Francia leckék • SportTV

Francia leckék

Sport TV avatar Sport TV 2017. 04. 22. 09:31    
Olvasási idő: 4 perc

Az utolsó, a legmagasabb lépcsőfok jön a Final4 előtt. A negyeddöntőben a Szegednek és a Veszprémnek is francia ellenféllel kell megküzdenie. Bennünket az ő sikerük érdekel leginkább, de a másik két párharc is csemege lesz. Beharangozó.

Telekom Veszprém-Montpellier

Fotó: MTI - Kovács Anikó

Fotó: MTI - Kovács Anikó

Egyértelműen esélyes-e a Veszprém egy olyan csapat ellen, amely oda-vissza verte a Bajnokok Ligája címvédőjét, amely képes volt idegenben (!) 6 góllal legyőzni a Paris Saint-Germaint, és amely október eleje óta veretlen a BL-ben?
Lehet-e problémája a magyar bajnoknak egy olyan csapat ellen, amely az úgy mond „alsó ágról” érkezve, egyetlen elit csapatot legyőzve jutott el a legjobb 8 közé, és amely a PSG-Nantes duótól messze lemaradva, csupán a harmadik helyért küzd a francia bajnokságban?
A Montpellier kissé kiszámíthatatlan, szeszélyes és éppen emiatt (is) veszélyes. A franciák első sora pokolian erős, támadásban különösen jó. A védelmük talán nem vetekedhet a Veszprémével, ám mégiscsak a világbajnok francia válogatott – immár első számú – kapusa véd náluk.
A legutóbbi BL-forduló óta a bakonyiak döntőztek és végül másodikak lettek a SEHA-ligában, majd időntúli hétméteressel nyertek a Szeged ellen a Magyar Kupa fináléjában. Feltűnő, hogy a meccsek 1. félidejében rendre jobban teljesítenek, mint a 2. játékrészben, amikor menetrend szerint jön a hullámvölgy. Márpedig – ahogy a szélső, Dragan Gajics nyilatkozta – a Kielcének mindössze kétszer 10 perc sikerült rosszul a Montpellier elleni párharcban, de emiatt mindkét meccset elbukta. Szóval, nem árt az óvatosság és a kiegyensúlyozottság, de ha mindkét csapat a maximumához közelit nyújt, a Veszprém megy tovább. Még úgy is, hogy a franciák megszerezték a Kielce pályaelőnyét, a visszavágót tehát otthon játszhatják. De szerintem nem ez lesz a kulcs, hanem a mieink védekezése. Ha az jól működik, annyi gólt szinte biztosan összehoznak Ilicsék, ami elegendő a továbbjutáshoz.

MOL-Pick Szeged-Paris Saint-Germain

Fotó: delmagyar.hu

Fotó: delmagyar.hu

„Mission impossible”. Első blikkre ezt mondhatjuk a Szeged sorsolásáról. Mert, hogyan is lehetne legyőzni egy komplett világválogatottat, amelynek alapcsapatában nemigen találni olyan játékost, aki ne lenne posztja legjobbja vagy legjobbjainak egyike, a világon? Alighanem egyetlen módon: tökéletes csapatmunkával. Nem vitás, minden szegeditől a legjobbja kell ezen a két mérkőzésen, de ha abból indulunk ki, hogy milyen nagyszerű, késhegyre menő csörtéik voltak ebben az évadban a Veszprémmel és milyen teljesítménnyel győztek Frankfurtban a Löwen ellen, akkor hihetjük, nem lesz velük könnyű dolga a PSG-nek sem. Másfelől, azt sem szabad elfelejteni, hogy csoportja két nagyágyúja, a Vardar és a Kielce mindkétszer legyőzte a Szegedet…
A párharc sarkalatos pontja, hogy a mieink védelme vagy a franciák támadójátéka dominál majd. Juan Carlos Pastor remekül összerakta a védekezést, az ő csapata kapta a legkevesebb gólt idén a BL-ben –átlagban nem egészen 25-öt meccsenként. Az ellenfélé ugyanakkor a leggólerősebb együttes a mezőnyben. Senki sem úszta meg ellenük 27 gól alatt, az átlaguk pedig 31,3 gól /mérkőzés. Szép feladat lesz a megállításuk. Ebben már szerepe lehet a sérülésből felépül Marin Segónak is, ami feltétlenül jó hír. Mégis, minden bizonnyal sokan kívánjuk azt, hogy a horvát kapust ne nagyon lássuk a pályán a PSG ellen. Ez ugyan is azt jelentené, hogy Sierra az utóbbi időben mutatott ragyogó formájában véd volt klubja ellen. És tán azt is, hogy a Szeged közel kerülhet egy kisebb csodához.

