Hány német csapat jut el Kölnbe? • SportTV

Hány német csapat jut el Kölnbe?

Sport TV avatar Sport TV 2021. 05. 19. 08:55    
Olvasási idő: 2 perc

Az utóbbi esztendőkben több alkalommal is előfordult, hogy hazai – értsd: német – klub nélkül vívták meg a férfi kézilabda BL négyes döntőjét. A 2020–21. évi kiírás final fourt megelőző utolsó versenynapján két német csapat is pályára lép, hogy eljusson oda. Lehet, hogy mindketten sikerrel járnak, az is, hogy csak egyikük, s bizony egy újabb német klub nélküli tornát rendeznek a Lanxess Arenában június elején.

A múlt hézen tízgólos Harald Reinkind eredményességében bíznak a címvéd Kiel szurkolói és szakvezetői

PSG–KIEL

Az első meccsen múlt szerdán Kielben 31–29-es hazai győzelem született, nem kis mértékben a remeklő norvég jobbátlövő, Harald Reinkind 10 góljának. A vereség a PSG első kudarca volt a Kiel ellen 2016 óta. A német együttes nem nyert BL-meccset Párizsban 2014 óta, akkor 27–25-re győzött. Csak két csapat tudott nyerni azóta a Coubertin Arenában, a Barca és a másik német, a Flensburg.
A PSG legeredményesebb játékosa, a dán átlövő Mikkel Hansen 78 gólnál jár a Bajnokok Ligája idei kiírásában, ez kettővel több mint a Kiel legjobbjáé, a svéd jobbszélső Nicklas Ekbergé. A THW fennállása legnagyobb BL-vereségét éppen Párizsban szenvedte el, a 2017-es csoportkörben 42–24-es megsemmisítő kudarcba szaladt bele.
A múlt heti találkozó óta a PSG elnyerte a Francia Kupát, a döntőben a Montpellier elleni 30–26-os sikerrel, a Kiel a Bundesligában szintén négygólos győzelmet aratott (38–34) otthon a Balingen ellen. (Ezt a mérkőzést a Sport TV-ben is láthatták.) Sander Saghosen azon a bajnokin visszatért a THW-be, a norvég balátlövő már teljesen fitt, társaival tarthat a sorsdöntő BL-visszavágóra. A másik német klasszis, a világbajnok Patrick Wiencek viszont fibulatörést szenvedett, s ebben az idényben már többet nem is léphet pályára.

 

FLENSBURG–AALBORG  

Jim Gotfridsson (balra)  ugyan öt góljával a legeredményesebb Flensburg-játékos volt Aalborgban, de a visszavágón a védekezésben is jeleskednie kell, hogy csapata behozhassa ötgólos hátrányát (Fotó: Getty Images)

Remek első meccset vívott a két együttes a múlt héten, a csaknem végig vezető dánok végül ötgólos előnnyel (26–21) zárták a találkozót.  Svéd kapusuk, Mikael Aggefors 16 lövést védett, két honfitársa, Felix Klaar és Lukas Sandell 8-8 fóllal terhelte meg a Flensburg hálóját. Az SGFH három legjobb góllövője közül is kettő svéd volt a meccsen: Jim Gotfridsson 5, Hampus Wanne 4 gólt szerzett, utóbbi a dán Mads Mensahhal egyetemben.
2012 óta, amikor a rövid ideig regnáló, sok pénzzel gründolt, de hamar visszaeső AG Köbenhavn ott volt, egyetlen dán csapat sem szerepelt a kölni négyes döntőben. A Flensburg csupán egyszer járt ott, de akkor el is vitte a kupát a Barcelona és a Kiel legyőzésével. Beleértve a múlt heti negyeddöntő meccset, az Aalborg legutóbbi három BL-mérkőzését megnyerte a Flensburg ellen. Az azt megelőző négyet viszonta német együttes fejezte be győztesen, a legutóbbit 2018-ban. A németek legjobb BL-góllövője az idényben Göran Sjögard Johannessen 60 góllal, az Aalborg Nikolaj Christensenje hárommal kevesebbet szerzett. A Flensburg hat dán játékosa közül  három az AH négy kézilabdázójával együtt szerzett világbajnoki címet idén januárban. A dán ligában az Aalborg legutóbb a negyeddöntő első meccsén 38–36-ra kikapott Holstebróban, a Flensburg viszont idegenben 29–25-re legyőzve a Coburgot, holtversenyben a Kiellel vezeti a német Bundesligát (51-51 pont).

FÉRFI KÉZILABDA BL, negyeddöntő, visszavágó. Sport1 18:30 PSG Handball–THW Kiel (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Pásztor István); Sport1 20:30 SG Flensburg-Handewitt–Aalborg Handbold (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Pásztor István, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila)