Pályán a Serie A színe-virága – két csúcsrangadóval • SportTV

Pályán a Serie A színe-virága – két csúcsrangadóval

2021. 10. 24. 09:03    
Olvasási idő: 6 perc

A vasárnapi öt Serie A-mérkőzésből négy élőben a Sport2 képernyőjére kerül. A nyolc csapat közt a szombaton élre törő Milan kivételével a másik hat mind ott lesz a táblázat első hét helyezettje közül. Remélhetőleg a 9. kör eddigi gólfesztiválja folytatódik – a négy párosítás mindegyike remek küzdelmet ígér, de az utolsó kettő egyben csúcsrangadó is, a Derby del Sole és a Derby d’Italia.

A kolumbiai Luis Muriel mindig különösen eredményes exklubja, az Udinese ellen (Fotó: Getty Images)

ATALANTA–UDINESE

Az Atalanta némiképp balszerencsés vereséget szenvedett az Old Traffordban, de az első félidőben igencsak megmutatta képességeit. A vereség ellenére a továbbjutási esélyek megmaradtak, most Gasperini legénysége  újra a Serie A felé fordul. Legutóbb az Empoli elleni idegenbeli 4–1-gyel felzárkózott a Le Dea a 6. helyre, a római csapatok mögé. Hét meccs óta veretlen vasárnapi ellenfelével szemben, hatszor nyert is ebből. 2018 óta csak egy csapat ellen nyert többször és rúgott több gólt az Udinese elleni 21-nél – ez a Sassuolo. A legutóbbi négy hazai bajnokiját egyaránt megnyerte a friuliaiak ellen, de Gasperini ettől nem elbizakodott, a közelmúlt nem egyértelműen pozitív tapasztalatai alapján. Az előző idény vége felé 7-es hazai nyerősorozatot produkált gárdája, most azonban csak egy találkozóján győzött a legutóbbi ötből.
Bár az Udinese a kiváló rajt után egyre süllyedt a táblázaton, a nemzetközi szünet előtti és utáni remi megállította a kiteljesedni látszó szétesést. A Samp elleni 3–3-at emberhátrányból sikerült összehozni, méghozzá Beto egyenlítő találatával. A 23 évesen nyáron igazolt portugál csatár egyre többször kiérdemli a bizalmat Gotti mestertől. Kőkemény „hármasugrás” vár a csapatra: az Atalanta-meccs után a hét közepén Veronába látogat, majd a hét végén Milánóba, hogy megmérkőzzön az Interrel.
Mindenesetre nagyon kell vigyáznia excsatárára, Luis Murielre, aki különösen eredményes a fehér-feketék ellen. Gasperininek viszont több játékosát nélkülöznie kell, az egyik gólszerző Demiral is megsérült Manchesterben, ez növeli a védelmi problémákat. A válogatott hátvéd Rafael Tolói továbbra is izomproblémákkal küszködik, Djimsiti sem bevethető. Emellett a középpályáól is hiányzik már-már szokásosan a szélekről Hateboer és Gosens, most középről Pessina is. Marten de Roont már bevetette az Old Traffordban a mester, lehet, hogy most 90 perces bizalmat kap: lassan a nyáron Veronából igazolt Lovato is kap némi lehetőséget.
Az Udinese is nélkülözni kénytelen két fontos játékosát. Gerard Deulofeu a múlt héten lábsérülést szenvedett, alighanem Pussetto helyettesíti, Roberto Pereyra meg el van tiltva a Bolognában kapott piros lapja miatt. Így Arslan kerül a három középső középpályás közé Gotti állandóan forszírozott 3-5-2-es rendszerében.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Az Atalanta legutóbbi négy mérkőzése minegyikén kapott gólt, ennél hosszabb hasonló sorozata 2020 novemberében volt (10 bajnoki). 2. Csak a Roma lőtt többször (45) kapura, mint az Udinese (39) anélkül, hogy gól született volna ezekből.  3. Luis Muriel (59 meccsen 11 gólt lőtt udinei színekben) 11 bajnokin 9-szer talált be a fehér-feketék kapujába, 8-szor ebből Atalanta-játékosként, egykori klubja tehát kedvenc ellenfele is.

