A BL-lel jön az adrenalin • SportTV

A BL-lel jön az adrenalin

Takács Rita avatar Takács Rita 2017. 09. 24. 15:12    
Olvasási idő: 3 perc

Hat-hét éve Máté Pál főszerkesztő ötlete után kezdődött egy kaland, ami a mai napig tart. Takács Rita azóta vezet futballműsorokat, kedden speciel a Szpartak Moszkva-Liverpool BL-csata háziasszonya lesz.

Sokszor kérdezik tőlem, mit szeretek legjobban csinálni a Sport TV-ben, mi a kedvenc feladatom. Alapvetően nincs nálam sorrend, a különböző beosztásoknak megvan a maguk szépsége és persze nehézsége is.
Ha épp pályaszéli riporter vagyok, a helyszínen magamba szívhatom az esemény atmoszféráját, közelről látom a játékosok, az edzők reakcióit, el lehet kapni egy-egy olyan gesztust, mozdulatot, amit a stúdióban nem lát az ember. Emellett itt lehet kapcsolatokat építeni. A stáb másfél órával a kezdés előtt érkezik a helyszínre, van tehát idő friss információkat gyűjteni, illetve beszélgetni a klubokban dolgozó szakemberekkel. A dolog másik oldala, hogy egy-egy meccs után felfokozott idegállapotban kell megszólítani a riportalanyt, és ha épp csalódást keltő eredményről kell nyilatkozni, akkor nagyon nem mindegy, hogyan és mit kérdez az ember vagy egy kellemetlenebb témát hogyan vezet fel.
A munkám másik nagy halmaza a műsorvezetés. Ez sterilebb és nyugodtabb közeg, hiszen jól összeszokott csapattal dolgozunk, mind a stábot, mind a szakértői gárdát tekintve. Bár nincs nálam prioritás, hogy épp a spanyol foci, a kézilabda BL vagy a labdarúgó Bajnokok Ligája a kedvencem, a legtöbb adrenalin akkor dolgozik bennem, amikor meghallom a foci BL himnuszát az adás főcímében. Kedden este mindezt ismét átélhetem, én leszek ugyanis a műsorvezető a Szpartak Moszkva-Liverpool összecsapáson. Különleges alkalmak ezek, a nagyobb, elegánsabb díszletben dolgozunk, három szakértő érkezik hozzánk és 45 perces felvezetéssel készülünk. Igyekszünk minél jobban kiemelni az esemény rangját. Számomra pedig azért is speciális a helyzet, hiszen nőként igyekszem jól teljesíteni egy férfias közegben.

Fotó: Sport TV

Fotó: Sport TV

Sosem felejtem el, amikor a főnököm valamikor 2010-ben vagy 2011-ben (már nem is emlékszem pontosan) azzal az ötlettel jött elő, hogy mi lenne, ha a mediterrán országok mintájára mi is bedobnánk egy nőt a futballközegbe. Speciel engem. Emlékszem, eléggé meglepődtem, de úgy voltam vele, ha ez a feladat, akkor próbáljuk meg. Persze imponált is, hogy valamiben úttörő lehetek, de nagy reményeket nem fűztem a projekt sikerességéhez. Arra nem volt kapacitásom, hogy tudatosan felépítsem, hogyan is lehet mindez működőképes, csak arra koncentráltam, a lehető legfelkészültebb legyek. Olyannyira a saját feladatomra összpontosítottam, hogy nem is foglalkoztam azzal, ki mit szól a „felbukkanásomhoz”. Mire elkezdtem figyelni az edzők, játékosok visszajelzéseit, addigra elfogadták és megkedvelték, hogy egy nő is kérdezheti őket. Így utólag tehát úgy érzem, nagyon könnyedén és természetesen alakult ez a folyamat.
Az elmúlt években pedig kialakult néhány saját szempontom, aminek mindig szeretnék megfelelni. A legfontosabb a felkészültség, ami egy két és fél éves kisfiú édesanyjaként nem mindig könnyű feladat, de törekszem rá. Ma azért nincs nehéz dolgunk, hiszen néhány kattintással minden információ elérhető, maximum az időhiány lehet akadály. A másik fontos pedig, legalábbis számomra, hogy nőként üljek a műsorvezetői székben, akkor is, ha épp futballműsorról van szó. Azt gondolom, egy nő akkor állja meg a helyét ebben a közegben, ha nőies tud maradni. Ha ráérez arra, hogy nem baj, ha nem úgy és nem azt kérdezi, mint a férfi kollégái. Elfogadtam, hogy időbe kerül, amíg az emberek megemésztik, a foci ma már nem csupán a férfiak sportja, és magammal szemben is türelmes voltam, nem akartam bizonygatni, hogy én ehhez mennyire értek, hiszen ez nyilvánvalóan nem volt így (és ma sincs így). Sohasem akartam kihangsúlyozni, de elrejteni sem azt egy futballműsorban, hogy nő vagyok, talán épp ezért ment zökkenőmentesen a beilleszkedés.

Fotó: Sport TV

Fotó: Sport TV

Ami a futballszakmai kérdéseket illeti, ezeknek természetesen akkor is elő kell kerülniük, ha épp egy nő a műsorvezető. Ebből a szempontból szerencsés helyzetben vagyok, hiszen otthon a férjem is segít a felkészülésben. A fontos meccsek előtt mindig megbeszéljük, mik lehetnek a legérdekesebb kérdések, de a szerkesztőkhöz is bármikor fordulhatok. Ha BL-meccsre készülünk, akkor napközben többször is egyeztetünk az adás szerkesztőjével, részletesen átbeszéljük az adásmenetet és azt is, mikor miről legyen majd szó. Nagy szükség van a pontosságra, hiszen a reklámoknak le kell menniük és a kezdést sem késhetjük le. Előfordul, hogy a szakértőkkel is egyeztetünk a műsorok előtt, így senkit nem ér váratlanul egy témafelvetés, néha pedig közösen ötletelünk.
2011 óta hat év telt el, és mára semmi különleges nincs abban, ha egy nő vezet futballműsort. Úgyhogy találkozzunk kedden este a Sport1-en!