Péntek esti milánói páros verseny • SportTV

Péntek esti milánói páros verseny

2022. 02. 25. 14:46    
Olvasási idő: 4 perc

Mivel a két milánói óriás kedden Coppa Italia „Madonninát” vív az elődöntőben, a liga urai az esélyegyenlőség jegyében péntekre tették mindkettejük bajnokiját. A Milan alsóházi együttest fogad, az Inter konkrét kiesőjelölttel mérkőzik meg a 27. forduló időben első és második mérkőzésén.

Beto gólt szerez a Friuliban az ősszel a Milan ellene, Azért a 92. percben jött Ibra is… (Fotó: Getty Images)

MILAN–UDINESE

Bár az Inter későbbi veresége igen jól jött az ördögöknek, a múlt hét végi salernói 2–2-vel hat év óta először fordult elő, hogy a listavezető nem tudta legyőzni a sereghajtót. A kezdőrúgás előtt több mint 40 pont választotta el a tabellán a két csapatot, a Milan meg i szerezte a vezetést, ám a gránátvörösök 2–1-re fordítani tudtak, végül a sok sérülés gyötörte Ante Rebicnk sikerült kiegyenlítenie. A március elején Spalletti csapatával vívandó rangadó előtt a Milannak kedden meg kell mérkőznie a kupaelődöntő első mérkőzésén az Interrel, de előbb a bajnokságban kell visszatalálnia a győzelmi múltra.  A fordított párosítású meccsen decemberben Ibrahimivicnak csak a ráadásidőben sikerült nagy nehezen egyenlítenie, így a vörös-feketék veretlenek maradtak a friuliai csapattal szemben Pioli regnálása, azaz 2019 eleje óta. Amúgy is 14 meccse tart ez a széria, ez aláhúzza a Milan erős esélyeit.
Az Udinese gólját szeptemberben Beto érte el, de a portugál csatár azóta csak egyszer talált a kapuba, miközben csapata folyamatosan csúszik le a táblázaton.  A legutóbbi Verona elleni idegenbeli meccsét 4–0-ra megnyerte ugyan, előtte három egymást követő idegenbeli meccsükön gólt sem szereztek, mindössze kétszer nyertek Udinén kívül az idényben. A rövid felfutást, amely Cioffi edző kinevezését követte,  hamar jöttek a kudarcok, pontvesztések, no meg a szerencse sem állt melléjük, mint a legutóbbi Lazio elleni mérkőzésük is mutatja. Az Udinese hamar gólt szerzett a korábbi kupameccs okozta fáradtsággal és Immobile nélkülözésével gyengített Lazio ellen. A rómaiak azionban egyenlítettek, és a hosszabbításban Nahuel Molina csak a keresztlécet találta el. Mivel a csapat a legtöbb riválishoz képest eggyel kevesebb meccset játszott, kevesen gondoltak arra, hogy májusban akár a Serie B-be is lecsúszhatnak a fehér-feketék. Ám a Romával és a Naplival is meg kell küzdeni a közeljövőben, azaz akad még tennivaló a biztos bentmaradásért.
Ante Rebic múlt heti produkciója után Pioli lehet, hogy egy kis pihenőt ad Giroud-nak, aki Ibra hosszas sérülése alatt ellátta az ék feladatait. A svéd sztárnak még akad bepótolni valója, de a tartósan kieső Kjaer mellett másokat most nem kell helyettesíteni sérülés miatt. Bennaszernek viszont eltiltását tölti, emiatt előtérbe került Kessié szerepeltetése a középpályán Tonali mellett.
Gabriele Cioffinak is van gondolkodni valója, mert bár folyamatosan szerepelteti Betót, a házi gólkirály  egyelőre eredménytelenségi sorozattól szenved. Lehet, hogy ezért Success szóba kerülhet Deulofeu ékpárjaként. A héten egyénileg edző holland Nuytinck számára még korai a kezdőben szereplés, de Roberto Pereyra, aki vállsérülése miatt novembertől idáig nem szerepelhetett, a múltkor már kispados volt, s lehet, hogy pénteken este kezdhet is.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Milan csak egyetlenegyet vesztett el 14 hazai mérkőzéséből az Udinese ellen (0–1, 2016 szeptemberében, Perica góljával – 6 gy., 5 d.). 2. 2022 kezdete óta az Udinese mindössze 5 pontot szerzett (1 gy., 2 d., 3 v.), csak az Empoli és a Bologna gyűjtött kevesebbet (4-4), ezalatt a friuliai gárda 13 gólt kapott, ennél többször (16) csak az Empoli kapujába került a labda.  3. Ante Rebic első Serie A-gólját az Udinese ellen szerezte 2020 januárjában a San Siróban. Legutóbbi hat találatát egyaránt idegenben érte el (beleértve a legutóbbit, amelyet Salernóban szerzett), legutóbb otthon a Genoa ellen volt eredményes 2021 áprilisában.

