Indul a történelmi, 75. NBA-szezon • SportTV

Indul a történelmi, 75. NBA-szezon

Sport TV avatar Sport TV 2021. 10. 17. 16:49    
Olvasási idő: 3 perc

Nem akármilyen szezonnak ígérkezik az NBA 2021-22-es kiírása. Önmagában az is nagy dolog, hogy a 75. születésnapjához érkezett a liga, de ennek örömére még meg is választják minden idők 75 legjobb játékosát. Az eddig megismert Spalding-labdának is búcsút intett az NBA, a Wilson az új beszállító. Az előzetes tervek szerint a koronavírus már nem lesz hatással a menetrendre, újra 82 meccses alapszakaszra kerül sor, és közvetítési szempontból nem akármilyen első hétre készül a Sport TV. Az első Alley-oop már október 17-én jelentkezik, jövő héten pedig a klasszikus NBA Action is visszatér.

LeBron James is újít, 23-asról 6-osre cserélte a mezszámát. (Fotó: Getty Images)

75 évvel ezelőtt, 1946. június 6-án alapították az NBA elődjének számító BAA-t (Basketball Association of America), és még abban az évben, Torontóban játszották az első hivatalos mérkőzést, november elsején a Toronto Huskies és a New York Knickerbockers (azaz a New York Knicks) csapott össze. A kosárlabda és az NBA az elmúlt 75 évben számtalan ikonikus pillanat otthona volt, sorra születtek a nagyobbnál nagyobb sztárok Bob Cousiytól, George Mikantől, Wilt Chamberlaintől, Bill Russeltől kezdve, Magic Johnsonon, Larry Birdön és Michael Jordanen át Kobe Bryantig vagy LeBron Jamesig. Az NBA készített egy lélegzetelállító szezonbeharangozó videót, amelyben erre a 75 évre tett utalást, és felsorakoztatott jónéhány korábbi legendát és jelenlegi játékost is:

Nagyon fényes ez a 75 év, és készül is ünnepelni a liga. Egy éven át egyedi, gyémánt formájú logót használnak mindenhol a jól megszokott logóforma helyett, az Egyesült Államokban ugyanis a gyémánt jelképezi a 75. évfordulót. Ehhez kapcsolódik az is, hogy a szezon első hetében a liga hivatalosan is meg fogja nevezni, mely 75 játékos a liga történetének 75 legjobbja. Ezt a kezdeményezést hatalmas várakozás előzi meg, mi magunk is próbálkoztunk már a tippeléssel a nyár folyamán.

Újra 82 meccses alapszakasz

Az elmúlt két szezonra erőteljesen rányomta a bélyegét a koronavírus. Értjük ezalatt a menetrendet, hogy 2020-ban egy buborékban fejezték be a szezont, illetve, hogy a 2020-21-es kiírásban csak 72 meccset játszottak a csapatok az alapszakaszban, ráadásul sokáig üres csarnokokban. Azonban most újra 82 meccses lesz az alapszakasz, de a vírus miatt bevezetett play-in megmarad majd a rájátszás előtt. A játékosok 95 százaléka be van már oltva, azonban meghatározó lehet majd a végeredményre nézve, hogy a jelenlegi szabályozás értelmében Los Angelesben, New Yorkban és San Franciscóban csak azok a játékosok edzhetnek együtt a csapataikkal és játszhatnak hazai mérkőzést, akik be vannak oltva. Így például a bajnoki címre esélyes Brooklyn Nets nehéz helyzetben van, hiszen egyik legjobbja, Kyrie Irving nem hajlandó beoltatni magát. A Toronto Raptorsnak viszont jó hír, hogy egy év után hazaköltözhet Kanadába a floridai Tampából.

Az igazi rajongók egy elsőre aprócskának tűnő, mégis óriási változást vehetnek majd észre, ugyanis a játék legfontosabb eleme megváltozik: Ettől a szezontól már nem a Spalding, hanem a Wilson készíti majd az NBA labdáit. A liga alapításától 1983-ig Wilsonnal játszották a játékot, azonban az NBA felemelkedése és globális előretörése során a Spalding a liga emblematikus eleme volt.

A szezon előtt az NBA megszavaztatta a vezetőket, kiket tartanak a legesélyesebbnek a bajnoki címre. A Brooklyn Nets végzett a szavazás élén, a keretét rutinos játékosokkal feltöltő Los Angeles Lakers lett a második, míg a címvédő Milwaukee Bucks a harmadik. Nagy öröm, hogy a Sport TV már a szezon első hetében megmutatja mindhárom csapatot, sőt, a szezon első mérkőzését épp a Bucks és a Nets vívja majd Milwaukeeban. Itt kapják majd meg a bajnoki aranygyűrűiket Giannis Antetokounmpóék. Ezen kívül is közvetítünk még négy teljes mérkőzést, illetve látható lesz egy NBA körkapcsolás (NBA 360) is, amely során az egy időben játszott mérkőzésekbe pillanthatunk majd bele. A régi idők NBA-szurkolóinak nagy örömére a hetente jelentkező NBA Action is követhető lesz a Sport TV-n.

Az Alley-oop és a hétvégi főműsoridős meccsek

Az Alley-oop is visszatér a 2021-22-es szezonra, és már egy szezonbeharangozó adással jelentkezünk október 17-én, ahol a jól megszokott páros, Szaniszló Csaba és Tőrös Balázs köszönti majd a nézőket. Továbbra is lesz minden hétvégén Alley-oop, amely legtöbbször egy szombati vagy vasárnap európai főműsoridőben játszott mérkőzés előtt jelentkezik majd. Az első játékhéten például egy vasárnap este 10 órakor kezdődő Brooklyn Nets – Charlotte Hornets találkozó előtt. Tovább folytatódik az a tendencia, hogy jobbnál-jobb mérkőzések kerülnek be a hétvégi európai kínálatba. Azért a bajnoki címre esélyes Nets és a LaMelo Ballt a soraiban tudó Hornets meccse kiválónak ígérkezik. Az Alley-oopnak lesznek kizárólag podcast epizódjai is a szezon során, de bátran ajánljuk a Trash Talkot is csütörtökönként, hiszen ott is lesz mindig szó NBA-ről, illetve a Karanténcast podcasben sem megyünk el az NBA mellett. Írott formában a sport1tv.hu-n rendszeresen jelentkezünk majd NBA-s cikkekkel.

NBA Fantasy a Sport TV-vel

Az NBA jóvoltából lesz idén is hivatalos Sport TV-s Fantasy Liga (Sport TV Official Fantasy League), amelyet ITT lehet elérni. Csatlakozzatok minél többen, az NBA-től értékes nyereményeket is kapunk majd, akárcsak tavaly, és egyébként is jó móka.

ITT lehet csatlakozni, ez pedig a meghívó kód: 69244a48c6

 Az első heti menetrend:

Alley-oop: október 17., vasárnap 19:30, Sport1

Milwaukee Bucks – Brooklyn Nets: október 20., szerda 01:30, Sport1 (élő); 14:30, Sport2 (felv.)

Golden State Warriors – Los Angeles Clippers: október 22., péntek 04:00, Sport1 (élő); 15:30, Sport2 (felv.)

NBA körkapcsolás (NBA 360): október 23., szombat 01:00, Sport1 (élő)

Los Angeles Lakers – Phoenix Suns: október 23., szombat 04:00, Sport1 (élő); 11:45 Sport2 (felv.)

Cleveland Cavaliers – Atlanta Hawks: október 24., vasárnap 00:00, Sport2 (élő)

NBA Action: október 24., vasárnap 17:15, Sport2

Alley-oop: október 24., vasárnap 21:00, Sport1

Brooklyn Nets – Charlotte Hornets: október 24., vasárnap 22:00, Sport1 (élő)