Négy Serie A-meccs mellett török bajnokavatás (?) • SportTV

Négy Serie A-meccs mellett török bajnokavatás (?)

2022. 04. 30. 09:07    
Olvasási idő: 5 perc

Négy meccset is adunk szombaton élőben a Serie A 35. fordulójából, az élcsapatok közül a Napoli hazai és az európai kupahelyekre hajtó Lazio idegenbeli mérkőzése található köztük, a két kiesés ellen küzdő együttes is érdekelve lesz. Emellett azt a mérkőzést is mutatjuk a Süperligből, amely bajnokavatással kecsegtet.

Dries Mertens (jobbról) szerezné megsuzerezniez idénybeli tizedik gólját is a Mradona Stadionban (Fotó: Getty Images)

NAPOLI–SASSUOLO

A Napoli gyakorlatilag lemondhat a scudetto megszerzéséről, ugyanakkor a bajnoki bronzot őriznie kellene a feltörekvő Juvéval szemben. A Sassuolo 10. helye szinte be van betonozva, esetleg a Verona megelőzésére hajthat, hogy közelebb kerüljön egy extra lehetőséghez.  (Ha marad az Olasz Kupa kiemelési rendszere, akkor még a 8. helynek is lehet jelentősége, hiszen az 1-8. helyezettek csak a 3. fordulóban kapcsolódnak be és otthon fogadhatják ellenfelület – legalábbis ebben az idényben ez volt a lebonyolítási formula.)
Osimhenhez csatlakozva Dries Mertens az előző fordulóban megszerezte 9. bajnoki gólját, és a negyedik Napoli-játékos lehet, aki kétszámjegyű góllal zár egy idényt öt különböző szezonban. Ebben olyan illusztris társai vannak, mint Diego Maradona vagy a jelenlegi, az idény végén búcsúzó csapattárs, Lorenzo Insigne.
A vendég csapatból csak az eltiltott Kirjakopulosz, valamint a hosszabb ideje sérült Toljan és Harraui hiányzik, a többiek bevethetők. A görögöt nagy valószínűséggel Rogerio váltja, a középen esetleg Ferrari kerül a csapatba, több változás nem nagyon lesz az egyébként sorozatos vereségek által kissé megviselt együttesben. A negyedik idényében 15 bajnoki gólra törő ikon, Berardi Raspodarival, Scamaccával és Traoréval alkothatja a támadó egységet.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Napoli veretlen az idények második felében a Sassuolo ellen (4 gy., 4 d.), négy a legutóbbi 5 ilyen meccsből döntetlenül végződött. 2. A Sassuolo (220) és a Napoli (209) benne van a három legtöbbször a 16-oson kívülről kapura lövő csapatban (a harmadik a Milan 215-tel); ezekből a Napoli és a Milan szerezte a legtöbb gólt (11-11), a Sassuolo 9-szer talált be. 3. A Sassuolo csatára, Berardi (14 találat) negyedik Serie A-idényében érheti el a 15 gólos határt, amióta bemutatkozott a Serie A-ban (2013–14), csak Ciro Immobile (7), Gonzalo Higuaín (5) és Mauro Icardi (4) érte el a négyet vagy többet korábban.

Kapcsolódó

Napoli–Sassuolo bajnoki örökmérleg

Összesen: 17 mérkőzés–8 Napoli-győzelem–7 döntetlen–2 Sassuolo-győzelem/ 29–18-as gólkülönbség. Nápolyban: 8–5–2–1 / 14–6. A párosítás legjobb gólszerzői: Lorenzo Insigne (Napoli 5 gól), José Callejón (Napoli) 4, Allan (Napoli) és Domenico Berardi (Sassuolo) 3-3.
A legutóbbi mérkőzés: Sassuolo–Napoli 2–2 (0–0). Gólok: Scamacca, Ferrari, ill. Fabián Ruiz, Mertens (2021. 12. 1.). A legutóbbi bajnoki Napoli-győzelem: 2–0 (2020. 7. 25.); a legutóbbi döntetlen: 2–2 (2021. 12. 1., Sassuolóban); a legutóbbi Sassuolo-győzelem: 0–2 (2020. 11. 1.). Házi gólkirály: Victor Osimhen 12, ill. Domenico Berardi 14 gól

CAGLIARI–VERONA

Diego Simeone hetek óta 16 gólnál jár, talán éppen Szardíniában lövi be az idénybeli 17.-et (Fotó: Getty Images)

A szárd csapat az „életéért”, azaz élvonalbeli tagsága meghosszabbításáért küzd, ugyan a kiesést jelentő vonal felett áll, de eggyel több mérkőzésből szerzett 3 ponttal többet a követő Salernitanánál. A Verona a felsőház utolsó együttese, s nem nagyon lépdelhet már felfelé, hiszen hat ponttal van kevesebbje a 8. Atalantánál.
A legutóbbi vereség ellenére Mazzarri nem változtat többet csapatán, de a korábbi Verona-védőt, Lovatót valószínűleg visszaállítja a védelembe, miután visszatérhet eltiltásából. Esetleg Ceppitelli kerülhet be a védőhármasba, elül esetleg egy változtatás lehetséges.
Baldé helye kétséges a fix csatár, Joao Pedro mellett, Pavoletti és Pereiro kínál különféle alternatívát, hogy merészebb támadó játékot tervez-e az edző, vagy tart a Verona kiváló kontráitól.
A Verona csaknem minden ásza rendelkezésre áll, csak Dawidowicz és a tartalékkapus Pandur sérült, mint az idény kezdete óta csaknem folyamatosan. Elöl továbbra is a házi gólkirály Simeone a vezér, de két társa is van Barak (10) és Caprari (11) személyében, akik már két számjegyű góllal állnak a góllistán az idényben.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Cagliari a legutóbbi 7 meccséből 6-ot elvesztett, de a legtuóbbi hazait megnyerte a Sassuolo ellen (1–0). A szárdok legutóbb egymást követő két hazai meccset 2021 áprilisában nyertek meg a Parma és a Roma ellen, Leonardo Samplici edzőségével. 2. Már egy ponttal is a Verona elérné az ötvenpontos határt, korábban ez csak 2013–14-ben és (átszámítva 3 pontos győzelemre) 1984–85-ben (58), sikerült a Hellasnak, utóbbi évben szerezte egyetlen olasz bajnoki címét. 3. Giovanni Simeone 18 gólt lőtt 71 a Cagliariban lejátszott bajnokiján, ez kettővel több mint amennyit eddig a Hellas mezében szerzett (16, 31 bajnokin). Azokban a stadionokban, amelyekben eddig legalább 15 meccset lejátszott, az Unipol Domus az, amelyben a legrosszabb a  gól/perc átlaga, csupán minden 257. percben talált be ott a kapuba.

Kapcsolódó

Cagliari–Venezia bajnoki örökmérleg

Összesen: 14 mérkőzés–4 Cagliari-győzelem–6 döntetlen–4 Venezia-győzelem/ 18–19-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 6–1–2–3 / 6–7. Cagliariban: 7–3–3–1/ 5–2. Velencében a Serie A-ban: 3–1–1–1 / 5–2. A párosítás legjobb gólszerzői: Antonio Congiu és Luigi Riva (Cagliari), valamint Giovanni Calegari és Enrico Muzzio (Venezia) 3-3 gól.
A legutóbbi mérkőzés: Venezia–Cagliari 1–2 (0–1). Gólok: Poggi, ill. Albino, Bianchi (2004. 4. 10., a Serie B-ben). A legutóbbi bajnoki Cagliari-győzelem: 2–1 (2004. 4. 10., Velencében a Serie B-ben); a legutóbbi döntetlen: 2–2 (2003. 11. 16., a Serie B-ben); a legutóbbi Venezia-győzelem: 0–3 (2003. 1. 26., Velencében a Serie B-ben). Házi gólkirály: João Pedro 4 gól, ill. Mattia Aramu, Pietro Ceccaroni, Thomas Henry és David Okereke 1-1.