Kapcsolódó

Milan–Udinese bajnoki örökmérleg

Összesen: 95 mérkőzés–42 Milan-győzelem–36 döntetlen–17 Udinese-siker / 164–94-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 93–41–35–10 / 157–92. Milánóban: 45–24–16–5 / 107–51. Milánóban a Serie A-ban: 44–23–16–5 / 101–50.  A párosítás legjobb gólszerzői: Antonio Di Natale  (Udinese) 11 gól, Andrij Sevcsenko (Milan) 9, Lorenzo Bettini (Udinese) 8.
A legutóbbi mérkőzés: Udinese–Milan 1–1 (1–0). Gól: Beto, ill. Ibrahimovic (2021. 12. 11.). A legutóbbi bajnoki Milan-győzelem: 2–1 (2020. 11. 1., Udinében); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2021. 12. 11., Udinében); a legutóbbi Udinese-győzelem: 0–1 (2019. 8. 25., Udinében). Házi gólkirály: Ibrahimovic 8, ill. Beto 8 gól

GENOA–INTER

Török-cseh gólöröm a San Siróban. Hakan Calhanoglu és Martin Skriniar ünnepli utóbbi gólját a 4–0-ra végződő augusztusi Inter–Genoa bajnokin (Fotó: Getty Images)

A legutübbi hétvégén, amikor a liuga első hatjából öt csapatnak nem sikerül nyernie, a legnagyobbat a bajnok Inter botolta, amely hazai pályán kapott ki simán a Sassuolótól (0–2). Nemhogy az élre nem sikerült visszajutnia, de csaknem 0–3-as hátrányba került, amikor Berardi a kapufát találta telibe. Az eredmény növelte egy kissé az amúgy csak remiző Milan előnyét, de vasárnap a Napoli sem tudott nyerni Cagliariban, ezért a címvédő meg tudta őrizni második helyét. Simone Izaghi csapatának ugyan egy meccsel kevesebbje van, de a visszaesés, a gödör tagadhatatlan: az elmúlt öt tétmeccséből hármat is elvesztett az együttes. Ennek ellenére is erős favorit a Marassiban, ahol legutóbbi három látogatása mindegyikén legyőzte házigazdáját. A fordított pályaválasztású meccsen a nyitó fordulóban a San Siróban nagy különbséggel nyert a bajnok, mind a négy gólját más-más játékos szerezte.  A Genoa azóta csupán egyetlen meccsen nyert, haza pályán pedig győzelem nélkül áll az idényben. A múlt hét végén Velencében vizitált. S bár mindent megtett a három pontért, csak eggyel térhetett haza az 1–1-es remit követően, amelyet Caleb Ekuban első bajnoki találatával sikerült elérnie.  Ezzel Alexander Blessin a második edző, aki a Genoa élén első négy mérkőzését egyaránt döntetlennel teljesítette. A csapat egyelőre hat ponttal van elmaradva az utolsó bennmaradótól, s riválisai többségénél eggyel többet is játszott, mégis reménykedik, hogy idénybeli harmadik edzője csak kivezeti a válságból. A Lipcse egykori ifiedzője különböző variációkat dolgozott ki, de a győzelem csak nem akar sikeredni.
Bár nem valószínű, hogy kezdhetnek, Inzaghi szeretné már a pályán látni végre a Vecino, Gosens párost, a német szeptember óta nem játszott egy percet sem. Bastoni és Brozovic visszatérhet büntetése letöltése után.  Lautar Martínez elmúlt két évi leghosszabb gólaszályát szenvedi el (t7 mérkőzés), a mester csak az utolsó pillantokban dönti majd el, Alexis Sánchez, Dzeko és az argentin csatár közül ki lesz a két kezdő támadójátékos, Correa, a negyedik ugyanis továbbra is sérült.
