Most Milánó vörös fele jön... • SportTV

Most Milánó vörös fele jön…

2022. 05. 08. 07:50    
Olvasási idő: 4 perc

A vasárnapi négy találkozóból hármat élőben közvetítünk a Sport1-en – a negyediket is mutatjuk az AMC Mikro alkalmazáson. Két találkozó emelkedik ki, az egyik a kieséselkerülő harcban, az esti a scudettóért folytatott versengésben fontos, utóbbiban lehet, hogy döntő jelentőségű.

Giror és Rafael Leao gólöröme. Ha egyikül betalál Veronában, a minimum egy ponr összejöhet a vezetés visszszerzéséhez a táblázaton (Fotó: Getty Images)

SPEZIA–ATALANTA

Bár a Spezia gyakorlatilag már elérte a célját, a biztos bennmaradást, a vendég Atalantát erősen érinti a három pont sorsa. Az évek óta Európában is bizonyító bergamóiak már leszámoltak BL-álmaikkal, de a kontinentális színpadon azért szerepet követelnek maguknak.
A vendége egyik kolumbiai csatársztárját, Duván Zapatát és Scalvinit izomproblémák kínozták a héten, de alighanem képesek lesznek pályára lépni. Pasalic a csapat legeredményesebbje pillanatnyilag, de nem biztos, hogy ő lesz a kezdő, Koopmeiners is ott van Gasperini mester paklijában.
A Spezia duója, Colley és Sala szereplése kérdéses, hiszen a múlt hétvégén sérülés miatt nem szerepeltek, a középhátvéd Erlic viszont visszatér eltiltását követően, s reméli, hogy  Petko Hrisztovot helyettesítheti Thiago Motta védelmi négyesében. Pasalichoz hasonlóan Daniele Verde is csapat legeredményesebbje 6 góllal és  gópasszal, talán most ez elég lesz a kezdőbe kerüléshez. A Roma korábbi szélsője, Gyasi is bekerülhet a csapatba, Rey Manaj támogatásának feladatával.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Az Atalanta mindössze 18 pontot szedett össze az idény második felében (az elsőben 38-at), míg a Spezia „tavasszal’ 17-et az őszi 16-tal szemben. 2. Az Atalantának szerzett a legtöbb játékosa (19) gólt az idényben, a Spezia a 6. ezen a listán, csak a Fiorentina, az Inter, a Milan és vasárnapi vendége előzi meg . 3. Mario Pasalic 18 gólban vett részt közvetlenül az idényben (12 gól, 6 assziszt), csak egy horvát játékos jegyzett ennél többet egyazon Serie A-idényben, amióta az 20 csapatos: Ivan Perisic (19, 2016–17-ben és 20, 2017–18-ban).

Kapcsolódó

Spezia–Atalanta bajnoki örökmérleg

Összesen: 15 mérkőzés–1 Spezia-győzelem–7 döntetlen–7 Atalanta-győzelem / 12–30-as gólkülönbség. A Serie A-ban: 6–1–2–3 / 3–8. La Speziában: 7–1–5–1 / 3–8. La Speziában a Serie A-ban: 1–0–1–0 / 0–0. A párosítás legjobb gólszerzői: Mario Pasalic (Atalanta) 4 gól, Luis Muriel (Atalanta) és M’Bala Nzola (Spezia) 2-2.
A legutóbbi mérkőzés: Atalanta–Spezia  5–2 (3–1). Gól: Pasalic-2, Zapata, Muriel, Malinovszkij, ill.Nzola-2  (2021. 11. 20.). A legutóbbi bajnoki Spezia-győzelem: 1–0 (1931. 6. 7., a B-ligában); a legutóbbi döntetlen: 2–5 (2021. 11. 20., Bergamóban); a legutóbbi Atalanta-győzelem: 0–0 (2020. 11. 21.); Házi gólkirály: Daniele Verde 6, ill. Mario Pasalic 12 gól.