SAMPDORIA–GENOA

A városi rangadók mindig különlegesek, függetlenül a két együttes pillanatnyi helyezésétől. A genovain, a Derbi del Lanternán most éppen a Samp áll jobban, de a kiesővonal felett csupán öt ponttal, így a hátralévő négy találkozóból még 8 pontra azért szüksége lenn, hogy véglegesítse élvonalbeli létét. A Genoának viszont mindenképpen nyernie kell, hogy őrizze a reményt. A derbi leggyakoribb eredménye (35 volt, akárcsak Samp-sikerből) most afféle kettős vereség lenne, persze az egykori BEK-döntős, KEK-győztesnek jelentené a kisebb problémát.
Marco Giampaolo nem számolhat eltiltott középpályásával, Tomas Rincónnal, de Conti és Giovinco – utóbbi januári visszatérése óta nem játszott még a csapatban –  a cserepadra már leülhet. Rincon és Vieira Verona elleni kezdőbe kerülése után most Ekdal és az Inter kölcsönjátékosa, Sensi is visszakerülhet a Samp kezdőjébe. Elöl a legutóbbi négy meccsen ugyanannyi gólt szerző Caputo a legfőbb veszély az ellenfél kapujára.
A túloldalon Destróé ugyanez a szerep, az elmúlt 9 meccsen nem tudott 9-ről 10-re előre lépni, de továbbra is élvezi edzője bizalmát. A nemrég visszatérő Rovella és Cambiaso erőnléte még nem elégséges a tétmeccsen játékra, Vanheusden viszont már leülhet a cserepadra. A Grifone két középső védelmi pozícióját továbbra Östigard és Bani foglalja el.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Kettejük három legutóbbi meccséből  kettőt a Genoa nyert meg, a legutóbbi meccsükön viszont a Samp nyert közös pályájukon, a Ferraris Stadionban.  2. Marco Giampaolo edzőként legtöbb mérkőzését a Genoa ellen nyerte meg a Serie A-ban, 7-et az eddigi 14-ből (3 d., 4 v. mellett), ő lehet az első edző a hárompontos győzelem bevezetése (1993–94) óta, akinek a csapata a Derbi del Lanternén győzni tudott; jelenleg 4 győzelmet számlál, miként Gian Piero Gasprini. 3. Mattis Destro öt gólt szerzett a Serie A-ban a Samp ellen, egyet az előző, fordított pályaválasztású meccsen. Ő lehet az ötödik Genoa-játékos, aki egy idényben oda-vissza betalál a városi derbin Gianfranco Zigoni (1964–65), Roberto Prutto (1976–77), Diego Milito (2008–09) és Leonardo Pavoletti (2015–16) után.

Kapcsolódó

Sampdoria–Genoa bajnoki örökmérleg

Összesen: 93 mérkőzés–35 Samp-győzelem–35 döntetlen–23 Genoa-győzelem / 110–90-as gólkülönbség. A Serie A-ban: 77–30–29–18 / 97–77. A Samp pályaválasztásával: 46–17–18–11 / 61–46. A Samp pályaválasztásával a Serie A-ban: 38–14–15–9 / 53–39. A párosítás legjobb gólszerzői: Adriano Bassetto (Sampdoria) 5 gól, Inella (Genoa és Sampdoria), Manolo Gabbiadini és Roberto Mancini  (Sampdoria), valamint Diego Milito (Genoa) 4-4.
A legutóbbi mérkőzés: Genoa–Samp  1–3 (0–1). Gólok: Destro, ill. Gabbiadini, Caputo, Vanheusden-öngól (2021. 12. 10.). A legutóbbi bajnoki Samp-győzelem: 3–1 (2021. 12. 10., a Genoa pályaválasztásával); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2021. 3. 3., a Genoa pályaválasztásával); a legutóbbi Genoa-győzelem: 0–2 (2020. 7. 22.). Házi gólkirály: Francesco Caputo 11, ill. Mattia Destro 9 gól.

