Az Inter őrizné előnyét a San Siróban • SportTV

Az Inter őrizné előnyét a San Siróban

2022. 01. 22. 08:24    
Olvasási idő: 6 perc

A 23. játéknap mindhárom szombati mérkőzése a Sport1 képernyőjére kerül délután és este. Közülük kettőn fellép a legjobb négyből két együttes is. A török futball híveinek is lesz mutatni valónk, a klasszikus isztambuli trió két csapata is a képernyőre kerül, délben és kora délután.

Két ibériai csatár az Udinese legfőbb gólgaranciája. z egykori barcás Gerald Deulofeu (balról) 6, a portugál Beto házii gólkirályként 8 gólt vállalt magára az idényben a fehér-feketék 31 találatából (Fotó: Getty Images)

GENOA–UDINESE

A Genoa nagy híre, hogy kinevezték Sevcsenko utódját. A „német vonal” érvényesült,  a 48 esztendős Alexander Blessin kapott kinevezést az idény végéig, szerződése kölcsönös elégedettség esetén 2024 nyaráig meghosszabbítható. A mester a „lipcsei iskola” neveltje, az RB korosztályos csapatait irányította, amíg 2020 nyarán Belgiumba nem szerződött a KV Oostende vezetőedzőjének. Onnan vásárolták ki a genovaiak. Így aztán az egyenletesen a Serie B felé zuhaó liguriaik fizetési listáján a újonnan jöttel együtt már négy edző neve is található, Marané, Ballardinié és Sevcsenko mellett az új mesteré is.
Csekély a mozgástere, csapata csak a Salernitanát előzi meg a táblázaton, 19 meccs óta nyeretlen, legutóbb a Fiorentinától kapott egy hatost a Serie A-ban, majd kikapott és kiesett a kupából is. Vendége sem világverő: előző 9 idegenbeli meccséből egyetlenegyet sikerült megnyernie, 3 döntetlen és 5 vereség mellett. Az Udinese „csak” második edzőjét fogyasztja az idényben, Cioffi már átélt nagy és kisebb vereségeket is eddig, utóbbiból az egyik volt a hét közoi szűk kiesés (0–1) a Laziótól a kupanyolcaddöntőben.
Blessin bemutatkozó meccsén sérülés miatt nem számíthat Cambiasóra, Hernanira, Kallonra és Behramira, a tehetséges Rovella szereplése pedig izomprobémái miatt kétséges, őt egyébként a hírek szerint kölcsönadója, a Juventus még ebben a hónapban visszarendelheti Torinóba.  Jobb hír a Grifonénak és híveinek, hogy a csapatkapitány Criscito visszatérhet az igencsak ingatag védelembe és a másik védő, Vasquez is kezdhet, miután letöltötte sárgái miatt kapott büntetését.  A kölcsönbe kapott Ostigard és Calafiori is bekerülhet, bár mindketten jócskán „benne voltak” a Firenzében összeszedett hatosban.
Eközben az Udinese védelme is erősödik, Becao szintén eltiltását letöltve kerül vissza a friuliaiak kezdőjébe, miként a kupában csereként beálló Nuytinck is valószínűleg benne lesz az induló 11-benm miként Togay Arslan és a házi gólkirály Beto is. A betegségek és sérülések időszaka kezd véget érni, Pereyra, Molina, Stryger Larsen és a kapus Silvestri lesz távol ezen okból, de ők is lassan visszatérhetnek.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Genoa az első nem újonc együttes, amely sorozatban 19 nyeretlen meccset játszik végig az élvonalban. Az 2014–15-ös idény óta, amikor a Veronának 22 nyeretlen meccses sorozata volt, csak két újonc érte el hasonló mérleggel (20) ezt a fordulószámot, a Perugia (2003–04) és a Cesena (2011–12). 2. A Genoa fejesből elért góljainak és az összesnek a százalékos aránya (40%, 2/8) alapján ligaelső, de a legtöbbet is kapta részarányban (27%) és abszolút számban (12) is. 3. Beto 4 gólt szerzett 10 idegenbeli meccseken az idényben, az Udinese-játékosok közül Cyrile Thereau szerzett idegenben ennél több gólt, hatot 2015–16-ban.

