Célok: dobogó, feljutás, eurokupahely • SportTV

Célok: dobogó, feljutás, eurokupahely

Sport TV avatar Sport TV 2021. 04. 21. 10:04    
Olvasási idő: 3 perc

Három élő közvetítéssel jelentkezünk szerdán három bajnokságból, mindegyiken az egyik vagy mindkét csapat számára külön tétje is van a találkoznak

A VBarceklonát is megjáró klasszis Arda Turan (a földön) góllal járult hozzá december 26-án a Trabzon idegenbeli 2–0-s legyőzéséhez. A képen Addelkadir Omurt szereli becúszva (Fotó: Getty Images)

GALATASARAY–TRABZONSPOR

A Süperlig nagy rangadóinak köre a klasszikus isztambuli trió csapatain kívül még egy klubbal bővíthető: a Trabzonspor meccseivel a nagy hármassal. Történetileg ez mindenképpen indokolt: a Besiktas, Fener, Galata trión kívül a Trabzonspor az egyetlen, amelynek egynél több bajoki címe (6) és kupagyőzelme (9) és török szuperkupája (9) van. Ráadásul ebben az idényben is negyedikként követi a sztambuli sztárklubokat, ilyenformán a 36. forduló Galata–Trabzon találkozója is a rangadók közé sorolható.
A hazai pályán fellépő rekordbajnok egy mérkőzéssel kevesebből 4 egységgel van elmaradva a második Fenertől, viszont 6-tal előzi meg szerda kora esti vendégét. Azaz győzelem esetén előzési közelségbe kerülne a Feberhez, ha kikap, akkor viszont „magára engedi” a fekete-tengerieket.
A két együttes országos bajnokijainak száma (1959 óta rendeznek országos, körmérkőzéses jellegű nemzeti bajnokságot, az 1967-ben alakult Trabzon 1974 óta tagja a ligának) közelít a százhoz, és a rekordbajnok fölénye kisebb mint gondolnánk: 42-szer nyert 31 ellenében, 22 döntetlen mellett. Persze, ez a fölény Isztambulban hangsúlyosabb (26–10 a győzelmi mutató), de az elmúlt tíz szezonban például a vendégek 2014-ben, 2019-ban és tavaly július 5-én is nyerni tudtak az Ali Sami Yenben, modern szponzornevén a Türk Telekom Stadionban.  Igaz, a Galata a nyári – már a Covid miatt üres stadionos – vereségért decemberben már visszavágott Trabzonban, Ogulcan Caglayan és Arda Turan első félidős góljaival 2–0-val. A pillanatnyi formákat tekintve az elmúlt öt meccsen a Galata ötvenszázalékosan teljesített (2-2 győzelem és vereség mellett egy remi), a Trabzon viszont hat mérkőzés óta veretlen, igaz, abból csak egyet nyert meg, 5 döntetlen mellett. Figyelmeztető a hazaiaknak – és az iksz esélyeit erősíti – hogy legutóbb négy mérkőzéssel ezelőtt tudtak nyerni otthon, azóta két döntetlen mellett kikaptak gólgazdag meccsen (3–4) a Rizesportól. Ez utóbbi jelzőt szívesen leírnánk a szerda esti isztambuli találkozó után is.

HEIDENHEIM–BOCHUM

Hétközi fordulót rendeznek a német másodvonalban is, az általunk pótlólag kiválasztott (eredetileg a Hertha Bundesliga-meccsét adtuk volna, de azt elhalasztották a berliniek karanténja miatt) mérkőzésen a 4. helyezett fogadja az éllovast, azaz ez is bízvást rangadónak minősíthető. A Heidenheim egy meccsel kevesebbet játszva négypontos hátrányból követi a most éppen osztályozós Hamburgot, ha tapadni szeretne, mindenképpen nyernie kell a kedden győztes Fürthöt 3 egységgel megelőző listavezető Bochum ellen.  A hazai együttes hármas nyerősorozatban van, a Ruhr-vidéki vendég is hármat nyert legutóbbi 4 találkozójából, ám közben kikapott 3–0-ra Paderbornban épp akkor, amikor kissé megléphetett volna üldözőitől. Ha már 3–0, a Bochum ennyire nyerte meg a két csapat legutóbbi két bajnokiját, mindkettőt tavaly, hazai pályán, májusban és decemberben is. (A párharc egyébként tipikusan másodosztályú, 14 tétmeccsükből 13-at a 2. Bundesligában játszottak, egyszer a DFB-kupában.) A kétszer 3–0 féltucat találatát hat különböző játékos érte el, közülük hármat  (Losilla, D. Blum és Zoller) szerdán este is a kezdőben küldhet pályára Thomas Reis, a csapatot két éve irányító mester.

DORTMUND–UNION

Tavaly februárban az első BVB-beli kezdőként lejátszott meccsét duplával ünneplő Erling Haaland gólöröme önmaga második,  csapata ötödik találata után (Fotó: Getty Images)

A jelenleg 5., de a BL-t jelentő negyedik helyre igencsak áhítozó BVB legfőbb vetélytársa, a Frankfurt kedden 2–0-ra megnyerte soros mérkőzését, így azonos meccsszámnál 6 pont a fórja a fekete-sárgák előtt. Ez azt jelenti, hogy Edin Terzic csapatánk praktikusan mind az öt hátralévő bajnokiját meg kell nyernie, és kiszurkolnia, hogy a hátralévő négy meccsén az Eintracht legalább 4 pont eladjon. (Erre azért némi esély mutatkozik, hiszen a franfurtiaknak még Leverkusenbe és Gelsenkirchenbe kell menniük, a Mainzot és a Freuburgot otthon fogadják.)
A szalmaszálat tehát otthon kell keményen megragadni az Union ellen, amelytől eddigi rövidke közös történetük során Berliben mindkétszer kikapott a BVB, de Dortmundban az egyetlenegy meccsüket simán, 5–0-ra nyerte meg tavaly februárban. Az akkor kezdőként a Borussiában először szereplő Haaland rögtön duplával ünnepelte meg a jeles alkalmat. A mai mérkőzésre Terzic aligha változtat sokat a vasárnap a Werdert simán lelépő (4–1) együttese kezdőjén. Sancho elvileg már bevethető, de valószínűleg még csak a cserék közt foglal helyet. Esetleg Hazard vagy Knauff kerülhet be a kezdőbe a középpálya jobb oldalán, Reyna helyén. Az Union edzője Urs Fischer a sebesség növelésére esetleg Endót és/vagy Bütlert is bevetheti, mint Münchenben, ahol a csapata tisztességgel helytállt a rekordbajnok ellen. De ha mégis a bátrabb háromvédős rendszerrel kezd a svájci tréner, akkor Schlotterbeck lehet a tagja a hátvédtriónak és a válogatott Gentner védekező középpályásként kap szerepet.

SÜPERLIG, 36. forduló. Sport1 18:00  Galatasaray SK–Trabzonspor Kulübü (kommentátor: Haraszti Ádám)
2. BUNDESLIGA, 30. forduló. Sport2 18:30  1. FC Heidenheim–VfL Bochum (kommentátor: Méhes Gábor)
BUNDESLIGA, 30. forduló. Sport2  20:30 BV 09 Borussia Dortmund–1. FC Union Berlin (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hajdu Attila)