SPEZIA–LAZIO

Felipe Anderson is a „régi motorosk” egyike, aki több mint fél évtizede segíti a római sasokat nívós középpályás játékával (Fotó:  Getty Images)

A Speziát már nem fenyegeti különösebb veszély, ám a Lazio számára igen fontos a három pont megszerzése, hiszen a sasok nagy harcban állnak a városi rivális Romával, a Fiorentinával és az Atalantával két vagy három európai kupaszereplést jelentő hely birtoklásáért.
A fővárosiak edzője, Maurizio Sarri teljes kerettel készülhet a liguriai útra, Pedro csak ezen a meccsen marad ki még, a veterán szélső a Genoa ellen vádlisérülést szenvedett, de legközelebb már beszámítható lesz. Ciro Immobile – aki legutóbbi három meccsén négy gólt ért el a Spezia ellen – újabb esélyt kap arra, hogy a Serie A históriájának tizedik játékosa legyen, aki egyazon klub színeiben 150 gólt jegyez. A klubikon mellett Zaccagni és Felipe Anderson alkothatja a csatártriót.
A Spezia már újra csapaedzésen üdvözölhette a visszatérő csapatkapitányt, Maggiorét, s reméli, hogy a múlt heti kihagyás után visszatérhet a kezdőbe. Colley és Sara erőnléte továbbra sem elégséges a játékhoz, utóbbi talán a cserepadra leülhet. A horvát középhátvéd Erlic eltiltás miatt nem szerepelhet.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Spezia az egyik csapat a négy közül, amely ellen a Lazio összes tétmeccsét megnyerte (a másik három az Ancona, a Fidelis Andria és a szlovén Maribor), amely ellen három vagy több meccset játszott a Serie A 1929–30. évi létrehozása óta. 2. A Spezia csatára, Daniele Verde 14 élvonalbeli gólja közül négyet fővárosi csapat ellen ért el: kettőt  Romának, kettőt a Laziónak (e két csapat ellen játszotta a legtöbb mérkőzést a fehér-égszínkékek színeiben. 3. Szergej Milinkovics-Szavics a harmadik Lazio-középpályás, aki két különböző idényben 10 vagy annál több gólt ér el: a másik kettő Hernani (2) és Candreva (3) volt.

Kapcsolódó

Spezia–Roma bajnoki örökmérleg

Összesen: 3 mérkőzés–0 Spezia-győzelem–1 döntetlen–2 Roma-győzelem/ 5–8-as gólkülönbség. La Speziában: 1–0–1–0 / 2–2. A párosítás legjobb gólszerzői: Daniele Verde (Spezia) 3 gól, Riccardo Saponara (Spezia), valamint Borja Mayoral, Henrih Mhitarjan és Lorenzo Pellegrini (Roma) 2-2.
A legutóbbi mérkőzés: Roma–Spezia 2–0 (1–20). Gólok: Smalling, R. Ibánez (2021. 12. 13.). A legutóbbi bajnoki Spezia-győzelem: még nem volt; a legutóbbi döntetlen: 2–2 (2021. 5. 23., La Speziában); a legutóbbi Roma-győzelem: 0–2 (2021. 12. 13., La Speziában). Házi gólkirály: Daniele Verde 5, ill. Tammy Abraham 11 gól

Ha már egész évben követtük a Süperlig eseményeit, nem szeretnénk lemaradni a bajnokavatásról. Az idényt végig uralta a Trabzonspor együttese, már az első néhány fordulóban elhúzott a teljes mezőnytől, most a 35, játéknapon egy pont otthon tartása is elég számára, hogy megszerezze fennállása 7. bajnoki címét. A vörös-kék klub a 70-es és a 80-as években élte leső fénykorát, féltucat bajnoki címét 1976 és 1984 között érte el. Szombaton este  9. helyezett Antalyaspor ellen már egy söntetlen is elég lenne a hetedik bajnoki aranyhoz, amellyel a klub a három isztambuli óriás (Galatasaray, Fenerbahce és Besiktas) mögött megerősítheti örök negyedik helyét a török élvonal 1960 óta íródó históriájában.

SERIE A, 35. forduló. Sport2 14:45 SSC Napoli–US Sassuolo (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 15:00 Cagliari–Verona (kommentátor: Haraszti Ádám); Sport2 17:45 UC Sampdoria–Genoa CFC (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport2 20:30 Spezia Calcio–SS Lazio (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter)
SÜPERLIG, 35. forduló. Sport1 20:00 Trabzonspor–Antalyaspor (csúsztatott felv., kommentátor: Fülöp Marcell)