Menekülő mérkőzés a kiesőzónából • SportTV

Menekülő mérkőzés a kiesőzónából

2021. 10. 01. 08:32    
Olvasási idő: 2 perc

A Serie A pénteki fordulónyitóján két olyan gárda csap össze, amelyek hat játéknap után a kiesést jelentő vonal alatt helyezkednek el a táblázaton. Amelyikük nyer, ideiglenesen elhagyja a nem kívánt zónát, remi esetén a velenceiek kevésbé rossz gólkülönbséggel léphetnek az előttük álló Spezia helyére.

Joao Pedro Geraldino dos Santos Galvao hét névelemének első kettőjén játszik, a Cagliari első számú gólfelelőse. Eddig 210 Serie A és B találkozóján 75 alkalommat talált az ellenfél kapujába (Fotó: Getty Images)

A Cagliari vezetői bizonyultak a legtürelmetlenebbnek az olasz élvonblban, már három játéknap után edzőt cseréltek, és a tapasztalt Walter Mazzarit ültették le a kispadra. Neki ugyanannyi pontot sikerült szereznie a csapattal, de az nem akármilyen pont volt, hiszen a Laziótól hozták el a fővárosból. S egy ideig tartották magukat a százszázalékos Napoli ellen is, ez némi önbizalmat kölcsönözhet az együttesnek. Ugyanakkor a védekezéssel továbbra is generális bajok vannak: az idény egyetlen mérkőzését sem úszta meg a csapat kettőnél kevesebb kapott góllal.

A Venezia hasonló eredményeket produkált, a „lagunások” szoros vereséget szenvedtek Nápolyban és Milánóban, ugyanakkor a vártmál nagyobb zakót kaptak Udinében (0–3), és nekik is megvolt a maguk nehezen vállalható veresége, a Spezia elleni hazai 1–2. Eddig két meccsen szereztek csak pontot: a szárdok, az Empolit verték meg idegenben, amelyik három napra rá éppen Cagliariból vitte haza mindhárom pontot, és Torinóban ikszeltek. Utóbbi találkozón mutatkozott be a Chelsea-től kölcsönvett Ethan Ampadu, aki biztatóan mozgott a középpályán.
Keita Balde visszakerülhet a Cagliari kezdőjébe, de nem egyedüli éknek, mert ott az eddig 4 gólt vágó Joao Pedro helye megkérdőjelezhetetlen. Walukiewicz is a pályán lesz az elejétől, bár a legutóbbi két meccs egyikét sem tudta végig játszani, Mazzari mester mindkétszer az utolsó 20 percben pihent embert küldött be a helyére.
Ampadu alighanem kezd a velenceieknél, akiknél a balhátvéd posztjára visszatérhez Ebuehi. A kezdő 11-ben kap helyet Aramu is, a középpálya vagy a csatárduó jobb oldalán. Daan Heymansnak vigyáznia kell: eddigi mégy mérkőzésén kapott egy-egy sárga lapot, a következőnél automatikus eltiltás vár rá-.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Cagliari nyeretlen még ebben az idényben. Szeretné elkerülni a negatív startrekord beállítását, amely hét egymás utáni győzelem nélküli találkozó még a 2006–07-es idényből. 2. A Venezia – holtversenyben a Salernitanával – a legkevesebb gólt szerezte eddig, csupán 4-et. Tavaly a B-ligában éppen a kétszeresénél járt hat játéknap után.  3. Joao Pedrónak a Venezia lesz a 30. élvonalbeli csapat, amely ellen pályára léphet, a brazil csatár eddig 26 kapujába betalált. Ennél több rivális (28) ellen csak a legendás Luigi Riva – 1968 Európa-bajnoka, 1970 vb-ezüstérmese – jegyez legalább egy gólt a szárdok első osztályú históriájában.

Kapcsolódó

Cagliari–Venezia bajnoki örökmérleg

Összesen: 14 mérkőzés–4 Cagliari-győzelem–6 döntetlen–4 Venezia-győzelem/ 18–19-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 6–1–2–3 / 6–7. Cagliariban: 7–3–3–1/ 5–2. Velencében a Serie A-ban: 3–1–1–1 / 5–2. A párosítás legjobb gólszerzői: Antonio Congiu és Luigi Riva (Cagliari), valamint Giovanni Calegari és Enrico Muzzio (Venezia) 3-3 gól.
A legutóbbi mérkőzés: Venezia–Cagliari 1–2 (0–1). Gólok: Poggi, ill. Albino, Bianchi (2004. 4. 10., a Serie B-ben). A legutóbbi bajnoki Cagliari-győzelem: 2–1 (2004. 4. 10., Velencében a Serie B-ben); a legutóbbi döntetlen: 2–2 (2003. 11. 16., a Serie B-ben); a legutóbbi Venezia-győzelem: 0–3 (2003. 1. 26., Velencében a Serie B-ben). Házi gólkirály: João Pedro 4 gól, ill. Mattia Aramu, Pietro Ceccaroni, Thomas Henry és David Okereke 1-1.

SERIE A. Sport1 20:30  Cagliari–Venezia (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Petur András, szakértő: Várhidi Péter)