Fókuszban az európai kupákért folyó és a kiesés elleni küzdelem • SportTV

Fókuszban az európai kupákért folyó és a kiesés elleni küzdelem

2022. 05. 14. 11:28    
Olvasási idő: 4 perc

A bajnoki versenyfutás meccsei vasárnapra maradnak, a Serie A 37. fordulójának szombati mérkőzései a nemzetközi kupaszereplésért és a kiesés elkerüléséért folyó küzdelem szempontjából érdekesek – mi hármat közvetítünk közülük élőben.

Andrea Pinamonti lehet, hogy az urtolsó hazai meccsét játssuza az Empoliban , a szezon utéán alighanem visszarendelik Miláb

EMPOLI–SALERNITANA

Az utóbbi idők egyik legnagyobb menekülést készül végrehajtani a Salernitana a specialista Davide Nicola vezetésével. Ha tovább tudja növelni veretlen klubrekordját, valósággá válhat, ami februárban, az edző kinevezésekor még csak álom volt, az élvonalbeli lét meghosszabbítása. Ez a házigazda Empolinak már réges-rég sikerült, a ligúriaiak mestere, Andreazzoli most már akár a következő idény csapatát is építheti. Emiatt a korábban kevesebb lehetőséget kapó futballisták, mint Henderson vagy Cutrone reménykednek a kezdőbe kerülésben. Pinamonte azonban aligha szerepel a jövő (idény) csapatában, az a szezonja olyan jól sikerült az Inter kölcsönjátékosának, hogy minden bizonnyal visszarendelik Milánóba. Tonelli és Haas sérülés miatt nem játszhat, amúgy teljes a keret, mert Stojanovic is visszatérhet eltiltása után.
Davide Nicolának viszont lesz eltiltottja Bohinen személyében, így mindenképpen változtatnia kell, pedig a norvég középpályás jelentős szerepet vállalt a közelmúlt nagy menetelésében. S lesz még egy fontos eltiltott, Franck Ribéry, aki a Cagliari ellen kapott piros lapot. Igaz, ő többnyire már nem játszik 90 perceket, de akár le-, akár becserélik, mindig megvillantja klasszisát, fontos momentumokban. Mamadou Coulibaly továbbra is sérült, lehet, hogy ő az idényben már nem szerepelhet. Milan Djuric tárasságában Ximine Verdi lesz a csatárduó másik tagja, aki az elmúlt öt meccsen három gólt zerzett és legjobb idényét futja 2017–18 óta, amikor 10 gólt szerzett még a Bologna tagjaként.
Három statisztikai érdekesség a meccsről: 1. A liga két legtöbb gólt kapó csapata csap össze, az Empoli kapujába 69, a Salernitna 73 alkalommal találtak be az ellenfelek. A 20 csapatos liga visszaállítása óta 17 csapatbók kettő úszta csak meg (Spezia 2020–21 és Cagliari 2016–17) a kiesést, amelyik 36 forduló után 69 kapott góllal állt – most lehet, hogy mindkettő bent marad. 2. A Salernitana hat hete veretlen, először saját Serie A-históriájában (4 gy., 2 d.), Davide  Nicola munkába állása (február 15.) óta a 17 pontot szedett össze   17 mérkőzésből eza 10. legtöbb a ligában ebben az időszakban.  3. Andrea Pinamonti 13 gólnál jár, a legutóbbi 23 év alatti játékos, akinek ez sikerült a ligában, Paulo Dybala volt a Palermóban 2014–15-ben. Ráadásul két duplája közül az elsőt éppen Salernóban szerezte az ellentétes pályaválasztású találkozón.

Kapcsolódó

Empoli–Salernitana bajnoki örökmérleg

Összesen: 33 mérkőzés–14 Empoli-győzelem–8 döntetlen–11 Salernitana-siker / 49–37-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 3–1–1–1 / 7–6.  Empoliban: 16–11–2–3 / 33–14. Empoliban a Serie A-ban: 1–0–0–1 / 2–3. A párosítás legjobb gólszerzői: Éder (Empoli) 4 gól, Juan Calichio (Empoli), Marco Di Vaio és Dandolo Flumini (Salernitana) 3-3.
A legutóbbi mérkőzés: Salernitana–Empoli 2–4 (0–4). Gólok: Ranieri, Ismajli-öngól, ill. Pinamonti 2, egyik 11-es, Cutrone, Strandberg-öngól (2021. 10. 23.). A legutóbbi bajnoki Empoli-győzelem: 4–2 (2021. 10. 23., Salernóban); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2019. 12. 21., a Serie B-ben); a legutóbbi Salernitana-győzelem: 0–2 (2021. 5. 7., Salernóban, a Serie B-ben). Házi gólkirály: Andrea Pinamonti 13, ill. Federico Bonazzoli 9 gól

VERONA–TORINO

Egyik csapat számára sincs különösebb tétje a mérkőzésnek, ebből akár egy könnyed, több gólos meccs is kijöhet – az ellenkező végletre most ne gondoljunk!…
A Milan elleni (vesztes) meccsen vezető gólt szerző Faraoni most nem szerepelhet a Hellasban, eltiltása miatt, nagy valószínűség szerint Depaoli helyettesíti a jobb szélen. Ez lehet az egyetlen kényszerű változás, maga a bajnokjelölttől elszenvedett vereség nem készteti rotálásra Igor Tudort. Jól bejáratott támadóhármasa, Barak, Caprari és a házi gólkirály Simeone együtt már 39 gólt szerzett már az idényben, a jól ismert 3-4-2-1-es szisztéma részeként. Ha mégis lesz plusz változás, az esetleg Dawidowicz szerepeltetése lehet, a lengyel középhátvéd hosszú sérülés után tér vissza, de lehet, hogy csak a kispadon kezd.
A Torino is visszakaphatja egyik játékosát, hiszen Lukics egymeccses eltiltás után újra bevethető, a kihagyás egy szép gólszerző sorozatot szakított meg. Visszatérése alighanem Riccit a cserepafdra kényszeríti. Singo viszont ugyancsak eltiltás miatt kimarad, Ola Aina helyettesítheti a Bentegodiban. Sanabria továbbra is izomsérüléssel küzd, Belotti vezeti a támadósort, aki hetedszer készül elérni két számjegyű gólt egy idényben – jelenleg 8-nál jár.
Három statisztikai érdekesség a meccsről: 1. A Verona 52 pontnál tart az idényben, csak 2013–14-ben szerzett többet (54, Andrea Mandorlini edzőségével) a háromponto s hyőzelmi érában, azaz 1994 óta. 2. A Torino veretlen négy legutóbbi idegenbeli mérkőzésén (2 gy., 2 d.), hasonló ötös sorozata a Granatának 2019 májusában volt (7). 3. Giovanni Simeone eddig 6 gólt szerzett a Torino ellen, csak a Lazio kapujába köszönt be többször (7). El Cholito 12 gólt szerzett a Bentegodiban, ez a legtöbb, amit játékos egyazon stadionban szerezett ebben az idényben az egész ligában.

Kapcsolódó

Verona–Torino bajnoki örökmérleg

Összesen: 77 mérkőzés–14 Verona-győzelem–32 döntetlen–31 Torino-siker / 78–101-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 55–10–24–21 / 51–67. Veronában: 38–10–15–13 / 37–37. Veronában a Serie A-ban: 27–7–10–10 / 24–27. A párosítás legjobb gólszerzői: Paolo Pulici (Torino) 8 gól, Gianni Bui és Emiliano Mascetti (Verona és Torino) 5-5.
A legutóbbi mérkőzés: Torino–Verona 1–0 (1–0). Gól: Pobega (2021. 12. 19.). A legutóbbi bajnoki Verona-győzelem: 2–1 (2018. 2. 15.); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2021. 5. 9.); a legutóbbi Torino-győzelem: 0–1 (2021. 12. 19., Torinóban). Házi gólkirály: Giovanni Simeone 16, ill. Andrea Belotti 8 gól