SALERNITANA–CAGLIARI

Másfél hónappal ezelőtt a salernói csapat teljesen esélytelennek tűnt a bennmaradásra, csak éppen idejében váltott a padon és a specialista Davide Nicolát bízta meg az első osztályú státus megvédésével. Nyerő megoldásnak tűnik. Az első meccs elvesztése után az utóbbi ötből négyszer nyerni tudott a délolasz együttes, egy remi mellett, és a parádés sorozat már bennmaradó hellyel ajándékozta meg. A hajrát azonban hasonlóan kellene folytatnia, hiszen következő ellenfele éppen a közben maga mögé utasított Cagliari lesz, amelyet éppen egy ponttal előz meg a táblázaton. Persze, a másik oldalon is új mester van hivatva elkapni a veszett fejsze nyelét – hátha nem vált még le a fejéről: Walter Mazzari helyett az utolsó három körre Alessandro Agostini kapott megbízatást.
Csütörtökön még elmaradt meccset pótolt a Salernitana a Venezia ellen (győztesen), Nicolának egy-két helyen változtatnia kell az eredményesség megőrzéséhez. Simone Verdi, miután góllal szállt be a kispadról, csatlakozik a szerb csatár Djuricshoz, de Bonazzolinak kell elsősorban a labdát birtokolnia. Ranieri és Ribéry is felépülhet sérüléséből, Sepe kapus a szemére kapott ütést, da alighanem ő is bevethető lesz a nagy kieséselkerülő összecsapáson.
Az idény talán legfontosabb csatája előtt álló Cagliari szeretne teljes csapattal Campanába utazni, így Agostini akár módosíthatja is a Mazzari által erőltetett 3-5-2-es felállást. A védelemben Goldaniga átadhatja a helyét Ceppitellinek, Pavoletti pedig a kevéssé hatékonyan célzó csatár, Keita Baldé helyét veszi át. Joao Pedróhoz kell csatlakoznia, aki ebben az időben a legtöbb percet játszotta mezőnyjátékosként a ligában. Az olasz válogatottban is helyet kapó csatár a Serie A 31 csapata közül, amelyek ellen játszott, csak a Salernitana kapujába nem talált még be.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A legutóbbi Salernitana-győzelem a Cagliari ellen a Serie A-t, B-t és az Olasz Kupát egybe számítva 2004 januárjában született, a másodosztályban, azóta a piros-kékek háromszor nyertek, egy döntetlen mellett. 2. A Cagliari szerezte a legkevesebb gólt a meccsek utolsó15 percében a ligában, összesen 3-at, ezekből Joao Pedro kettőben közvetlenül szerepelt vállat (gólt szerzett a Samp ellen októberben és gólpasszt adott a Bologna ellen januárban). 3. Razvan Marin lőtte a legtöbbet kapura (40), anélkül, hogy betalált volna, viszont öt lakalommal is gólpasszt adott, a legutóbbi három Cagliari-gólból kétszer övé volt az előkészítés, Deiolának asszisztált a Sassuolo, Joao Pedrónak a Juventus ellen.

Kapcsolódó

Salernitana–Cagliari bajnoki örökmérleg

Összesen: 17 mérkőzés–4 Salernitana-győzelem–6 döntetlen–7 Cagliari-győzelem/ 12–18-as gólkülönbség. Salernóban: 8–1–4–3 / 4–6.  A párosítás legjobb gólszerzői: Mauro Esposito és David Suazo (Sassuolo) 3 gól, Stefano Sensi és Simone Zaza (Sassuolo), valamint Antonio Di Natale (Cagliari) 4-4, Roberto Muzzi (Cagliari), Giorgio Di Vícino és Lídio Masagrande (Salernitana)  3-3.
A legutóbbi mérkőzés: Cagliari–Salernitana 1–1 (0–0). Gólok: Pavoletti, ill. Bonazzoli (2021. 11. 16.). A legutóbbi bajnoki Salernitana-győzelem: 3–2 (2004. 1. 6., a B-ligában); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2021. 11. 16., Cagliariban); a legutóbbi Cagliari-győzelem: 0–3 (2016. 5. 14., Cagliariban, a B-ligában). Házi gólkirály: Federico Bonazzoli 9, ill. Joao Pedro 13 gól

VERONA–MILAN

Pénteken lépett az Inter – 0–2-ről fordított az Empoli ellen – , most a Milanon a sor. A forduló előtti listavezető csak akkor szerezheti vissza a helyét a dobogó élén, ha legalább egy pontot szerez Veronában. Tavaly három fordulóval a vége előtt vesztette el a 19. bajnoki címet, A klub 11 éve nem szerezte meg a scudettót, a viszonylag fiatal társaság vállán nagy teher a cím megszerzésének lehetősége. Stefano Pioli csapata a Lazio elleni hosszabbításban megszerzett siker után a Fiorentinát is egy kései Rafael Leao-góllal kényszerítette térdre. Egy újabb siker gyakorlatilag hárompontos előnyt jelent a vörösöknek, mert a két milánói rivális két meccsének összevetése neki kedvez. A naptári évben 15 meccsen kapott csupán 8 gól, beleértve a legutóbbi négy hazai kapott gól nélküli találkozót is Pioli csapatának végső sikerét látszik előre vetíteni. Legutóbb 35 meccs után 77 pontot 2011-ben gyűjtött össze a Milan – az volt az időben eddigi utolsó bajnoki cím szezonja.
A Scaligeri célja szerényebb – szeretne újra egymás után két meccset megnyerni január óta először, a Cagliari elleni múlt heti siker után azt a Milan ellen kellene beteljesítenie. Mivel az elmúlt 13 fordulóban ez nem sikerült, a Hellas a „következetlenség királya” a Serie A-ban.
Barak és Caputo gólja a táblázat első felében tartotta a venetóiakat, öt ponttal előzik meg az alsóházat „vezető” Sassuolót. A horvát edző Igor Tudor már első évében megfelel az előzetesen kitűzött céloknak. Úrrá tudott lenni a zűrzavaros állapotokon, legutóbbi 10 meccséből csupán kettőt vesztett el, azt is bajnokjelölt csapatoktól – nagy valószínűséggel felülmúlja a tavalyi 10. helyet. Hazai pályán jobban teljesít az idényben, de most az első számú bajnokjelölttel kell megküzdenie és a szintén kupaszereplésre pályázó Lazióval is találkoznia kell még Rómában. A két múlt heti gólszerző és a házi gólkirály Simeone formája pontszerző lehetőséget kínál az erősebb ellenfelek elleni küzdelmekre is.
Az egyre teljesebb Milan újabb felgyőgyulóval erősödhet: Florenzi is visszatérhetett a csapatedzésekhez, a nagymenők közül az egész idény végéig kieső Kjaer hiányzik csak. Pioli Brahim Díazban és Kessiében bízik elsősorban a középpályán, ők minden bizonnyal kezdenek, ha a mester tartja magát kedvenc 4-2-3-1-es formációjához vasárnap is. A múlr heti meccsgyőztes, 10 gólos Rafael Leao minden bizonnyal kezd majd, Goroud (9 találat) és Ibrahimovic (8) viszont egymással küzd a kezdőbe kerülésért.
A Verona támadó csillaghármasa még a Milanénál is fényesebb, Barak, Caprari és Simeone eddig együtt 39 gólt szerzett az idényben, ez a sárga-kékek teljes góltermésének 69%-a. A védelembe a hosszabb ideje sérült Dawidowicz is visszatérhet, aki a héten már együtt edzett a társakkal, egyedül a tartalékkapus Pandur hagyja ki a potenciális éllovas elleni csatát.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A hárompontos győzelmi éra (1994) óta egyetlen idényben sikerült a Milannak oda-vissza legyőznie a Veronát, 2001–2002-ben, mindkétszer 2–1-re. 2. Csak a Liverpoolnak van hosszabb hazai veretlen bajnoki sorozata a Milannál, a vörös-feketék 13 meccs óta legyőzhetetlenek a Serie A-ban (8 győzelemmel és 5 döntetlennel). 3. Gianluca Caprari asszisztrekordot dönthet (7) a Hellasban: csak Hallfredssonnak (9) van több asszisztja 2014–15-ből, 12 gólt szerzett eközben, az elmúlt 17 esztendőben ő került a legközelebb a Hellasban Luca Tonihoz, aki 20 gólban volt benne (gól+gólpassz)

Kapcsolódó

Verona–Milan bajnoki örökmérleg

Összesen: 65 mérkőzés–12 Verona-győzelem–23 döntetlen–30 Milan-győzelem/ 71–101-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 59–10–21–28 / 62–94. Veronában: 32–12–9–11 / 47–44. Rómában a Serie A-ban: 29–10–8–11 / 39–41. A párosítás legjobb gólszerzői: Alberto Bigon és Pierino Prati (Milan) 5-5 gól, Domenico Penzo és Luca Toni (Verona), valamint Gianni Rivera (Milan) 4-4.
A legutóbbi mérkőzés: Milan–Verona 3–2 (0–2). Gólok: Giroud, Kessié, Koray-öngól, ill. Caputo, Barak (2021. 10. 16.). A legutóbbi bajnoki Verona-győzelem: 3–0 (2017. 12. 17., Veronában); a legutóbbi döntetlen: 2–2 (2020. 11. 8., Milánóban); a legutóbbi Milan-győzelem: 2–3 (2021. 10. 16., Milánóban). Házi gólkirály: Giovanni Simeone 16, ill. Rafael Leao 10 gól

SERIE A, 36. forduló. Sport1 12:15 Spezia Calcio–Atalanta BC (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János); Sport1 17:45 US Salernitana 1919–Cagliari Calcio (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel); AMC Mikro 18:00 élő és Sport2 0:30 (felv.) Venezia FC–Bologna FC (kommentátor: Faragó Richard); Sport1 20:30 Hellas Verona–AC Milan (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel)