Kis történetek „A Legnagyobb”-ról II. rész • SportTV

Kis történetek „A Legnagyobb”-ról II. rész

Abramov Gábor avatar Abramov Gábor 2016. 06. 15. 16:32    
Olvasási idő: 2 perc

A ’70-es években Muhammad Ali tanácsadója egy bizonyos Lloyd Wells volt, aki sportfotósként, majd egy amerikai futballcsapat tehetségkutatójaként egész életét a sportban, sportolók között töltötte. Elmondása szerint a sportolók egy része nagylelkű, adakozó, de az emberek nem is gondolnák, hogy milyen sokan fukar…ok. Nem folytatom a szó szerinti fordítást, mert azt a kifejezést még egy blogba sem illendő leírni… Ali nagylelkűségéről, segítőkészségéről alig tudnak az emberek, mert fontos volt számára, hogy ne írják meg az újságok, ne menjen híre, nehogy bárki azt gondolja, hogy csak önmaga népszerűsítése miatt segít a rászorulókon. Pedig rengeteget segített! Alábbi kis történetet Wells mesélte el 1992-ben a „Legnagyobb” életrajzi könyvében.

„Egyszer Haitin voltunk, és amikor taxival mentünk a reptérre Ali egyszer csak felkiáltott: „Álljon meg az autóval, álljon meg!” Meglátott egy idős hajléktalan asszonyt, aki a járda szélén ücsörgött, és bámult a semmibe. Ali kiszállt az autóból, odament hozzá, belenyúlt a zsebébe, és kihúzott onnan egy köteg dollárt. A hölgy ránézett és sírni kezdett. Nem hitte el… Ali gyakran csinált ilyet!”

1976. május 24. München – Muhammad Ali a bajor fővárosban lépett szorítóba a britek Európa-bajnoka, Richard Dunn ellen, akinek minimális esélyt sem adtak a már hanyatlófélben lévő legenda ellen. A meccs nem egészen öt menetig tartott, Dunn ötször került padlóra, mígnem a vezetőbíró az 5. menetben leállította az egyenlőtlen küzdelmet. Az angol bunyósnak az a kétes dicsőség jutott, hogy elmondhatja magáról: ő volt az utolsó, akit Muhammad Alinak sikerült padlóra küldenie, illetve kiütnie…

Dunn promótere, a bokszberkekben ma már legendának számító Mickey Duff egy jótékonysági estet szervezett nyárra korábbi védencének, Chris Finnegannek, aki egyik szemére megvakult. A müncheni meccs előtt egy héttel Duff felkereste Alit, és megkérdezte, hogy a mérkőzés után odaadná-e a kesztyűjét, hogy egy árverésen értékesítse és a befolyó pénzből segíteni tudja Finnegant az orvosi kezelések finanszírozásában. A bajnok természetesen beleegyezett. Duff azonnal felmászott a ringbe, amint a bíró leállította a meccset, mert tartott tőle, hogy Ali elfelejtette ígéretét. Angelo Dundee levette a kesztyűket és átadta a promóternek, aki megnyugodva elindult az öltöző felé. De innen mondja inkább ő: „…valaki megfogta a vállamat, megfordultam – esküszöm, hogy így történt –, Ali volt az, aki így szólt: „Nézz bele a kesztyűbe!”

Az egyikben Ali írásával az állt, hogy „Ali győz”, a másikban pedig az, hogy „KO, 5. menet”. Nem elképesztő? Addigra már abbahagyta a jósolgatást, de szeretett volna valami extrát nyújtani Chris Finnegan számára.”