Bajnoki csúcs- és isztambuli derbi • SportTV

Bajnoki csúcs- és isztambuli derbi

Sport TV avatar Sport TV 2020. 03. 15. 09:37    
Olvasási idő: 2 perc

A török labdarúgást több mint hat évtizede, a bajnoki kezdetek óta az isztambuli nagy hármas uralja. A 63 eddig befejezett idényből nem kevesebb mint 56-ot, azaz az összes 88.9%-át a három isztambuli nagy, a Galatasaray, Fenerbahce, Besiktas hármas szerezte meg. Ebben az idényben nagy átrendeződés ment végbe, az aranyért versenyt futó négyesbe csak a Galata fér be, és ő is hátrányban van a vezető duóhoz képest. Vasárnap a listavezető és a második helyezett rangadóját közvetítjük és a nagy hármasból kettő egymás elleni összecsapását, amely helyezéstől függetlenül mindig nagy derbinek számít a Boszporusz partján.

A daráló kellős közepén Alexander Sörloth, a Trabzon norvég házi gólkirálya (Fotó: Getty Images)

TRABZONSPOR–BASAKSEHIR

Ha a fenti bajnoki statisztikát kibővítjük, a nagy hármason kívüli összesen két egyesület szerzett aranyat, összesen hetet, abból pedig hatot a Trabzonspor. A trabzoni klub ebben az idényben is az élen áll, pontazonossággal (52 pont) 6-tal jobb gólkülönbségével vezet a negyedik feltörő isztambuli, a Basaksehir előtt. Ezt a pozíciót egyébként elmúlt három hónapos teljesítményének köszönheti jobbára Hüseyin Cimsir együttese, amely a december 16-i, Denizli elleni hazai 1­–2 óta lejátszott 10 bajnokijából 8-at megnyert, 2-szer remizett. Ráadásul a hátralévő 9 fordulóban a Basaksehir elleni soron következő meccsen kívül csak a Galatához kell mennie idegenbe, a többit a táblázat középső és alsó régióban lévő csapatok ellen kell lejátszania.
A gárda egyébként a liga messze legeredményesebb együttese, 58 találatával kiemelkedik a mezőnyből, a második legtöbb gólt éppen a Basaksehir szerezte, 9-cel kevesebbet. A trabzoni gólok felét a két légiós csatár, a norvég Alexander Sörloth (19)  és a nigériai Anthony Nwakaeme szerezte. Őket kellene elsősorban semlegesítenie az isztambuli védőknek.
A vendégeknek elsősorban a védelem stabilitása az erőssége, 24 góljuknál csak a Galata kapott kevesebbet (20). Ez persze nem véletlen, mert olyan nemzetközileg is ismert játékosok erősítik a védősort, mint Martin Skrtel, Mehmet Topal vagy Gael Clichy.
A két együttes őszi találkozója október 28-án 2–2-es döntetlennel ért véget. Mindkét oldalon értékesítettek egy-egy tizenegyest a felek (Edin Visca, illetve Daniel Sturridge), a 79. percben Skrtel szerzett vezetést, ám a 90.-ben a házi gólkirály Sörloth fejesből kiegyenlített.
Fura látvány lesz egy tele stadion, de a találkozóra minden jegy elkelt azaz közel 42 ezer üvöltő dervis várható a trabzoni Medical Park Arebába…

GALATASARAY­–BESIKTAS

Kontinensbajnokok egymás között, Enzo Roco (Besiktas, balról) a Copa América 2016. évi chilei győztese harcol a labdáért Szofian Féghulival (Galata), az ANK 2019-es algériai aranyérmesével (Fotó: Getty Images)

Már említettük az isztambuli trió tagjainak tradicionális összecsapásait.  Egész Európában csak ők mondhatják el maguktól a három spanyolon (Real, Barca, Bilbao) kívül, hogy ligalapításuktól kezdve folyamatosan az élvonal tagjai. (Igaz a LaLigát potom 30 évvel a török bajnokság előtt alapították, persze a három isztambuli korábban a városi bajnokságban is érdekelve volt, folyamatosan…)
Szóval, csak a statisztikai hitelesség kedvéért: 1959 óta ez lesz a két csapat 126. tétmeccse, az eddigiekből 123 volt a bajnoki, kettő török szuperkupa-találkozó. A mérleg enyhe Galata-fölényt mutat, 45 sikerrel a Besiktas 37 győzelmével szemben, 43 döntetlen mellett.
Ebben a Süperlig-kiírásban is a Galata áll jobban. Ugyan mindketten múltjukhoz méltatlanul gyengén kezdték a bajnokságot, ám a Cim-Bom-Bom január óta 8-as győzelmi sorozattal feljött a bronzérmes pozícióba, három pontnyi hátrányban az első és második helyezettől. Viszont a múlt héten a 9. győzelmet már nem sikerült megszereznie a bajnoki négyes versenyfutás egyik résztvevője, a Sivas otthonában, csak 2–2-re futotta. A vendég „fekete sasok” sem futnak rossz tavaszt, de bele-beleszaladnak egy-egy vereségbe is  (a Sivas ellen otthon, a Göztepe ellen Izmirben, legutóbb február közepén a Basaksehir ellen Isztambulban, egy másik városi derbin). Ezzel most csak a 6. helyen szerénykednek, és az Európa-ligát jelentő helyen álló Sivastól is hatpontnyi távolságra vannak a tabellán. De hát korábban már mondtuk: a ­ mindenkori helyezéstől függetlenül a három „régi sztambuli nagy” bármelyik találkozója igazi derbi, következésképp háromesélyes. Kevés nagyobb öröm érhetné a fekete-fehérek rajongóit, mintha éppen az ő csapatuk akadályozná meg a bajnokot a címvédő hadjárat felzárkózási műveletében…   (Mert az eddigiekből kiderült: ha az isztambuli rangadó előtt mintegy egy órával befejeződő Trabzon–Basaksehir meccs mondjuk remivel zárul, a Galata sikerrel egyetlen pontnyira zárkózik fel az élen haladó kettősre.)

SÜPERLIG, 26. forduló. Sport2 14:00 Trabzonspor Kulübü–Ístanbul Basaksehir FK (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba); Sport2 17:00 Galatasaray SK–Besiktas JK  (kommentátor: Haraszti Ádám)