Győzzön a jobbik (magyar)! • SportTV

Győzzön a jobbik (magyar)!

2024. 03. 28. 17:05    
Olvasási idő: 3 perc

A magyar férfikézilabdát illetően ismét fennáll a félig üres vagy teli pohár dilemmája. A két ősi rivális, a Telekom Veszprém KC és az OTP Bank-Pick Szeged ismét egymás közt dönti el egy kölni hely sorsát. A pozitívoknak: biztosan lesz magyar csapat az idén (is) a négyes döntőben. A negatívoknak: idén sem lehet két magyar csapat a négyes döntőben. (Ezzel a „nemek harcában” a férfiak továbbra sem tudták behozni a nőket: tavaly ugyanis már szerepelt egyszer – tavaly – két magyar klub a budapesti final fourban, s ez akár az idén is megtörténhet, igaz, realis esély nincs túl sok rá, de kis minicsodákkal még előfordulhat…)

Tavaly Ligetváriék KO-győzelmet arattak Szegeden – de ez most egy másik év (Fotó: ehl.eurohandball.com)

SZEGED–VESZPRÉM

A Szeged 13 ponttal a 6. lett az A-csoportban, a Veszprém – végig harcban a rekordbajnokkal és a címvédővel – 20 ponttal 3. helyen végzett a B-ben. A BL-ben most találkoznak másodszor, tavaly ugyanebben a fázisban mérkőztek meg, s akkor elég egyenlőtlenül alakult az egyébként az utóbbi években kiegyensúlyozott párharcuk: a veszprémiek kettős győzelmével, 74–55-ös összesítéssel ért véget. A magyar bajnokság alapszakaszában novemberben a veszprémiek ugyancsak nyertek, 30–25-re.
A csoportkörben elért 489 góllal a veszprémieké a legeredményesebb támadójáték az egész mezőnyben. A Szeged legjobb gólszerzője a horvát jobbszélső Mario Sostaric, aki 81 találatot ért el, Nédim Remili 70-szer iratkozott fel az eredményjelzőre.
A Veszprém a hétvégi dabasi győzelme (40–32) után továbbra is vezeti a magyar bajnokságot, míg a Szeged a Csurgó legyőzésével (41–25) második helyezett.
„Ez a mérkőzés mindkét fél számára nagyon fontos, és nem szabad elfelejteni, hogy a negyeddöntő a tét. Ennek megfelelően kiemelkedő teljesítményre lesz szükségünk. Igaz, hogy két meccs dönti el, melyik csapat jut tovább, de szeretnénk az első meccs után jó pozícióban lenni. Okosan kell kézilabdáznunk, és minden forgatókönyvre fel kell készülnünk” – mondta Rodrigo Corrales, a veszprémiek kapusklasszisa.
A szegedi klubhonlapon Sebastian Frimmel, a Tisza-partiak osztrák válogatott balszélsője tavalyi emlékeket idézett fel:
„Emlékszem az interjúra, arra, miket mondtam, milyen célokkal készültem a meccsre, aztán azt is tudjuk, hogyan alakult. Az egy szörnyű emlék, szóval most nem szeretnék ígérgetni, fogadkozni, csak a feladatra koncentrálni, aztán pedig a pályán bizonyítani. Tudjuk, mennyire erős az ellenfelünk, Európa egyik legjobb csapata. De azt is látom, hogy mi szintén jók vagyunk, hazai pályán pedig mindenki ellen lehet esélyünk. Az biztos, hogy a legjobb formánkat kell hoznunk csütörtökön.”
Az idényben eddig 20 BL-gólt elérő szélsőt a két klub rivalizálásáról is kérdezték.
„Talán a futballban akad ilyen, a bécsi derbi, amelyen a két fővárosi csapat, az Austria és a Rapid Wien csap össze. Itt a legnagyobb vetélkedés, ráadásul a szurkolók sincsenek éppen jóban egymással. Ami engem és a szegedi csapatot illeti, nagyszerű érzés egy ilyen párharc részesének lenni, alig várom, hogy kifuthassak a telt házas Arénába. A Veszprém ellenieknél nagyobb, fontosabb meccset lehetetlen játszani, az ilyenekért érdemes kézilabdázni!”
A sporttévé teljes stábjával és teljesen pártatlanul igyekszik minden fontos mozzanatról beszámolni, most és a jövő heti veszprémi visszavágón is.

PLOCK–PARIS-SG 

A Plock a hatodik helyen végzett a B-csoportban 11 ponttal, a párizsiak az A-csoportban lettek harmadikok 17 pontjukkal.
Ez már a PSG 12. szereplése lesz BL kieséses szakaszában. A Plock tavaly a negyeddöntőig jutott, amelyben 52–50-es összesítéssel maradt alul a későbbi győztes Magdeburggal szemben – ez volt a legjobb szereplése a sorozatban. A Paris megnyerte a két együttes eddigi mind a hat mérkőzését, de 6 gólnál többel még sohasem győzött.
A PSG legjobb gólszerzője éppen egy lengyel játékos, Kamil Syprzak, 85-ször talált be a csoportkörben, míg a Plockban Tin Lucin 72-szer volt eredményes.
A Wisla múlt szombaton a Tarnówot 35–26-ra legyőzte a lengyel bajnokságban, míg a PSG Limoges-ban nyerte meg a bajnokiját 36–29-re.
„Nagyszerű rivális ellen játszunk – a francia bajnokság éllovasa ellen, amely nagyszerű szezont fut. Tisztában vagyunk vele, hogy nem mi vagyunk a favoritok, de így is igyekszünk az első hazai meccsünkön jó eredményt elérni a drukkereink támogatásával, akik, mint mindig, szurkolni fognak nekünk. Meglátjuk, mi lesz a rájátszás végén, hiszen ők a favoritok, de mi ennek ellenére küzdeni fogunk” – ígérte Xavi Sabaté, a lengyel csapat vezetőedzője.

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, rájátszás, első mérkőzés. Sport1 18:00 OTP Bank-Pick Szeged–Telekom Veszprém KC (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, riporter: Szél Tamás Pál, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Császár Gábor, Deli Rita és Skaliczki László); Sport1 20:30 Wisla Orlen Plock–Paris Saint-Germain HC (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Ágai Kis András, szakkommentátor-szakértő: Császár Gábor és Deli Rita)