A Magdeburg a negyedikre, a Füchse a harmadikra hajt • SportTV

A Magdeburg a negyedikre, a Füchse a harmadikra hajt

Sport TV avatar Sport TV 2021. 05. 23. 09:55    
Olvasási idő: 2 perc

Az Európa-liga elődsorozatában, az EHF-kupában a vasárnapi két döntős egyaránt 4-4 alkalommal jutott el az aranycsatáig, a Magdeburg háromszor, a Füchse Berlin kétszer hódította el a trófeát. Kérdés, ebben a külön csatában azt exkeletnémet együttes elhúz kettővel, vagy a fővárosi csapat „egyenlít”.

Lasse Andersson, a Füchse 27 esztendős dán balátlövője – nedm mellesleg világbajnok is az idén – szombati 11 gól után a döntőben is sokat tehet csapata esetleges harmadik eurokupa-győzeméért (Fotó: Getty Images)

Nem véletlenül nevezték korábban az EHF-kupát „német nemzetközi kupának”: a 38 befejezett sorozatból 29-szer szerezte meg a trófeát német klub és összesen 9-szer hat másik ország – közte a már nem létező Szovjetunió és Jugoszlávia  – képviselője. (Két magyar győzelem is született a Rába ETO 1986-os és a Szeged 2014-es sikerével.)

A négyes döntő 2013-as bevezetése óta most harmadszor fordul elő, hogy három német klub is eljut a final fourba. 2017-ben hármas siker született, a francia St. Raphael elvesztette a bronzcsatát, egy évre rá ugyanaz a klub megnyerte az elődöntőjét és végül második lett. Most a 3. helyért vívandó mérkőzésen eldől, hogy az El első kiírása a ’17-es vagy a ’18-as végeredményre hajaz, azaz a lengyel Wisla Plock megcsípi-e a bronzot, vagy ismét hármas német diadallal fejeződik be a kupazáró minitorna.

A plocki együttes – amely a szombati elődöntőjét 30–29-re vesztette el a Magdeburg ellen – amúgy újonc az első négy között, korábban egyetlen eurokupában sem tióutott a negyeddöntőnél tovább. Ellenfele, a Rhein-Neckar Löwen viszont egyszer, éppen az első final fouros évben elnyerte már az EHF-, egy évvel azelőtt meg elődöntős volt, de kikapott a későbbi győztes Frisch Auf Göppingentől.  (Amúgy akkor is három német együttes volt az elődöntőben, csak a playoff még végig kétmeccses, oda-vissza szisztémában zajlott.)

A döntőben tehát német-német házi ütközet dönt a kupa sorsáról, ez az elődkupa 1981-es alapítása óta most 9-edszer fordul elő. (Az első még speciális csata volt, hiszen 1989-ben a „nyugatnémet” TURU Düsseldorf a „keletnémet” Vorwärts Frankfurttal csapott össze – akkoriban még két német állam létezett – , és nyert összesítésben két góllal). A finálé mindkét részvevője részese volt már házidöntőnek. Az SC Magdeburg a bukott döntőjét éppen a TuSEM Essen ellen vesztette el (2005-ben 30–22, 22–31-gyel, azaz egyetlen góllal). A Füchse Berlin viszont a négyből hármat is másik német klubbal játszott, mindegyiket már a final four-korszakban: 2015-ben 30–27-re verte meg a Hamburgot, 2017-ben viszont vesztett a Frisch Auf Göppingen ellen (22–30), tavalyelőtt pedig a THW Kieltől szenvedett 26–22-es vereséget. A Füchse egyébként e legutóbbi négy lejátszott, illetve lejátszandó döntőnek is részese, hiszen a legutóbbi két vesztes finálé között ismét elnyerte a trófeát 2018-ban a St. Raphael 28–25-ös legyőzésével.

A két együttes egyébként az idényben már lejátszotta két Bundesliga-találkozóját is, mindkettőt a Magdeburg nyerte meg, a berlinit 10 (!) góllal még októberben, a hazait 5-tel március 21-én.
Az elődöntőben a magdeburgiak csak egy góllal kerekedtek felül a lengyeleken, a német-német házi csatában a Füchse hárommal verte meg a hazai pályáján játszó Löwent. A szombat legeredményesebb játékosának berliniek dán balátlövője, Lasse Bredekjaer Andersson bizonyult, aki 11 gólt szórt a löweni „zebrák” kapujába, s ezzel már 58 gólnál tart az El-idényben, amellyel egyébként klubja házi kupagólkirálya is. A Magdeburg legeredményesebbje, az izlandi jobbátlövő Ómar Ingi Magnusson már 87 találatnál tart, a Plock ellen szombaton hatszor talált be.
A két vezetőedző közül a magdeburgi Bennet „Benno” Wiegert vezeti régebben csapatát, öt éve az SCM szakmai munkájának első számú felelőse. Kollégája, a csupén 27 esztendős Jaron Siewert hétéves játékoskarrierje során ugyan a BL-ben is játszott a Füchse Berlinben (2013 februárjában a Pick Szeged ellen debütált), de főként a klub 3. ligás második csapatában, a Reinickerdorfer Füchsében szerepelt. A berlini ifiknél kezdett edzősködni, párhuzamosan volt a német ifiválogatott másodedzője is, majd hároméves esseni trénerkedés után tavaly nyáron nevezték ki a fővárosi élklub vezetőedzőjévé.
Amelyik mester csapata nyer, első ízben juttatja edzőjét európai kupagyőzelemhez.  

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-LIGA négyes döntő. Sport1 17:45 Rhein-Neckar Löwen–Wisla Orlen Plock a 3. helyért (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Pásztor István, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila); Sport1 19:45 SC Magdeburg–Füchse Berlin döntő (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Pásztor István)