ROMA–VENEZIA

A BL utáni legjobb kupahelyre hajtó farkasok az egyre kétségbeesettebben küzdő velencei együttest fogadják idénybeli utolsó hazai fellépésükön az Olimpicóban. Miközben a vendégek hosszabb idő óta először győztek a legutóbbi fordulóban, a Roma hétfőn az egyik vetélytárs Fiorentinától szenvedett vereséget, s már egy hónapja nem tud nyerni a bajnokságban. A legutóbbi négy meccsén csak két pontot szereztek a farkasok, éppen aközben, hogy 32 esztendő után először sikerült bekerülniük egy európai kupadöntőbe. De ha Tiranában nem sikerülne megnyerniük az Ekl-finálét, s nem figyelnek a Serie A hajrájára, könnyen két szék közt a pad alá esve kiszorulhatnak az európai kupaporondról. A Fiorentina elleni 0–2 után még az is fenyegeti őket, hogy négy év óta először egy ötmeccses nyeretlen sorozatba futhatnak bele. A Serie A-szereplést egy torinói utazással zárják, de előbb be kell fejezniük egy jól sikerült hazai szezont, amelyben 35 pontot szereztek az Olimpicóban – ennél többet csak az Inter, a Fiorentina és a Milan tartott többet otthon. Ellentétben a korábbi idényekkel, anikor a védelem gyengesége akadályozta meg a csapatot a BL-helyre jutásban, ebben a szezonban Mourinho jól megszervezte a védekezést, csupán 25  gólt kapott eddig az együttes, ez a legkevesebb a 38 meccses szezonokban (26-ot kapott még 1946–47-ben), egyetlen más csapatnak sem volt több shutoutja ebben az idényben otthon a Románál. Nehéz dolga lesz tehát a velenceieknek, ha meg akarják ismételni az őszi attakokat, amelyek során háromszor is sikerült betalálniuk a kapuba. Ha netán sikerülnie ismételniük, az élvonalban először verhetnék meg a fővárosiakat oda-vissza, s persze csak ebben az esetben maradhatna a leghalványabb esélyük a bent maradásra. Bár ha a Salernitana korábban nyerni tud Empoliban, ez is kevés lehetne a B-osztályba süllyedésüók megakadályozására.
A potenciális túlélésre a múlt heti 3–2-es bravúrgyőzelem teremtett alapot a Bologna ellen, amikor a győztes gólt Dennis Johnsen a hosszabbításban szerezte meg a lagúnavárosiaknak. Ironikus lenne, ha az második egymást követő dupla győzelmüket éppen azon két csapat ellen érnék el, amelyeket tavaly novemberben vertek meg egymás után, fennállásuk első ilyen típusú dupláját elérve az élvonalban.
Mivel csak Mancinit és a sérült Mhitarjant kell nélkülöznie Mourinhónak, csaknem teljes keretből válogathat ismét. Mancinit vélhetően Kumballa helyettesíti és a firenzei meccset a cserepadon kezdő Zaniolo is visszatérhet a kezdőbe.
A velenceiek ideiglenes edzője, Andrea Soncin számolhat Ampadu játékával, miután letöltötte egymeccses eltiltását. A két első kapus sérülése miatt ismét Mäenpää védi a kaput, a novemberi két gólszerző, Aramu és Okereke reménykedik benne, hogy ők kerülnek be a támadótrióba a házi gólkirály Henry mellé.
Három statisztikai érdekesség a meccsről: 1. Egyetlen csapatnak sincs több kapott gól nélküli gólja (10) a Románál ebben az idényben (ugyanennyi van a Milannak), csak három idényben volt ennél több shutoutja a farkasoknak: 12 2013­–14-ben, ugyanannyi 1941–42-ben és 11 1935–36-ban). 2. Tíz egymást követő vereség után a Venezia megnyerte legutóbbi bajnokiját a Bologna ellen – legutóbb két egymást követő győzelmet tavaly novemberben aratott – a Bologna és a Roma ellen… 3. Tammy Abraham hat mérkőzés óta nem talált a kapuba, 7 meccses góltalan sorozata még nem volt a Serie A-ban. Az újoncok közül az angolnál többet csak ketten szereztek több gólt egy idényben a Romában: Rodolfo Volk 21-et 1929–30-ban és Pedro Manfredini 16-ot 1959–60-ban.

Kapcsolódó

Roma–Venezia bajnoki örökmérleg

Összesen: 27 mérkőzés–14 Roma-győzelem–7 döntetlen–6 Venezia-siker / 48–32-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 25–13–6–6 / 44–30. Rómában: 13–9–2–2 / 25–11. Rómában a Serie A-ban: 12–8–2–2 / 23–11. A párosítás legjobb gólszerzői: Amadeo Amadei (Roma) 9 gól, Marco Delvecchio (Roma) 6, Francesco Pernigo (Venezia) 4.
A legutóbbi mérkőzés: Venezia–Roma 3–2 (1–2). Gólok: Caldara, Aramu-11-es, Okereke, ill. Somurodov, Abraham (2021. 11. 7.). A legutóbbi bajnoki Roma-győzelem: 1–0 (2001. 12. 2.); a legutóbbi döntetlen: 2–2 (2002. 4. 7., Velencében); a legutóbbi Venezia-győzelem: 2–3 (2021. 11. 7., Velencében). Házi gólkirály: Tammy Abraham 15, ill. Thomas Henry 9 gól

SERIE A, 37. forduló Sport1 14:45 Empoli FC–US Saleritana 1919  (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Kéri András Dániel); Sport1 17:45 Hellas Verona–Torino FC (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Kéri András Dániel); Sport1 20:45 AS Roma–Venezia FC (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Kéri András Dániel)