Kapcsolódó

Atalanta–Udinese bajnoki örökmérleg

Összesen: 84 mérkőzés–26 Atalanta-győzelem–28 döntetlen–20 Udinese-győzelem/ 118–104-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 74–23–24–27 / 93–87. Bergamóban: 42–16–19–7/ 70–36. Bergamóban a Serie A-ban: 37–14–16–7 / 54–29. A párosítás legjobb gólszerzői: Luis Muriel (Atalanta és Udinese) és  Antonio Di Natale (Udinese) 9-9 gól, Duván Zapata (Atalanta és Udinese) 7
A legutóbbi mérkőzés: Atalanta–Udinese 3–2 (2–1). G.: Muriel 2, Zapata, ill. Pereyra, Stryger Larsen (2021. 3. 4.). A legutóbbi bajnoki Atalanta-győzelem: 3–2 (2021. 3. 4.); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2021. 1. 20., Udinében); a legutóbbi Udinese-győzelem: 1–2 (2017. 10. 29., Udinében). Házi gólkirály: Duván Zapata 4, ill. Beto, Gerald Deulofeu és Roberto Pereyra 2-2 gól

VERONA–LAZIO

A legutóbbi Serie A-.gól Verona–Lazio meccsen:  Szergej Milinkovics-Szavics a hazaiak kaojába fejel áriliban az akkor még ütes Bentegodiban (Fotó: Getty Images)

A Lazio nem minden mérkőzésen játszott kvalitásaihoz méltón az idényben, de két rangadón nagyon odatette magát. A városi derbin és a bajnok Inter elleni aratott győzelem mutatja, hogy a sasok helye nem a középmezőnyben hanem az élcsapatok között van. Ha az utóbbi meccs vereséggel végződik, a 9. helyig zuhant volna vissza, az utolsó 26 percben szerzett 3 gól viszont a harmadik közelében tartotta.  Az összes sorozatot tekintve 7 meccsen csak egyszer kapott ki, a Marseille elleni hétközi döntetlen a jó utat jelzi. Viszont az égszínkékek egyetlen meccset sem úsztak meg kapott gól nélkül a Serie A-ban, s ha ez így marad, aligha maradnak stabilan a BL-helyek közelében. Noha Ciro Immobile már 7 gólos, szeptember 19. óta csak egy találata született normál mezőnyjátékból.
Míg a Lazio a mezőny „szórakoztatója” a meccsein esett 31 góllal, a Hellas 17-17 gólt szerzett és kapott is. A korábbi veronai csapatok stabil hátsó alakzataikról voltak híresek, Igor Tudor szeptember közepi kinevezése után 5 meccsen 8 pontot szereztek a sárga-kékek és a San Siróban megszerzett kétgólos vezetésük is jó utat látszott mutatni. Bár azt a meccset végül elbukták, nagyon úgy tűnik, az egykori vb-bronzérmes játékos a megfelelő ember lehet a veronai kispadra.
Vasárnap a Laziónak Luiz Felipét nélkülöznie kell eltiltás miatt, mert az Inter meccs végén kiállították. Mivel Acerbi is el van tiltva, Radu szerepeltetése kerül előtérbe. Luiz Alberto kezdhet a középpálya bal oldalán, Toma Basic előtt.
Mivel Ceccherinit a Milan ellen az első félidőben le kellett cserélni, most is Sutalo játszik a helyén jobbhátvédet. Az esetleges erőnléti problémáktól eltekintve a többi helyen Tudor a milánói csapat többi tagját küldi a pályára a Marc Antonio Bentegodiban.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Verona legutóbbi 5 mérkőzése mindegyikén legalább két gólt szerzett, először 2014 óta. Ha a Laziónak is belő kettőt, 2013-as novemberi sorozatát is beállítja, amely 7 meccsesre nyúlt annak idején.  2. A Lazio hét legutóbbi idegenbeli meccséből 5-ször góltalan maradt, azt megelőzően 39 mérkőzésen maradt ennyiszer eredménytelen. 3. Amióta Ciro Immobile a Lazio játékosa, hat meccsen 7-szer talált be a Hellas kapujába (két duplával és egy mesterhármassal), csak a Samp ellen szerzett kettővel több gólt, mint ahányszor pályára lépett ellene a Lazióban.

Kapcsolódó

Verona–Lazio bajnoki örökmérleg

Összesen: 54 mérkőzés–15 Verona-győzelem–18 döntetlen–21 Lazio-győzelem/ 60–83-as gólkülönbség. A Serie A-ban: 48–12–17–19 / 56–79. Veronában: 27–12–9–6/ 33–27. Veronában a Serie A-ban: 24–9–9–6 / 30–27. A párosítás legjobb gólszerzői: Ciro Immobile (Lazio) 7 gól, Hernán Crespo (Lazio) 5, Luca Toni és Gianfranco Zigoni (Verona), valamint Giorgio Chinaglia (Lazio) 4-4.
A legutóbbi mérkőzés: Verona–Lazio 0–1 (0–0). G.: Milinkovics-Szavics (2021. 4. 11.). A legutóbbi bajnoki Verona-győzelem: 2–1 (2020. 12. 12., Rómában); a legutóbbi döntetlen: 0–0 (2020. 2. 5., Rómában); a legutóbbi Lazio-győzelem: 0–1 (2021. 4. 11.). Házi gólkirály: Antonín Barák, Davide Faraoni és Nikola Kalinic 3-3, ill. Ciro Immobile 7 gól.

ROMA–NAPOLI

Fabián Ruiz visszakerül a Napoli középpályájára a Derbi del Solén (Fotó: Getty Images)

A liga két déli óriása csap össze a Derby del Solén. A Napoli a múlt héten nehezen „gyűrte be” a Torinót, az ügyeletes csatárszár Victor Osimhen kései fejese kellett ahhoz, hogy 9 mérkőzés után is hibátlan maradjon. A hét közepén az El-ben is a végére hagyta a döntést, de az utolsó negyedóra rohamsorozata elég volt a varsói Legia 3–0-s kiütéséhez. A győzelem vasárnap a Sarri-féle klubrekord megdöntését is jelentené a hibátlan rajtot tekintve, egyszersmind a negyedik egymást követő hazai sikert a Roma ellen.
A farkasok is megnyerték legutóbbi három bajnoikjukat, de a hét közepém szégyenletes, 6–1-es vereslget szenvedtek Norvégiában az Európa-konferencialigában. Mourinho egyetlen csapata sem szenvedett még akkora vereséget a kupaporondon, s ez bizony komor árnyékba borítja a nemrég még ünnepelt kiváló szezonkezdetet. Igaz, igencsak tartalékos csapatot küldött a pályára a Special One az Aspmyra Stadionban és a mester a ”minőségibb csapatok” közé sorolta a Bodőt, de ez nem sokat tompítja a kudarc éléét, ráadásul a második félidőre be-beküldött ászokat is a pályára, de ők sem segítettek sokat…
A fővárosi klub legutóbbi hat hazai bajnokiját megnyerte – ez a legjobb sorozata volt a 2017 februárjáig tartó 15-ös széria óta. Miután 2012 óta először több mint 10 meccset vesztettek egy naptári évben, a hazai pálye „előnye” lehet minden, amiben bízhatnak a Derby del Sole előtt.
A Roma talán pályára küldheti Zaniolót, aki egy kisebb múlt hét végi lábsérülés miatt kimaradt a norvégiai kudarctúrából. Ez csak egy kehet a várható számos változtatás között, hiszen Abraham, Mancini, Veretout és Lorenzo Pellegrini szinte biztosan visszatér a kezdőbe, miközben Domurodov, Diawara, Mayoral és Kambulla nyilvánvalóan kikerül onnan. Smalling ismét combsérülés miatt nem játszhat, Ibanez helyettesíti, aki a kupameccsen a sokat bizonytalankodók közt volt.
Luciano Spalletti is módosíthat valamennyit csapatán, de semmiképpen sem annyit, mint kollégája. Manolasz már felépült annyira, hogy a kispadra leüljön, az eltiltását letöltő Mario Rui pedig már kezdhet is. Malcuit és Unasz ezúttal sem szerepelhet sérülés miatt. A középpályássorba visszakerül Fabián Ruiz, a csatársort pedig ismét Politano, Osimhen és a fáradhatatlan kapitány, Lorenzo Insigbe alkotja.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Napoli még sosem nyerte meg egy idényben első 9 meccsét. Az összes olasz klub közül ez csak kettőnek sikerült: a Tomának 2013–14-ben (10/10, Rudi Garciával) és a Juventusnak 2005–06-ban (9/9).  2. A mérkőzésen két csapat lép fel az idényben legtöbbet kapura lövő három csapatból (Roma 136, Napoli 125, a harmadik az Atalanta 127-tel) és kettő a három közül, amelyek a legkevesebb kapura lövést engedték ellenfeleiknek (Roma 75, Napoli 71 – a legkevesebb a Torinónak van, 67). 3.  Lorenzo Insigne 4 gólt szerzett és 3 gólpasszt adott legutóbbi 8 meccsén a Roma ellen – egyetlen csapat ellen sem volt ennyi gólhoz köze, mint a sárga-vörösök ellen.

Kapcsolódó

Roma–Napoli bajnoki örökmérleg

Összesen: 148 mérkőzés–52 Roma-győzelem–50 döntetlen–46 Milan-győzelem/ 190–172-es gólkülönbség. A Bolognában: 74–33–28–13 / 116–70. A párosítás legjobb gólszerzői: Dries Mertens (Napoli) 9 gól, Dino Da Costa (Roma) 8, Amadeo Amadei (Napoli és Roma), Edinson Cavani (Napoli) és Francesco Totti (Roma) 7-7.
A legutóbbi mérkőzés: Roma–Napoli 0–2 (0–2). G.: Mertens 2 (2021. 3. 21.). A legutóbbi bajnoki Roma-győzelem: 2–1 (2019. 11. 2.); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2018. 10. 28., Nápolyban); a legutóbbi Napoli-győzelem: 0–2 (2021. 3. 21.). Házi gólkirály: Lorenzo Pellegrini és Jordan Veretout 4-4, ill. Victor Osimhen 4 gól.

INTER–JUVENTUS

Edin Dzeko eddig csak kétszer talált a Juve kapujába – talán most a Derbi d’ Italián (Fotó: Getty Images)

