Odronby még kiütötte, ám a kipattanót Hári bevágta a léc alá. Emberelőnyben nőhetett volna a különbség, de így sem reménykedhettek a hazaiak a fordításban, inkább az ő harmadukban folyt a játék. Ahogy fogyott az idő, a lengyelek iramot váltottak, és elérték, hogy Sebőköt kiállították. Erre Sofron ugorhatott ki, de lábbal védett a kapus. Aztán Rajna pillanatai következtek, fantasztikusan védett. Sarauer is eldönthette végleg a feljutás kérdését, Odrobny szintén parádézott.

A hajrában levitték kapusukat a kényszer alatt játszó lengyelek, és 3:08 perccel a vége előtt Bryk távolról, takarásból betalált. Maradt izgalom a végére, mert megint lement a hazaiak kapusa, majd az időmérővel akadtak gondok. A végén Szirányi Bence üreskapus góllal „lőtte fel” a csapatot az élvonalba.

A kazah válogatott százszázalékos mérleggel nyerte meg a tornát miután a szombati zárófordulóban 3-0-ra legyőzte az olasz csapatot, így a mieink mellett Kazahsztán a másik feljutó.

(Sport TV/MTI)

Divízió I/A-es jégkorong-vb

Kazahsztán-Olaszország 3-0 (1-0, 0-0, 2-0)
Japán-Ukrajna 3-1 (0-0, 3-1, 0-0)
Magyarország-Lengyelország 1-2 (0-0, 0-0, 2-1)

A végeredmény:
1. Kazahsztán 15 pont
2. Magyarország 12
———————
3. Lengyelország 6
4. Japán 6
5. Olaszország 5
———————
6. Ukrajna 1

A feljutást kiharcoló csapat:
kapusok: Bálizs Bence (Miskolci Jegesmedvék) Rajna Miklós (Fehérvár AV19), tartalék: Hetényi Zoltán (Fehérvár AV19)
hátvédek: Gőz Balázs, Tyler Metcalfe (Miskolc), Pozsgai Tamás (Dab.Docler), Kiss Dániel (Újpest), Orbán Attila, Szirányi Bence (mind Fehérvár), Vas Márton (Löwen Frankfurt)
csatárok: Frank Banham, Benk András, Erdély Csanád, Kovács Csaba, Kóger Dániel, Magosi Bálint, Andrew Sarauer, Vincze Péter (mind Fehérvár), Nagy Krisztián (Miskolc), Hári János (MODO), Sebők Balázs (Kaajanin Hokki), Sofron István (Krefeld Pinguine), Vas János (Slavia Praha)
szövetségi kapitány: Rich Chernomaz
másodedzők: Majoross Gergely és Diego Scandella

A DIVÍZIÓ 1/A-VILÁGBAJNOKSÁG KÜLÖNDÍJASAI
A legjobb kapus: Przemyslaw Odrobny (lengyel)
A legjobb hátvéd: Kevin Dallman (kazah)
A legjobb csatár, egyben MVP: Roman Sztarcsenko (kazah)

A TORNA ALL-STAR-CSAPATA: Poluektov (kazah) – Dallman (kazah), Romkowski (lengyel) – Sztarcsenko (kazah), Sarauer (magyar), Kolusz (lengyel)