Hivatalos: Az NBA történetének 76 legnagyobb játékosa • SportTV

Hivatalos: Az NBA történetének 76 legnagyobb játékosa

2021. 10. 22. 10:01    
Olvasási idő: 2 perc

Immár hivatalos az a lista, amelyet a 75. szezonját ünneplő NBA készített el a liga történetének 76 legnagyobb játékosáról. Egy döntetlen miatt egy fővel többen fértek fel az eredetileg tervezettnél, három egykori játékos elégtételt kapott, mert lemaradt 25 éve az ötvenes körről, és 11 aktív kosaras is felkerült.

Nagyon hosszú és tartalmas bevezetőt lehetne írni arról, mekkora játékosok vannak ezen a listán, akik milyen óriási szerepet játszottak abban, hogy az NBA és a kosárlabda ma olyan helyet foglal el a világ sporttérképén, amilyet. Azonban akire erre a cikkre kattintott, az szinte biztosan tudja ezt. Mi már próbáltunk nyáron tippelni ezzel kapcsolatban, azt gondoltuk, hogy 25 játékos az elmúlt 25 évből kerül majd fel a listára, és az 1996-os 50-es listához nem nyúl az NBA. Ez végül majdnem így is lett egyébként, hiszen az 50 éves jubileumi csapat mind képviselteti magát most is, de azért mégsem teljesen. Nagyon fontos, hogy a mi cikkünkben is megemlítettük Dominique Wilkinst és Dennis Rodmant, akik valamilyen furcsa oknál fogva 1996-ban nem fértek fel a listára. Azonban most bekerültek Bob McAdoo társaságában. Egyébként rajtuk kívül még Alex English kihagyása miatt volt 25 éve nagy felháborodás, az 1983-as pontkirályt azonban most sem szavazták be.

Ez azt jelentette, hogy 25 helyett ’’csak’’ 23-an férhettek fel a mi listánkról, és pontosan az történt, amit a cikkben is írtunk: hogy kb. 20 játékos helye biztos lesz az elmúlt 25 évből, az nem fordulhat elő, hogy ők ne legyenek ott, és 5 olyan hely van, amire körülbelül 10-en pályáznak, és tényleg így lett. Ray Allen, Giannis Antetokounmpo, Kobe Bryant, Steph Curry, Tim Duncan, Kevin Durant, Kevin Garnett, James Harden, Allen Iverson, LeBron James, Jason Kidd, Kawhi Leonard, Reggie Miller, Steve Nash, Dirk Nowitzki, Chris Paul, Gary Payton, Paul Pierce, Dwyane Wade és Russell Westbrook – ez pontosan 20 fő.

Muszáj megosztanunk azt a videót, ami Reggie Millerről készült, ő a TNT közvetítői csapatának tagjaként, élő adásban tudta meg, hogy bekerült:

Aki nálunk is ott dübörgött a kapun, de mi mégsem tettük a 25-be: Carmelo Anthony, Anthony Davis és Damian Lillard. Vélhetően egyiküket sem kell senkinek bemutatni. Így viszont kimaradtak olyanok, mint Vince Carter, Dwight Howard, Pau Gasol, Tracy McGrady vagy Tony Parker, de sajnos kimaradóknak is kell lennie.

11-en aktívak még az NBA történetének 75 legjobb játékosa közül (Giannis Antetokounmpo, Carmelo Anthony, Steph Curry, Anthony Davis, Kevin Durant, James Harden, LeBron James, Kawhi Leonard, Damian Lillard, Chris Paul és Russel Westbrook), ráadásul 4-en a Los Angeles Lakers játékosai (Anthony, Davis, James és Westbrook). Mi lett volna, ha Howard is bekerül? Akkor az idei Lakers egy komplett kezdőcsapatot kiállíthatna a legendák közül.

Az NBA azt írja, hogy hivatalosan hat külföldi játékos került fel a listára, mert Tim Duncan (Amerikai Virgin-szigetek), Patrick Ewing (Jamaica) és Hakeem Olajuwon (Nigéria) esetében is a születési helyük van feltüntetve, de ugye ők az Egyesült Államok válogatottjában játszottak később, azonban Giannis Antetokounmpo (Görögország), Dirk Nowitzki (Németország) és Steve Nash (Kanada) valóban más nemzeti csapatokban szerepeltek.

A teljes listát ITT lehet elolvasni.

Az aktív játékosok közül többeket is láthatunk a hétvége folyamán a Sport TV-n, mert nagyon erős NBA-s menüvel készülünk:

NBA körkapcsolás (NBA 360): október 23., szombat 01:00, Sport1 (élő)

Los Angeles Lakers – Phoenix Suns: október 23., szombat 04:00, Sport1 (élő); 11:45 Sport2 (felv.)

Cleveland Cavaliers – Atlanta Hawks: október 24., vasárnap 00:00, Sport2 (élő)

NBA Action: október 24., vasárnap 17:15, Sport2

Alley-oop: október 24., vasárnap 21:00, Sport1

Brooklyn Nets – Charlotte Hornets: október 24., vasárnap 22:00, Sport1 (élő)