A Genoa két védője, Bani és Criscito egyaránt bevethetetlen, de Blessinnek több sérültje nincs.  házigazdák maradhatnak a 4-2-3-1-es felállásnál, mert Velencében eredménytelenül kísérleteztek a középpályán a gyémánt alakzattal. Ekuban így kikerülhet a szélre és a télen érkező Amiri előszöt bekerülhet a kezdőcsapatba.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Az Inter 25 gólt szerzett sorozatban, amióta legutóbb gólt kapott a Genoától. Csak egyetlen ennél hosszabb hasonló sorozata van a bajnoknak: 26 gólt szerzett sorozatban a Reggina ellen, a széria 2008-ban ért véget. 2. A Sassuolo elleni 0–2-vel után másodszor egymás után kikaphat az Inter, hasonlóra 2019 februárjában volt példa, akkor egy hárommeccses negatív széria ugyancsak a Sassuolóval kezdődött. 3. Noha a legutóbbi négy meccsen győztes csapatban szerepelt a Genoa ellen, Lautaro Martínez 302 perc alatt egyszer sem szerzett gólt a genovaiak ellen – az Inter csatára  nem talált be 7 mérkőzés óta, ilyen hosszú volt a legutóbbi gólaszálya is élvonalbeli szinten 2019 áprilisa és augusztusa között.

Kapcsolódó

Genoa–Inter bajnoki örökmérleg

Összesen: 123 mérkőzés–32 Genoa-győzelem–31 döntetlen–60 Inter-győzelem/ 145–204-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 109–22–29–58 / 105–195. Genovában: 61–24–20–17 / 76–73. Genovában Serie A-ban: 54–18–19–17 / 70–72. A párosítás legjobb gólszerzői: Virgilio Levratto (Genoa és Inter) 12 gól, Giuseppe Meazza (Inter) 11 és Attilio Demaría (Roma) 8.
A legutóbbi mérkőzés: Inter–Genoa 4–0 (2–0). Gólok: Skriniar, Calhanoglu, Vidal, Dzeko (2021. 8. 21.). A legutóbbi bajnoki Genoa-győzelem: 2–0 (2018. 2. 17.); a legutóbbi döntetlen: 0–0 (2013. 5. 12.); a legutóbbi Inter-győzelem: 0–4 (2021. 8. 21., Milánóban). Házi gólkirály: Mattia Destro 9, ill. Lautaro Martínez 11 gól

A SüperLigbe is visszatérünk pénteken egy meccs erejéig, a 2-es csatornánkon. Azon a hatalmas előnnyel, 14 ponttal vezető Trabzonspor fogadja a 9. helyezett Kayserisport. A két együttes közt csekély 25 pont a differencia a táblázaton, ráadásul a bajnokjelült otthonában mérkőznek meg – igazi országos 1-es vagy H a győzelmi esély a fogadók nyelvén…

 

SERIE A, 27. forduló. Sport1 18:30 AC Milan–Udinese Calcio (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Petur András, szakértő: Kemenes Szabolcs); Sport1 20:45 Genoa CFC–FC Internazionale (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Kemenes Szabolcs).
SÜPERLIG, 27. forduló. Sport2 18:00 Trabzonspor Kulübü–Kayserispor (kommentátor: Gyulai Miklós)