Látogatás a Serie A alsóházában, genovaiakkal • SportTV

Látogatás a Serie A alsóházában, genovaiakkal

2021. 10. 22. 11:08    
Olvasási idő: 3 perc

Szoros kivételként pénteken két mérkőzést is rendeznek a Serie A-ban, mi mindkettőt közvetítjük. A találkozók közös jellemzője, hogy mind a négy csapat a táblázat alsó felében található, s hogy mindkettőnek lesz genovai résztvevője. A Genoa Torinóból próbálja meg elhozni, a Sampdoria a Spezia ellen otthon tartani a három bajnoki pontot.

Anrea Belottival nyilván sokkal hatéonyabb lesz a Torino támadójátéka (Fotó: Getty Images)

TORINO–GENOA

Mindkét együttes nyeretlenségi sorozatban van, a Torino öt, a Genoa hat játéknappal ezelőtt nyert mérkőzést. Ivan Juric csapata az első néhány forduló után stabilizálni szerette volna a helyét a felsőházban, de jó néhány rosszabbul sikerült meccs megakadályozta ebben. A Lazio elleni idegenbeli döntetlen, valamint a szűk vereség a Juvétól és a Napolitól biztató, de a kapu előtti játékkal továbbra is bajok vannak.
A Genoának a gólszerzés nem jelentett ekkora gondot, Davide Ballardini csapata csak két játéknapon maradt góltalan. Hét gól is született a legutóbbi döntetlensorozatban (Bologna, Verona, Sassuolo), de csak Mattia Destro tudott többször is betalálni. Hátul viszont katasztrofális a rossoblu: a második legtöbb gólt kapta, s egy cleen sheetje sincs az idényben. A torinóiak hazai teljesítménye megegyezik a GCFC idegenbelijével: négy pont.
Miután Roberto Mandragorát a hét elején megműtötték, Juricnak el kell döntenie, hátul vagy elöl változtat a csapatán. Ben Koné alighanem csak a cserepadon kezd, mert a sérüléséből visszatért Belotti már képes teljes 90 percet játszani.
Ballardininek új jobbhátvédet kell találnia, mert Sabellit le kellett cserélni a Sassuolo ellen már az első félidőben. Andrea Cambiaso visszakerülhet a Genoa középpályájára, Badeljt pedig Behrami válthatja a kezdőben. Felipe Caicedo, aki egy szűk negyedórát kapott a múltkor, most abban reménykedik, hogy visszanyeri korábbi helyét a kezdéskor pályára lépő együttesben.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. 2012–13 óta a Torino nem vesztett hazai mérkőzést a Genoa ellen (5 gy., 4 d.), azóta a csak a Genoától nem szenvedett otthon vereséget azon csapatok közül, amelyekkel legalább ötször játszott. 2. A Genoa hármat megnyert legutóbbi 6 idegenbeli meccséből a Serie A-ban (1 d., 2 v.), annyit mint az azt megelőző 18 találkozón (5 d., 10 v.). 3. Mattia Destro (Genoa) szerezte a legtöbb fejes gólt az öt európai topligában, már beállította saját egyéni rekordját (4, egy idényben), a legutóbbi három bajnokiján betalált, ha ismét sikerül 2014 márciusa óta először ér el négyes sorozatot.

Kapcsolódó

Torino–Genoa bajnoki örökmérleg

Összesen: 110 mérkőzés–43 Torino-győzelem–33 döntetlen–34 Genoa-győzelem/ 171–153-as gólkülönbség. A Serie A-ban: 98–39–29–30 / 155–137. Torinóban: 55–32–17–6 / 114–58. Torinóban a Serie A-ban: 49–28–15–6 / 102–52. A párosítás legjobb gólszerzői: Paolo Pulici (Torino) 9 gól, Julio Libonatti (Genoa és Torino) 8, Onesto Silano (Torino) 7.
A legutóbbi mérkőzés: Torino–Genoa 0–0 (2021. 2. 13.). A legutóbbi bajnoki Torino-győzelem: 2–1 (2020. 11. 4., Genovában); a legutóbbi döntetlen: 0–0 (2021. 2. 13.); a legutóbbi Genoa-győzelem: 1–2 (2017. 8. 21., Genovában). Házi gólkirály: Marko Pjaca 2, ill. Mattia Destro 5 gól.

SAMPDORIA–SPEZIA

Antonio Candreva három góljával a Samp házi gólkirálya. Egy esetleges negyedikkel sokat tehetne azért, hogy mindhárom pont a Luigi Ferarisban maradjon (Fotó:  Getty Images)

 Csupán a harmadik hivatalos tétmeccsük következik, az első kettő az előző idény két bajnokija volt, egy-egy remivel és Spezia-sikerrel, azaz még nyeretlen a párosításban. A szezon elején négy veretlen mérkőzést produkált az egykori KEK-győztes és BEK-döntős, Roberto D’Aversa edzői kinevezése remek döntésnek látszott. Ám az utána lejátszott 4 meccsen egyetlen pontot szerzett és 13 gólt kapott, jelenleg csupán a 17. helyen áll, éppen a kiesést jelző vonal felett. Mivel a Napoli és a Juve is érkezik a közeljövőben, a szurkolók osztoznak D’Aversa csalódottságában, amelyet a Cagliaritól elszedett 3–1-es vereség miatt érez. Ezzel együtt a következő hat mérkőzésből négyet a Luigi Ferraris Stadionban játszik a Samp,  de semmit sem javul a helyzete, ha nem talál megoldást védekezési problémáira, s hazai meccsein továbbra sem marad kapott gól(ok) nélkül.
A Spezia számára a következő mérkőzések lehetőséget adnak rá, hogy elkerüljön a kieső helyekről. A Salernitana elleni siker új életet lehelhet az együttesbe, hiszen korábban 9-szer szenvedett vereséget a Juventustól, a Milantól és a Veronától. Thiago Motta azonban tudja, most nehezedik a feladat, az első hétben szereplő klubok ellen kell majd négy mérkőzést játszani. De a Samphoz hasonlóan a Speziának sincsenek kapott gól nélküli meccsei, ez reményt ad rá, hogy ne 0–0-s meccset vívjanak pénteken este.
A Sampban nem szerepelhet Thorsby, mert a múlt héten megkapta ötödik sárga lapját. Ekdal viszont kezdhet a középpályássorban, miként Caputo is, aki kiválóan játszott csereként a Cagliari ellen. Damsgaard azonban combsérülés miatt kihagyta azt a meccset, ezen a héten kivizsgálják, aligha játszhat.
Thiago készen áll rá, hogy a Salernitana elleni győztes csapatot küldje újra a pályára, ha csak fitneszproblémák nem lépnek fel az utolsó órákban. Bár a cserepadról érkező és a győztes gólhoz asszisztáló Suf Podgoreanu látványosan debütált, valószínűleg most is csak a kispadon kezdi a találkozót.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Samp minimum két gólt kapott legutóbbi három hazai bajnokiján (összesen 9-et), csak 2004-ben és 2006-ban kapott négy egymást követő bajnokin legalább két gólt otthon. 2. A Spezia edzője, Thiago Motta még Genoa- játékosként kétszer játszott a Samp ellen, mindkétszer győztes meccset, edzőként viszont elvesztette egyetlen liguriai derbijét 1–0-ra 2019 decemberében.  3. Legutóbb Viktor Kovalenko gólt szerzett és gólpasszt is adott, másodikként a Spezia-játékosok közül a Serie A-ban – áprilisban Martin Erlicnek sikerült ugyanez – , a legutóbbi Spezia-futballista Daniele Verde volt, aki két egymást követő meccsen is a kapuba talált, tavaly áprilisban.

Kapcsolódó

Sampdoria–Spezia bajnoki örökmérleg

Összesen: 2 mérkőzés–0 Sampdoria-győzelem–1 döntetlen–1 Spezia-győzelem/ 3–4-es gólkülönbség. Genovában: 1–0–1–0/ 2–2. A párosítás legjobb gólszerzői: Tommaso Pobega (Spezia) 2 gól, Keita Baldé, Antonio Candreva és Valerio Verre (Samp), valamint M’Bala Nzola és Claudio Terzi (Spezia) 1-1
A legutóbbi mérkőzés: Sampdoria–Spezia 2–2 (1–1). G.: Verre, Baldé, ill. Pobega 2 (2021. 5. 12.). A legutóbbi bajnoki Samp-győzelem: még nem volt. A legutóbbi döntetlen: 2–2 (2021. 5. 12., Genovában); a legutóbbi Spezia-győzelem: 1–2 (2021. 1. 11., Speziában). Házi gólkirály: Antonio Candreva 3, ill. Simone Bastoni, Emmanuel Gyasi és Daniele Verde 2-2 gól

SERIE A, 9. forduló. Sport2 18:30 Torino FC–Genoa CFC (kommentátor: Engyel István); Sport2 20:45 UC Sampdoria–Spezia Calcio (kommentátor: Haraszti Ádám)