1967-ben Gianni Brera újságíró adta a Derbi d’Italia nevet az Inter–Juve rangadónak, mely a két csapat volt akkoriban, amely a Serie A lkapítása óta sosem esett ki a kligából. (Ez azóta is igaz, csak a Juvét kizárták a Calciopoli miatt, de egy év után bajnokként tért vissza a Serie B-ből.) Itália két legsikeresebb klubja eredményes nemzetközi kupaszereplés után tér vissza a bajnokságba, hogy üldözőbe vegye az előtte robogó Napoli, Milan duót.  A Juve hat sorozatban megnyert bajnoki után a hetediket bajnoki címe elrablója felett aratná. Az Inter a Lazio ellen rangadót veszített a múlt héten, de 23 gólt szerzett már a bajnokságban – Dzeko és Lautaro Martínez is a góllövőlista élcsoportjában található – , nem tart tehát az eredménytelenségtől. Se védelmi gyengeségek a múlt héten Rómában is mutatkoztak, ezek javítása nélkül nem nyerhető meg a szuperrangadó.
A két együttes ebben az évben már négyszer megütközött – a Coppa Italia kétmeccses elődöntőjét is egymással vívták, s az idény végi derbit is a Juve nyerte meg az Allianz Stadionban, de ez nem vigasz a 9 év birtoklás után elrabolt scudettóért: a nemes bosszú vágya ott ég a torinói szívekben. A legutóbbi három meccs gólszerzői: az újonnan igazolt Locatelli, a visszatérő „cseregyerek” Kean és a svéd Kululsevski – új generáció tör utat magának az öreg hölgy dresszében. A legjobb nyolc közül továbbra is a rekordbajnok szerezte a legkevesebb gólt – a cél most is egy „minimalista” győzelem lehet a San Siróban.
De Ligt ugyan újra fitt, de lehet, hogy Allegri mégis a „veteránpárossal” kezd a védelem közepén. Dybala is visszatérőben, Moarat pedig már játszhat is, ő lehet Chies tűrsa a támadóduóban.
Az Internek sincsenek fontosabb sérültjei, igaz, Calhanoglu csak csütörtökön tért vissza a közös edzésekhez, így harcolnia kell Vidallal az egyik középpályás helyért. Sensi térdsérülésből tért vissza, ő is kerettag lesz, kezdő aligha. Dumfries és Perisic lesz a pálya közepén a két szélső ember, Darmian és Dimarco bármikor bevethető tartalékok. Dzeko – aki csupán két gólt szerzett eddig a Juve ellen – lesz Lautaro Martínez csatártársa.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1.  Az Inter otthon legyőzte legutóbb a Juventust – kétszer egymás után otthon legutóbb 2010-ban sikerült megvernie a rekordbajnokot, akkor Mourinho volt az edzője.  2. Simone Inzaghi edzőként a legtöbbször a Juventus ellen veszített (8), ráadásul három legutóbbi hazai meccsét elbukta, amikor Allegri ült a vendégcsapat kispadján. 3. Az Inter 32 Serie A-mérkőzésen 78 gólt szerzett 2021-ben, az öt európai topbajnokságban csak a Bayern volt ennél eredményesebb (89 gól 29 találkozón), a Juventus 33 találkozón 64-szer talált a kapuba.

Kapcsolódó

Inter–Juventus bajnoki örökmérleg

Összesen: 176 mérkőzés–47 Inter-győzelem–44 döntetlen–85 Juventus-győzelem/ 205–254-es gólkülönbség. Milánóban: 88–36–28–24 / 137–98. A párosítás legjobb gólszerzői: Omar Enrique Sivori (Juventus) 13 gól, Roberto Boninsegna és Giuseppe Meazza (Inter és Juventus) 12-12.
A legutóbbi mérkőzés: Juventus–Inter 3–2 (2–1). G.: Cuadrado 2-egyik 11-es, C. Ronaldo, ill. Lukaku, Chiellini-öngól (2021. 5. 15.). A legutóbbi bajnoki Inter-győzelem: 2–0 (2021. 1. 17.); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2019. 4. 27.); a legutóbbi Juve-győzelem: 2–3 (2021. 5. 15., Torinóban). Házi gólkirály: Edin Dzeko 3, ill. Paulo Dybala, Moise Kean, Manuel Locatelli és Álvaro Morata  2-2 gól.

SERIE A, 9. forduló. Sport2 12:30 Atalanta BC–Udinese Calcio (kommentátor: Fülöp László), Sport2 15:00 Hellas Verona–SS Lazio (kommentátor: Méhes Gábor); Sport2 17:45 AS Roma–SSC Napoli (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport2 20:30 FC Internazionale–FC Juventus (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor)