Az elmúlt két idény bajnoka összecsap • SportTV

Az elmúlt két idény bajnoka összecsap

2021. 10. 15. 13:09    
Olvasási idő: 2 perc

Számos kézilabda-, BL- és olasz bajnoki kötelezettségünk mellett sem „hagyjuk magára” a török bajnokságot. Időről időre egy-egy érdekesnek tűnő összecsapást tűzünk műsorra, legalább egy „izgalmas” csapattal. Pénteken este mindkettő érdekesnek tűnik, hiszen a 2019–20. idény bajnoka a 2020–21. évivel találkozik.

Stefano Okaka Chuka a magyar válogatott Szalai Attila mellől is be tudott találni a Fener kapujába négy fordulóval ezelőtt a Fatih Terim Stadionban (Fotó: Getty Images)

A jelentős tőkével „felpumpált” Ístanbul Bakaksehir két idénnyel ezelőtt nemcsak tekintélyes előnyt szerzett a hagyományos sztambuli nagy trió – Galata, Fener, Besiktas – előtt, de végül is célba is ért jóval nagyobb múltú vetélytársai előtt. Ám a királyság rövid életűnek bizonyult, az elmúlt idényben a „hármak” csatáztak végig a bajnoki címért és három óriás közül a legkisebb, a Besiktas hajrázott a legjobban, egy góllal (!) bizonyult jobbnak a Galatánál. Az akkor címvédő Basaksehir sokáig a kiesés ellen küzdött, aztán végül csak „beevickélt” a 12. helyre.
Új év, csak némileg új erőviszonyok. Ebben a bajnokságban a Besiktas küzdhet címe megvédéséért – jelenleg 3., de csak két ponttal van elmaradva a vezető Fenertől, és egyre a második Trabzonsportól – az ÍB viszont végleg a középmezőny aljára süllyedt, azonos pontszámmal, kevésbé rossz gólkülönbséggel áll csak két hellyel jobban a már kieső pozícióban senyvedő Malatyaspornál.
A két együttes bajnoki örökmérlege egyensúlyban áll: 7-7 győzelem, 9 döntetlen mellett. Az előző idényben mindkettejük pályaválasztásával a fekete sasok 3–2-es győzelmet arattak. A Basaksehir ebben az idényben 4 hazai mérkőzéséből az első kettőt elvesztette, a következő kettőt megnyerte. Köztük azért figyelemre méltó a Fener 2–0-s legyőzése (gólok: Okaka és Gulbrandsen). A csapat gólzsákja (5 gólos) a már 32 éves olasz-nigériai támadó, Stefano Okaka Chuka, aki annak idején ifjan a Romában szerzett nevet magának, de azóta részben kölcsönben, részben végleg odaszerződve viselte már a Modena, a Brescia, a Fulham, a Bari, a Parma, a Spezia, a Sampdoria, az Anderlecht, a Watford és az Udinese mezét is, azaz igazi világvándornak tekinthető.
A bajnokcsapat 8 bajnokijából „csak” ötöt nyert meg, ikszelt két gyengébb csapattal és kikapott Izmirben a Süperligben most jól hasító Altaytól, s egyelőre a BL  is túl magas neki, igaz, a Dortmundtól Ajaxtúl egy-, illetve kétgólos vereséget szenvedni nem olyan nagy szégyen. A góllövés nemes feladatán egyelőre a nyáron igazolt tapasztalt belga válogatott Michy Batshuayi és a mindössze 22 esztendős, a török nemzeti csapatban is bemutatkozott Güven Yalcin osztozik elsősorban, 3-3 találattal.
Kérdés, az ÍBFK  most szedi össze magát, vagy a BJK folytatja a versenyfutást a bajnoki címért pénteken este is.

SÜPERLIG, 9. forduló. Ístanbul Basaksehir FK–Besiktas JK (kommentátor: Haraszti Ádám)