Kapcsolódó

Genoa–Udinese bajnoki örökmérleg

Összesen: 63 mérkőzés–22 Genoa-győzelem–19 döntetlen–22 Udinese-siker / 88–94-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 55–17–18–20 / 75–88. Genovában: 31–16–10–5/ 53–35. Genovában a Serie A-ban: 27–12–10–5 / 42–34.  A párosítás legjobb gólszerzői: Antonio Di Natale (Udinese) 9 gól, Marco Borriello (Genoa) és Rodrigo De Paul (Udinese) 6-6.
A legutóbbi mérkőzés: Udinese–Genoa 0–0 (2021. 11. 28.). A legutóbbi bajnoki Genoa-győzelem: 2–1 (2016. 2. 21.); a legutóbbi döntetlen: 0–0 (2021. 11. 28., Udinében); a legutóbbi Udinese-győzelem: 0–2 (2020. 11. 22., Udinében). Házi gólkirály: Mattia Destro 8, ill. Beto 8 gól

INTER–VENEZIA

Az Inter múlt héten hazai pontvesztésével szinte felkínálta az előzés lehetőségét a városi riválisnak, de a Milan nem tudott élni vele. Így a már 27 meccses hazai veretlenségi sorozatot építő bajnok ha nyer az újonc Venezia ellen, mindenképpen minimum két pont előnnyel az élen marad (amely persze a vesztett pontok tekintetében öt, hiszen az Internek „lóg” még a bolognai meccse, amelyet lehet, hogy a zöld asztal mellett „megnyer”, vagy még le kell játszania valamikor). Inzaghi irányításával még tovább fejlődött a csapat kreatív támadójátéka, már 50 gólnál jár az idényben, s egyetlen együttes sem szerzett többet (18) nála a mérkőzések utolsó félórájában.  A bajnoki sikerek mellett a kupákban is szépen teljesítenek a fekete-kékek. Másfél hete utolsó perces góllal megnyerték a Szuperkupa-meccset a bajnoki és kupa-örökrekorder Juve ellen, a hét közben pedig a hajrában egyenlítve, hátrányból fordítva a hosszabbításban gyűrték le a Sampdoriát (3–2) a kupanegyeddöntőért.
A Venezia viszont legutóbbi 8 meccséből egyet sem nyert meg a Serie A-ban, összesen 3 pontot kapart össze ezeken. Egyetlen csapat sem szerzett kevesebb pontot nála november óta, könnyen lehet, hogy ahogy feljutott, úgy távozik az élvonalból, ahová több mint két évtized után került vissza. Egyelőre azonban még (?) két ponttal a kiesési vonal felett áll, tétmérkőzésen tavaly decemberben győzött legutóbb, amikor a kupában 3–1-re győzte le a B-osztályú Ternanát. A klub az utóbbi időkben megpróbája erősíteni a csapatot. A legújabb érkező Nani, az MU korábbi sztárja csereként gólpasszal szállt be az Empoli ellen. Korábban Cuisance érkezett, a Bayern korábbi középpályása is hasznosnak bizonyult az elmúlt három meccsen, amelyen szerepet kapott.
A bajnok kerete szinte teljes, Inzaghi lehetőségei bőségesek a kezdő összeállítására. Még az is lehet, hogy a kupagólszerzők mind a hárman (Alexis Sánchez, Ranocchia és Sensi) csak a kispadon kezdenek a bajnokin. Brozovic a kupameccsen eltiltását töltötte, most újra kezdhet, ahogy vélhetően Dzeko és Lautaro Martínez alkotja az egyre jobban összeszokó csatárpárost.
Zanettinek viszont lesz hiányzója nem is egy. Ebuehi még mindig Nigériával van az Afrika-kupán, Romero, Ridgeci, Haps és Johnsen szereplése kétséges. Ampadu továbbra is jobbhátvédet játszhat, így Vacca bekerül a középpályára.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Az Inter 9-szer győzte le otthon a Veneziát (2 d., 1 v.), a lagúnavárosiak csak a Juvénél szenvedtek többször vereséget (10) az élvonalban. Az egyetlen győzelmüket a fekete-kékek ellen otthon érték el (4:1, 1943-ban). 2. Az Inter szerezte a legtöbb fejes gólt az idényben (13), míg a Veneziánál (2) csak a Salernitana és a Spezia szerzett kevesebbet (1-1).  Az elmúlt teljes idényben az Inter össztermése 14 fejes gól volt. 3. Hetet a legutóbbi 8 Inter-gólból különböző játékos szerzett. Csak Dumfries jegyez kettőt, az összesen három Serie A-találatából kettőt az elmúlt hat találkozóján ért el.

LAZIO–ATALANTA

Vedat Muriqi éppen Ciro Immobile mellett nem fér a csapatba,  a koszovói csatárnak azonban nem tetszik a sok mellőzés , ha teheti, eligazol minél előbb (Fotó: Getty Images)

A Lazio legutóbbi három hazai meccsén tízszer is betalált az Olimpicóban, négyet lőtt az Udinesének, hármat-hármat a  Genoának és az Empolinak, utóbbi azonban csak egy pontot ért. A 17 gólos házi gólkirály és liga-gólkirályjelölt Ciro Immobile harcban áll folyamatosan az ellenfelek védőivel, a soka által csodált szerb középpályás, Szergej Milinkovics-Szavics meg a liga passzkirálya, 8 asssziszttal. A védekezési hiányosságok azonban megingatják a lehetséges jó pozíciót, amelybe a csapat kerülhetne. A szezon 7. veresége, amit az Intertől elszenvedtek a sasok, azt jelentette, hogy a karácsonyi időszak óta csupán egy pontot szedtek össze, mielőtt két egymást követő sikert arattak volna. A Salernitana elleni rutingyőzelmet a bajnokságban az Udinese ellen hasonló követte – utóbbival a Lazio a Milant „szerezte meg magának” a negyeddöntőben, amelyet a San Siróban kell majd lejátszani. A következő programban úgyis meglehetősen sűrű lesz a program: miután az Atalantát fogadták, a Fiorentinával kell majd megküzdeniük, majd jön a Porto elleni Európa-liga-mérkőzés és a Milan elleni kupacsata.
A közelmúltban mutatott forma és a korábbi előzmények előre jelzik, hogy a fehér-égszínkékeknek komoly nehézségük lesz a bergamóiakkal.
Az itáliai tétmeccseken idegenben veretlen Atalanta 9 Serie-győzelemmel és 2 döntetlennel utazik a fővárosba, legalább három ponttal többet szerzett házon kívül a mezőny bármely más csapatánál. Az év nyitó meccsének elmaradása után az Atalanta 6–2-re elsöpörte a Covid-tizedelte, felkészületlen Udinesét, majd bejutott a kupanegyeddöntőbe, amelyben a szintén kreatív Fiorentinával mérkőzik meg. Egyetlen eddigi, 1963-as Copa Italia-győzelmük megismétlésére törnek, azután, hogy a legutóbbi két kiírásban egyaránt eljutottak a fináléba, de mindkétszer vereséget szenvedtek. Közben meg kellene őrizniük jó formájukat a bajnokságban is, amelyben legutóbb gól nélkül végeztek a címvédő és listavezető Interrel. Ez azt is jelentő, hogy legutóbbi két mccsén nem kapott gólt, míg a legutóbbi 30-ból csak kettőn nem talált a kapuba, ráadásul a Lazio ellen 11 találkozón egymás után legalább egy gólt szerzett. A legutóbbin Bergamóban kettőt is, a második egy remek egyenlítő találat volt a hosszabbítás perceiben, a holland középpályás Marten de Roon révén.
Maurizio Sarri gondjai sokasodtak a szombati összeállítást illetően, mivel Pedro vádlisérülése mellett Zaccagninak bokaproblémái miatt kétséges a részvétele. Ezért elképzelhető, hogy ezúttal Moro vagy Romano lesz a szokásos kettős, Immobile és Felipe Anderson harmadik társa a támadósorban. Immobile már négy gólt szerzett az új évben, beleértve a Coppa Italia-találatot is. Most a sorozatban a negyedik bajnoki gólra hajt. Viszont Acerbi és az eltiltott Cataldi is kiesik. Radunak és Basicnak fittségi teszten kell átesnie, mielőtt visszatérnének. Akpa-Akpro visszatérésére is várni kell, mert másik csapata, Elefántcsontpart még áll az Afrika-kupában. Zapatát izomsérülés miatt kell nélkülözni, Gosens hosszú sérülése még tart. Malinovszkij, Ilicic és Hateboer is a sérültlistán van, ez gyengíti a bergamóiak pontszerzési esélyeit.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Azután, hogy otthon háromszor legyőzte egymás után a Lazio az Atalantát 2014 és 2017 között, csak két pontot tudott szerezni ellene a legutóbbi 4 találkozásból. Ez volt a leghosszabb otthoni nyeretlen sorozata a bergamóiak ellen 1991 óta (akkor 7 volt). 2. Az Atalanta veretlen 17 legutóbbi idegenbeli bajnokiján (13 gy., 4 d.), ennél jobb sorozata legutóbb a Juventusnak volt 2019-ben, amikor 26 idegenben vívott meccsen nem talált legyőzőre.  3. Luis Muriel csupán 4 gólt szerzett idénybeli 14 Serie A-meccsén. Ilyen gyenge teljesítménye legutóbb 14 meccsen csak a 2015–16-os idényben volt, a Sampdoriában volt, ugyancsak 4 góllal.

Kapcsolódó

Lazio–Atalanta bajnoki örökmérleg

Összesen: 113 mérkőzés–33 Lazio-győzelem–44 döntetlen–36 Atalanta-siker/ 134–138-as gólkülönbség. A Serie A-ban: 107–30–41–36 / 128–134. Rómában: 56–24–18–14 / 85–59. Rómában a Serie A-ban: 53–21–18–14 / 80–58.  A párosítás legjobb gólszerzői: Giuseppe Signori (Lazio) 8 gól, Silvio Piola, Ciro immobile, Szergej Milinkovics-Szavics (Lazio) 5-5
A legutóbbi mérkőzés: Atalanta–Lazio 2–2 (1–1). Gólok: Zapata, De Roon, ill. Immobile, Pedro (2021. 10. 30.). A legutóbbi bajnoki Lazio-győzelem: 1–0 (2019. 8. 25.); a legutóbbi döntetlen: 2–2 (2021. 10. 30., Bergamóban); a legutóbbi Atalanta-győzelem: 2–3 (2020. 1. 19., Milánóban). Házi gólkirály: Immobile 15, ill. Duván Zapata 9 gól.

SÜPERLIG

A hagyományos isztambuli nagyok „részes szezonja” volt az őszi, egyik gyengébben teljesített a másiknál. Ugyanakkor a vetélytársak szapora botlásai miatt helyezésben kezdenek visszaszivárogni az közvetlen élcsoportba. A bajnok Besiktas – amelynek a Malatyaspor elleni idegenbeli meccsét áttették péntekről szombatra – az 5. helyen áll, s mivel ellenfele a bajnokság sereghajtója, idegenben is esélyes a három pontra. Ugyanígy feljövőben van a Fenerbahce is, amely kora délután a Sivasspor vendégeként lép fel, a korábbi gyengélkedés után már a 3., egy ponttal megelőzve a fekete sasokat, akik ellen egy gólon múlt a bajnoki c0m megszerzése tavaly tavasszal. A házigazda Sivas a 11. a SüperLig táblázatán, tipikus hazai eredménye a döntetlen, 11 hazai meccsén eddih 7-szer osztozott meg aktuális ellenfelével két ponton, mellette 3-szot győzött és csupán egy vereséget szenvedett el a Yeni 4 Eylül (Új szeptember 4.)  Stadionban, amelyben a magyar válogatott 2020 szeptemberében a Nemzetek Ligájában 1–0-ra legyőzte a törököket. Szalai Attila tehát, ha helyet kap Ismail Kartal együttesében akát másfél év alatt másodszor is győztesen vonulat le a pályáról a sivasi stadionban.

SERIE A, 22. forduló. Sport1 15:00 Genoa CFC–Udinese Calcio (kommentátor: Méhes Gábor), Sport1 18:00 FC Internazionale–Venezia Calcio (kommentátor: Fülöp László); Sport1 20:45 SS Lazio–Atalanta BC (kommentátor: Fülöp László)
SÜPERLIG, 22. forduló. Sport2 11:30 Malatyaspor–Besiktas JK (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport1 15:00 Sivasspor–Fenerbahce SK (kommentátor: Fülöp Marcell)