Nélkülük nincs Félidő! • SportTV

Nélkülük nincs Félidő!

Takács Rita avatar Takács Rita 2017. 09. 04. 11:17    
Olvasási idő: 2 perc

Szeptember 11-én újraindul a Harmadik Félidő, a Sport TV népszerű show-műsora. Takács Rita, a műsor háziasszonya kicsit körbevezet most bennünket, kiknek a munkája is kell ahhoz, hogy két órán keresztül minden flottul menjen.

Most, hogy néhány nap múlva indul a Harmadik Félidő, szeretnélek néhány kulisszatitokba beavatni benneteket. Ti minket, műsorvezetőket, illetve a szakértőinket, vendégeinket látjátok a képernyőn, ahhoz viszont, hogy egy ilyen produkció összeálljon, rengeteg ember munkája szükséges a háttérben.
Kezdjük a szerkesztőkkel! Ők azok, akik az adás tartalmi részét összerakják, meghívják a vendégeket, összeállítják az adásban látható néhány perces összefoglalókat, kiválogatják azokat a jeleneteket, amiket megismétlünk, elemzünk a műsorban. Emellett pedig témaötletekkel segítenek bennünket.
Az összefoglalók a vágók segítségével készülnek el.
A műsor alatt tele van a vezérlő nevű helyiség, tulajdonképpen itt áll össze az az adáskép, amit a tv-ben láttok. A rendező innen irányítja az operatőröket, majd utasítja a mellette ülő képvágót, melyik kamera képe kerüljön adásba éppen.

Fotó: Takács Rita

Fotó: Takács Rita

A rendezőasszisztens fogja össze a műsor elkészítésének technikai részét, kapcsolatot tart a hangmérnökkel, visszaszámol, felkészít a következő feladatra, fejben tartja, mikor kell zene, mikor jön a következő bejátszás, mikor van szükség valamilyen feliratra. A feliratokat a feliratozó készíti el, egy adás során tabellákat, párosítást nézünk, de szükség lehet különböző grafikákra is. Természetesen a vendégek megnevezése is a feliratozó feladata. A vezérlőben dolgozik a rögzítésvezető, aki azért felel, hogy a műsor a megfelelő háttértárolóra kerüljön, így meg lehessen ismételni.

Fotó: Takács Rita

Fotó: Takács Rita

A világosító innen figyeli a fényeket, módosítja a lámpák erejét vagy épp korrigálja őket a stúdióban. A lassító játssza vissza a kért meccsszituációkat, illetve kezeli az elemzőszoftvert, amelyet akkor láttok, amikor valamelyik szakértőnk átsétál egy bizonyos monitorhoz és megrajzol egy érdekes játékszituációt. Az egész stáb közül a műszaki vezető érkezik meg elsőként, ő kapcsolja be a gépeket, kamerákat, hangpultot, hozzá fordulunk, ha valami nem működik vagy netán elmegy a kép. Az adásvezető foglalkozik azzal, hogy a reklámok a megfelelő helyen és időben menjenek, visszaszámol, mikor kezdődik vagy folytatódik a szünet után a műsor.
A műsor szereplői adás előtt a sminkszobába érkeznek, ahol mindenkit kezelésbe vesz a fodrász és a sminkes, de a stylist is segít, ha igény van rá. A műsorvezetők megjelenéséért természetesen ő felel.

Fotó: Takács Rita

Fotó: Takács Rita

Nagyobb produkciók esetében (Trash Talk, Harmadik Félidő, Út Kijevbe) szükség lehet valamilyen különleges díszletelemre, ezeket a kellékes szerzi be. Az adás előtt a stúdióban a stúdióasszisztensek koordinálják a műsorvezetőket és a vendégeket. Ők figyelnek arra, hogy minden és mindenki a helyén legyen a műsorkezdéskor.

Fotó: Takács Rita

Fotó: Takács Rita

A mikrofonos szereli fel az adás szereplőit a mikrofonokkal és a fülessel, ez utóbbira a műsorvezetőknek van szükségük, a vezérlő ezen keresztül kommunikál velük.
A nézőtéren ül a Kálmán, a „tapsoltató”, aki felkészíti a közönséget a rá váró feladatokra.
Ezzel a lista végére értünk. Ha jól számoltam, a szeptember 11-én rajtoló Harmadik Félidő alatt körülbelül 30 kolléga dolgozik majd a háttérben. Velük együtt várunk tehát Titeket hétfő esténként a Sport1-en.

A Sport1-en szeptember 11-én 20 órától élőben sugározzuk az új idény első Harmadik Félidő című show-műsorát.