Futballpéntek, német és török bajnokesélyessel • SportTV

Futballpéntek, német és török bajnokesélyessel

Sport TV avatar Sport TV 2021. 04. 16. 10:09    
Olvasási idő: 2 perc

Pénteki futballprogramunk a szokásos Europálya magazinon kívül – amelynek vezérfonalát természetesen a csütörtöki El-forduló történései adják – egy-egy török és német élvonalbeli bajnoki közvetítését tartalmazza. Közös jellemzőjük, hogy az egyik résztvevő csapat még versenyben áll a bajnoki cím megszerzéséért.

Domagoj Vida (jobbról) fejesével hozta el mindhárom pontot a fővárosból decemberben a Besiktas (Fotó: Getty Images)

BESIKTAS–ANKARAGÜCÜ

A 42 fordulós Süperlig 35. játéknapja következik, azaz mintegy az idény egyhatoda van hátra. A csaknem végig vezető klasszikus isztambuli trió legkevésbé dekorált tagja, a „csupán” 15-szörös bajnok és 9-szeres kupagyőztes Besiktas négy ponttal vezet egyik városi nagy riválisa a Fenerbahce előtt – amelynél eggyel kevesebb meccse van – és 8-cal előzi meg a rekordbajnok Galatasarayt, azonos mérkőzésszámmal. Azaz a feladat adva van: csak meg kell nyerni hatot a hátralévő 7 meccsből, és akkor meglesz a 16. bajnoki arany is.   A kulcsember elsősorban Sergen Yalcin. A játékosként roppant ritkaságként mindhárom isztambuli óriásban szereplő 32-szeres válogatott életéből kimaradt a török futball legnagyobb eredménye – sérülés miatt nem lehetett tagja a 2020-es vb-bronzérmes együttesnek. Edzői karrierjét 13 esztendeje éppen a fekete sasok serdülő- és U-csapatánál kezdte, aztán megjárt hét további klubot is, rövidebb-hosszabb ideig irányítva, végül tavaly januárban kapta kézhez korábbi egyesülete első csapatát. Amikor leült a kispadra, 7. volt a BJK, amely a  szezon végére felkapaszkodott a dobogóra, ebben az idényben pedig folyamatosan versenyben van a címért, amelyet játékos korában a Besiktassal háromszor, a Galatával kétszer is elnyert.
Az ellenfél az Ankaragücü, amely ugyan 13. az ebben az idényben 21 csapatos ligában, de csupán 3 ponttal van többje, mint a már kiesést  jelentő helyen álló 18. Kayserispornak. Ősszel a Besiktas a lehető legszűkebb, 1–0-s győzelmet aratta a fővárosban, az egyetlen gólt Ghezzál beadása nyomán a veterán horvát védő, Domagoj Vida szerezte, fejesből.

LEIPZIG–HOFFENHEIM

Két csapattársa, az osztrák Marcel Sabitzer és a spanyol Dani Olmo gratulál a dán Youssuf Poulsennek abból az alkalomból, hogy megszerezte a lipcseiek győztes gólját Sinsheimben a Hoffenheim–Leipzig bajnoki találkozón december 16-án (Fotó: Getty Imeges)

Míg a Besiktas országa listavezetője, a lipcsei együttes csak a második, öt pont hátrányból próbálja meg üldözni a rekordbajnok és sorozatban 9. címe megszerzésére törekvő Bayernt. Julian Nagelmann csapata – az edzőt egyre sűrűbben emlegetik olyan kombinációban, mely szerint az esetleg szövetségi kapitánnyá avanzsáló Hansi Flick utódja lehet a bajorok kispadján ­– csak úgy táplálhat nagyon szerény reményeket az ezüst bajnoki salátástál megszerzésére, ha a hátralévő mind a hét bajnokiját megnyeri és állhatatosan kiszurkolja, hogy közben a müncheniek két bajnokit elvesszenek vagy hármat döntetlenre adjanak ugyanezen időszakban. (Ebben az idényben nem volt olyan időszak, mi több, Flick mester kinevezése óta sem, hogy a Bayern 7 egymást követő meccsen összesen hat bajnoki pontot elvesztegessen…)
A lipcsei együttesben természetesen Gulácsi és Willi Orbán is kezd és biztató hírek érkeznek Szoboszlai Dominikról, aki talán már május elejére olyan állapotban lesz, hogy bemutatkozhasson a Bundesligában. Lassan visszatérhet a csapatba Angelino is, a spanyolnak izomrostszakadás miatt nyolc hetet ki kellett hagynia. A decemberi bajnoki nyerő embere, Poulsen teljesen játékra kész, Kluivertnek még nem múltal el a bokafájdalmai, de mindketten a cserék közé már nevezhetőek.
A mely négy meccs óta nyeretlen (három vesztes mérkőzés után a Leverkusen elleni 0­–0-val javított valamicskét) vendég Hoffenheim trénere Sebastian Hoeness súlyos sérüléshullámmal küzd, legújabb sérültjei Rudy (combfájdalmak), Vogt (vádlifeszülés) és Akpoguma, utóbbit legalább a cserék közé leültetheti. Ha ugyanúgy áll fel a csapat, mint a Bayer ellen, Grillitschnek lehet, hogy hátra kell lépnie a védelmi trióba, Ugyanakkor az utóbbi időben kissé visszaeső, 14 gólos, de a legutóbbi 7 meccsen csupán egyszer betaláló Andrej Kramaricot az izraeli Munasz Dabbur válthatja az ék posztján.

Kapcsolódó

LEIPZIG–HOFFENHEIM örökmérleg

Összesen: 10 mérkőzés, 6 Leipzig-győzelem, 2 döntetlen, 2 Hoffenheim-siker / 17–15-ös gólkülönbség. A Bundesligában: 9–5–2–2 / 15–15. Lipcsében: 5–3–1–1 / 9–8. Lipcsében a Bundesligában: 4–2–1–1 / 7–8.
A legutóbbi mérkőzés: Hoffenheim–Leipzig 0–1 (0–0). G.: Poulsen (Bundesliga, 2020. 12. 16.). A legutóbbi három lipcsei mérkőzés: 3–1 (2019-20, Bl), 1–1 (2018-19, BL), 2–0 (2017-18, DFB-k.). A legutóbbi Hoffenheim-győzelem Lipcsében: 2–5 (Bundesliga, 2018. 4. 21.)

SÜPERLIG, 35. forduló. Sport2  18:00  Besiktas JK–MKE Ankaragücü (kommentátor: Gyulai Miklós). 
Sport1  18:45  Europálya aktuális futball talk-show
(műsorvezető: Petur András, szakértő: Hegyi Iván és Várhidi Péter)
BUNDESLIGA, 29. forduló. Sport1  20:30  RasenBallsport Leipzig–TSG 1899 Hoffenheim (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Petur András, szakértő: Várhidi Péter)