Flensburg-Handewitt-Vardar Skopje

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

Ebből a párosból kerül ki az első Final4-os, hiszen a visszavágót már jövő csütörtökön megrendezik. Már a bíróküldés is nyilvánossá vált, és éppen ez verte ki a biztosítékot Szergej Szamszonyenkónál, a Vardar tulajdonosánál. A szkopjei összecsapást ugyanis a Gjeding, Hansen játékvezető párosra bízták, akik történetesen dánok. Márpedig Flensburg mindössze néhány kilométerre fekszik a német-dán határtól, a csapatban szinte nincs is német kézilabdázó, a keret tele van skandinávokkal. Szurkolóik egy része is a határon túlról jár a hazai találkozóikra, mi több, a legtöbb szponzoruk is Dániából érkezett. Furcsa gondolat ennek a klubnak a sorsöntő mérkőzésére dán játékvezetőket küldeni…
Szamszonyenko azt mondja, a macedónok nem akarnak úgy járni, mint három éve, amikor a Flensburg – szerintük gyanús körülmények között – idegenben lőtt több góllal ütötte el őket a négyes döntőtől. Az ő szemszögükből figyelve, az események valóban aggasztóan alakulnak, hiszen nehéz elképzelni, hogy nem lesz egyetlen német csapat sem Kölnben. És a Kiel ellenfele, a Barcelona bőven van annyira fajsúlyos klub, hogy senki se próbálja meg „kigolyózni”. Marad tehát a Vardar, ha hiszünk az összeesküvés-elméletekben. A szkopjeiek orosz tulaja mindenesetre nem fogta vissza magát. Kijelentette, amennyiben megint úgy esnek ki a negyeddöntőben, mint 3 évvel ezelőtt, kiszáll a felnőtt kézilabda támogatásából, és a jövőben kizárólag az utánpótlásra költ. Meglátjuk, ezzel a hangoskodással elejét veszi-e bármiféle fondorlatnak.
Ami a sportszakmai részt illeti, jómagam a Flensburg továbbjutását vártam ebből a csatából. Továbbra is tartom a véleményemet, de bevallom, kissé elbizonytalanított, hogy a kupadöntő elvesztése után, a Füchse Berlin elleni vereség következtében már nem első a Bundesligában Vranjes legénysége, miközben a Vardar igen meggyőző teljesítménnyel nyerte meg a SEHA-ligát és két hétig kizárólag erre a feladatra készülhetett.
Biztosan jó kis párharc lesz, és elképzelhető, hogy egyszersmind a legszorosabb. Könnyen lehet, hogy csak egy orrhossz dönt majd arról, melyik csapat utazhat a Final4-ra.

THW Kiel-Barcelona Lassa

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

A tavalyi nyolcaddöntők meglepetése a Kiel játéka és továbbjutása volt az addig remeklő Barcelona ellen. (Gislason csapata Kölnben is kiválóan játszott. Hosszabbításban maradt le a döntőről, majd a bronzérmet megszerezte.) A helyzet némiképpen hasonlít az egy évvel ezelőttihez: a Barca pompás, talán várakozáson felüli játékkal megnyerte a csoportját (a PSG mellett éppen Kiel vett el tőlük pontot), így nem kellett játszani a legjobb 8 közé jutásért. Ezzel szemben a kieliek csupán ötödikként mentek tovább, és az előző körben hazai vereség után fordították meg a Löwen elleni párharcot. A nyolcaddöntő első – vesztes – meccsén krónikus térdsérülése miatt nem játszott Domagoj Duvnjak, akit a visszavágóra összedrótoztak, és a művelet olyan jól sikerült, hogy a továbbjutás után az irányító a Német Kupa megnyeréséig vezette csapatát. A döntőben szerény 7 gólt tett hozzá a szomszédvár Flensburg legyőzéséhez… A Kiel vezérét azonban kedden megoperálták, és noha róla simán elképzelhető, hogy infúzióját kitépve csatlakozik a társaihoz, úgy hírlik, ezúttal fél évet valóban ki kell hagynia. Az ő hiánya döntő jelentőségű lehet. Azonban a Barcának is van egy frissiben műtött játékosa, az első számú kapus Gonzalo Perez de Vargas. Ha ő nem védhet, ezen a poszton komoly deficit keletkezhet a katalánoknál, hiszen ez esetben Risztovszki gyakorlatilag egyedül maradna. Ahogyan Veszprémben is tapasztalhattuk, ő képes „megőrülni”, ám akadnak teljesen „lyukas” meccsei is. Ha esetleg éppen most jön tőle egy (netán két) rosszabb teljesítmény, miközben a németeknél Landin és/vagy Wolff parádézik…
Vajon Duvnjak vagy Perez de Vargas hiányzik majd jobban? Lehet, hogy éppen ez dönti el ezt a negyeddöntőt.