Majdnem minden Kloppol • SportTV

Majdnem minden Kloppol

Takács Rita avatar Takács Rita 2017. 10. 03. 09:35    
Olvasási idő: 2 perc

Jürgen Klopp lehet az, aki visszahozza a régi dicsfényt az Anfield Roadra. De ehhez azért kapus és védő még mindenképpen kell.

Azt már tudjátok rólam, közel áll hozzám a Liverpool csapata, úgyhogy most, hogy két év szünet után ismét ott van a BL-ben, a szereplését pedig nálunk követhetitek, arra gondoltam, érdemes lenne átnézni merre is tartanak jelenleg a vörösök Jürgen Klopp-pal.

Fotó: EUROPRESS/GETTYIMAGES

Fotó: EUROPRESS/GETTYIMAGES

2014 nyarán távozott Luis Suárez, majd egy évvel később a klub ikonja, Steven Gerrard is búcsút intett, ezzel pedig véget ért egy korszak az együttesnél. A 2000-es évek szép sikereket hoztak, a 2005-ös BL-győzelem felejthetetlen emlék, majd a 2006-os FA-kupa-győzelem mindeddig az utolsó nagy siker a Liverpool életében. Azóta a szurkolók egy nem túl nagy presztízsű Ligakupa-győzelemmel vigasztalódhattak, a bajnokságban pedig legfeljebb ezüstérmeknek örülhettek. A legnagyobb baj pedig az utóbbi években az volt, hogy a keret minőségét tekintve esély sem volt arra, hogy akár a bajnokságban, akár nemzetközi szinten maradandót alkosson a klub.
2015 őszén a Rodgers-éra végére jellemző, kissé unalmas, szürke futballt felváltotta egy, a klub hagyományaihoz méltó, dinamikus, gólra törő játék és egy olyan vezetőedző, aki karakteres személyiségével és a fociról alkotott filozófiájával kiutat jelenthetett a középszerűségből. Jürgen Klopp megosztó figurája, kissé őrült habitusa, markáns megnyilatkozásai miatt tökéletes választásnak tűnt egy olyan nagy hagyományokkal rendelkező klubnál, ahol kissé megrekedt a fejlődés, illetve ahol fel kellett rázni a közeget. A német vezetőedző első évében Európa-liga-döntőbe jutott az együttes, idén nyáron pedig világossá váltak azok a törekvések, amelyek meggyőzték a szurkolókat arról, ismét nagy csapat épül az Anfielden.

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

A Coutinho-sztori megmutatta, mik Klopp törekvései, arra is rávilágított, a menedzser nem enged az elképzeléseiből, illetve hogy a tulajdonosok is mögötte állnak. A vezetőség ahelyett, hogy rábólintott volna a brazilért érkezett szinte visszautasíthatatlan ajánlatra, Klopp kérését helyezte előtérbe, aki világossá tette, eredmény csak akkor lesz, ha a klub meg tudja tartani az értékeit. A csapatot Coutinho köré építik, ha ő távozik, a legfontosabb láncszem esett volna ki a gépezetből. A brazil egyébként nem tagadta, szívesen ment volna Barcelonába, de ki érzett volna másként a helyében?! Az utolsó meccsek azonban megmutatták, hogy a brazil elfogadta a helyzetet, és teljes mértékben a Liverpool sikeréért hajt. A brazil megtartása mellett több döntés is bizonyítja, hogy szisztematikusan épül a csapat: mindössze két 30 év fölötti játékos van a BL-keretben, a Szpartak Moszkva elleni kezdő átlagéletkora 24,6 év volt, emellett pedig már egy jövő nyár igazolást is bejelentettek, Keita érkezik majd Lipcséből.
Ugyanakkor tisztán látszik, koránt sincs kész a Liverpool, a két eddigi BL-csoportmeccs rávilágított a hiányosságokra. Tavaly óta nem sikerült stabilizálni a védelmet, és bár Klopp ezt elsősorban nem egy új igazolással, hanem csapatszinten szeretné megoldani, szükség lesz védő és kapus igazolására is. Emellett hiába tud brutális sebességgel védekezésből átmenni támadásba és helyzetek sokaságát kidolgozni a csapat, ha ezek szinte egytől egyik kimaradnak.
A Liverpool szurkolói azt vallják, liverpoolinak lenni életérzés, a hazai meccsek előtt felcsendülő „You’ll never walk alone” pedig egyedülálló atmoszférát képes teremteni az Anfield Roadon. Liverpool azonban nem az a hely, ahol végtelen a szurkolók türelme. A csapatépítési törekvések mellett rövid időn belül eredményt is produkálni kell, akármilyen szórakoztató a futball, a siker az egyetlen igazi értékmérő.