Giannis: „Ha a múltról beszélsz, az ego beszél belőled” • SportTV

Giannis: „Ha a múltról beszélsz, az ego beszél belőled”

2021. 07. 17. 22:05    
Olvasási idő: 2 perc

Olyan elgondolkodtató dolgokat mondott a kétszeres MVP, Giannis Antetokounmpo a mai sajtótájékoztatón, hogy nyugodtan leeshet mindenki álla. Nagyon jól körülírta, hogy NBA-játékosként (meg úgy általában egy emberként) hogyan kell a pillanatra, a jelenre fókuszálni. Az élete egy tündérmese, talán hihetünk neki.

Az a bizonyos legendás blokk. (Fotó: twitter / @BleacherReport)

Aki ezt a cikket olvassa, vélhetően tisztában van vele, hogy a nigériai szülők gyermekeként Görögországban született, és ott felnőtt Giannis Antetokounmpo életútja nem kis buktatókkal volt kikövezve. Épp ezért egy igazi tündérmese, hogy az Athén utcáin egykor táskákat áruló fiúból az NBA egyik legnagyobb sztárja, és a világ egyik legismertebb sportolója lett. Pedig még az NBA-ben sem volt mindenki elájulva tőle, mikor megérkezett, pontosabban nem vártak tőle túl sokat: Az NBA 2K14-ben Giannis és Khris Middleton volt a két legalacsonyabban rangsorolt kosaras a Milwaukee Bucksban, mindketten 60-as overallt kaptak a készítőktől. Ezen a linken lehet böngészni, érdekes számokat kapunk.

Azóta történt ez-az, kétszer lett MVP, egyszer az Év Védője, és 2021-ben döntőben vezette a Milwaukee Buckst, ahol történelmi meccseket játszott, és ahol bemutatta minden idők egyik (ha nem a) legnagyobb döntős blokkját. Ezzel pedig segített 2-2-re módosítani a Phoenix Suns – Milwaukee Bucks párharcot.

Szóval tudja, hogyan kell nagy dolgokat csinálnia nagy pillanatokban. Pontosan ezért lesz tanulságos az, amit ma, a hatodik meccs előtti sajtótájékoztatón mondott az egóról, az alázatról és a büszkeségről. Az újságírói kérdés úgy kezdődik, hogy a kolléga kifejti, hihetetlen, hogy egy 26 éves játékos már ennyire kordában tudja tartani az egóját, az NBA-játékosok esetében ez a harmincas éveikben szokott eljönni.

Giannis azt válaszolja, hogy az élet tanította erre…

„Én úgy tapasztalom, ha elkezdek azon gondolkodni, hogy ’ezt is megcsináltam, annyira jó vagyok, 30-at dobtam, vagy egy 25-10-10-et hoztam össze, vagy hogy megnyertük ezt meg azt.’ Na, olyankor másnap általában szívni fogsz. Ez ilyen egyszerű, a következő néhány nap borzasztó leszel. Rájöttem, hogy ha fejben a múltra fókuszálsz, akkor az egód irányít. ‘4-0-ra vertük azt a csapatot. Ezt csináltam a múltban. Ezt nyertem a múltban.’ Ha a jövőre fókuszálok, akkor a büszkeségem hajt. Mint például: ’Igen, a következő meccsen, az ötödiken majd ezt meg azt, meg amazt csinálom. Dominálni fogok.’ Ilyenkor a büszkeség beszél belőled. Mert ez még nem történt meg. Én inkább mindig megpróbálok az adott pillanatra, a jelenre fókuszálni, ez az alázat. Így lehetsz szerény. Ez nem jelenti azt, hogy nincsenek elvárásaid, ez azt jelenti, hogy kimész a pályára, és élvezed a játékot, és ilyen magas szinten űzöd. Azt hiszem, életem során többen is segítettek nekem ebben, de ez egy olyan képesség, amit tökéletesíteni mindig is tökéletesíteni szerettem volna. Ez eddig működik, és ezen nem fogok változtatni.”

Ehhez a monológhoz még annyi adalék, hogy állítólag Giannis az Ayton elleni blokkot legközelebb a csapat kötelező videózásán nézte vissza…Sőt, felelevenítettek egy történetet. 2018-ban a Madison Square Gardenben átugrotta Tim Hardaway Jr-t egy zsákolás során. A Bucks pólót szeretett volna gyártatni a jelentről, de Giannis leállíttatta az akciót, mert úgy gondolta, ez tiszteletlen volna Hardaway-jel szemben…

Tudjuk, a közelmúltban többször is írtunk Giannisról, de emellett a gondolatmenet mellett nem tudtunk elmenni. Kíváncsian várjuk, hogyan alakul az ötödik meccs. Ez fontos lesz, mert a statisztikák szerint 70 százalékban az a csapat lesz a bajnok, aki megnyeri az ötödik meccset…

Adjuk természetesen élőben, ahogyan majd a hatodik meccset is, és persze ahogyan a hetediket is, ha lesz olyan:

5. meccs: Phoenix Suns – Milwaukee Bucks:július 18., vasárnap 3:00, Sport1 (élő); ismétlés: 12:00 (Sport2)

6. meccs: Milwaukee Bucks – Phoenix Suns:július 21., szerda 3:00, Sport1 (élő); ismétlés: 15:30 (Sport1) és 21:30 (Sport2)

Aki pedig a lehető legautentikusabb személyeket akarja nézni/hallgatni az NBA-vel kapcsolatban, az kapcsoljon vasárnap este 19 órakor a Sport1-re, és nézze meg az Alley-oopot is!