A Torino csatlakozna az élcsoporthoz • SportTV

A Torino csatlakozna az élcsoporthoz

2021. 09. 27. 12:06    
Olvasási idő: 2 perc

A Serie A hétfői játéknapjának mindkét résztvevője csak győzelemmel léphetne jelentősen előrébb. Az újonc Venezia a három ponttal a 14. helyre ugorhatna előre, elhagyva a kiesési zónát. A Torino pedig a maximális ponttal feltörhetne egészen a 8. Helyig, közvetlenül az európai kupaindulást garantáló helyek közelébe. Az élő közvetítés szokásos hétfőpi olaszfutball-trónk záró darabja. Előtte láthatkják a forduló többi mérkőzésének összefoglalóját és a Nyerő SzériA c0nű stúdióműsorunkat, melynek díszvendége Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott olasz szövetségi kapitánya lesz.

Marko Pjaca sajátos gólöröme. AS TZorino horvát válogatottja rendre a cserepadról beállva szerz gólt. Á00ítólag hétfőn este is a kispadon kezd… (Fotó: Getty Images)

A Serie B rájátszásának győzteseként majdnem két évtizeddel előző szereplése után az élvonalbeli szereplés nehezen indult a Veneziának, két rúgott gól nélküli vereséggel. Paolo Zanetti együttese harmadjára megemberelte magát, 2–1-re legyőzve az Empolit. Ezután egy fájdalmas (1–2) és egy kalkulált (0–2) vereség követte Speziától, illetve a Milantól, így egyelőre a csapat az újoncok „szokott helyén”, a kiesési zónában található a táblázaton. A velenceiek most a sormintában reménykednek – minden második zakóra jön egy diadal – , de roppant nehéz feladat elé állítja őket az új utakat kereső Torino.
A barna mezesek is két vereséggel startoltak, de utána megrázták magukat, és a következő három találkozón 7 pontot is szereztek. A Salenitana (4–0) és a Sassuolo (1–0) elleni siker nem „rázta meg” a Serie A-t, ám a 7. pont a Lazio ellen akár 9. is lehetett volna, lévén hogy Mako Pjaca vezető gólját a Lazio gólzsákja, Ciro Immobile csak egy 91. perces góllal tudta kiegyenlíteni.
A Venezia sérültlistája az átlagosnál hosszabb, a fontosabb játékosok közül Ala-Myllymäki, Lezzerini, Fiordilino, Haps és Sigurdssoón sem bevethető. Thomas Henrynek kellene a góllövésben élre állnia, miután a Leuventől szerződtetett támadó az Empoli ellen megszerezte első Serie A-gólját. A 4-3-3-at preferáló Zanetti mester Dennis Johnsent és Mattia Aramut állitja a belga középcsatát két oldalára.
A Torinónak is nélkülöznie kell néhány játékosát, akik jobb időkben vélhetőleg kezdők lennének. Zaza, EDera és Izzo mellé most a Leicestertől kölcsön vett belga válogatott Praet is csatlakozott a „legfontosabb” hiányzóhoz, az Európa-bajnok Andrea Belottihoz. Utóbbit nélkülözve Sanabriának kellen a csatársor élére állnia. Pjaca is helyet követel a csapatban, miután az legutóbbi két meccsen egyformán csereként beállva segítette fontos pontokhoz együttesét. A korábban a Chelsea-t is megjáró Ola Aina azonban egyelőre élvezi Ivan Juric bizalmát a négytagú középpályássor bal oldalán.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A legutóbbi tétmérkőzés a két csapat között 2005 áprilisában volt, a Serie B-ben, azt a Granata (ez a Torino egyik beceneve) nyerte meg, egy nyolcmeccses veretlen sorozat (4 gy., 4 d.) részeként. 2. A Venezia 10 kapott góljából 8 az utolsó félórában született ebben az idényben.  3. Marko Pjaca  hat olasz élvonalbeli góljából négyet csereként beállva szerzett, kettőt ebből a legutóbbi két bajnokin.

Kapcsolódó

Venezia–Torino bajnoki örökmérleg

Összesen: 34 mérkőzés–10 Venezia-győzelem–12 döntetlen–12 Torino-győzelem/ 36–43-as gólkülönbség. A Serie A-ban: 24–6–7–11 / 25–36. Velencében: 17–6–7–4/ 19–20. Velencében a Serie A-ban: 12–4–5–3 /15–15. A párosítás legjobb gólszerzői: Filippo Maniero (Torino és Venezia) 6 gól, Juan Agostino Alberti és Francesco Pernigo (Venezia) 5-5.
A legutóbbi mérkőzés: Venezia–Torino 0–3 (0–1). Gólok: Maniero (2), Marazzina (2005. 4 20., a Serie B-ben. A legutóbbi bajnoki Venezia-győzelem: 2–1 (2003. 11. 9., a Serie B-ben); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2004. 11. 14., Torinóban a Serie B-ben); a legutóbbi Milan-győzelem: 0–3 (2005. 4. 20., a Serie B-ben). Házi gólkirály: Pietro Ceccaroni, Thomas Henry és David Okereke 1-1, ill. Marko Pjaca 2 gól.

SERIE A. Sport1 18:30 a 6. forduló összefoglalója (kommentátor: Fülöp László  és Fülöp Marcell); Sport1 19:30 Nyerő SzériA olaszfutballműsor (műsorvezető: Takács Rita, vendég: Marco Rossi, szakértő: Kéri András Dániel és Várhidi Péter); Sport1 20:30 Venezia Calcio– Torino FC (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter).