Felzárkózó meccsek nagyoknak • SportTV

Felzárkózó meccsek nagyoknak

2021. 11. 30. 12:06    
Olvasási idő: 4 perc

Kedden négy mérkőzéssel rajtol a Serie A 15. fordulója, amely a második hétközi ebben az idényben és csütörtökig tart. Szombaton adtuk a Juve–Atalanta kvázi rangadót, kedden megmutatjuk mindkét csapatot, más ellenféllel. Mindkét együttes felzárkózna, a bergamóiak az Inter nyomában maradnak, a rekordbajnoknak egy négycsapatos boly egyikeként szeretné megközelíteni az 5. Romát. Ebben az idényben az országos nagytábla első fordulójától követjük a Copa del Reyt, nyitányul a Villarreal mérkőzését közvetítjük, felvételről.

Luis Muriellel rohamozva sem lesz kevésbé veszélyes az Atalanta támadójátéka, mint honfitársávakl, Duván Zapatával (Fotó: Getty Images)

ATALANTA–VENEZIA

Három egymást követő bajnokin nyert az Atalanta, a legnagyobb „dobás” persze a Juve 1–0-s legyőzése volt az Allianz Stadionban, amellyel 24 meccses, több mint három évtizedes  torinói nyeretlen sorozatát törte meg a bergamói együttes, és visszavágott a tavasszal a Coppa Italia döntőjében elszenvedett vereségért a rekordbajnok-rekord kupagyőztesnek. Emellett 8 mérkőzés óta veretlen Gasperini csapata. A 7 mérkőzéses hazai mérleg – 6 győzelem, 1 döntetlen – klubcsúcsbeállítás, mindössze kétszer rajtolt otthon ilyen remekül az ABC. 18 szerzett gólja a legutóbbi meccsen több mint biztató, arra utal, kezdi visszanyerni hagyományos eredményességét.
A Venezia két felzárkózó győzelem után kikapott otthon a bajnok Intertől, de a meccs nagy részében pariban volt félelmetes ellenfelével. Paolo Zanetti edző nagy tettet vitt véghez a feljutással, de a sokfelől igazolt társaságot még nem sikerült jó csapattá kovácsolnia ebben az idényben. A legaggasztóbb a roppant sekély góltermés, a 14 meccsen elért 12 gól arányos folytatása kevés lehet a bent maradáshoz, amely ugye minden újonc elsődleges célja.
Az Atalanta elrettentően hosszú sérültlistája rövidülőben van, Gasperini egyre több emberével számolhat, de a német válogatott Gosens és az olasz fiatal belső védő Lovato még nincs köztük. Hateboer viszont már leülhet a kispadra már most. A 10 nap alatti négy mérkőzés erőteljes rotációra szorítja az ősz mestert, könnyen meglehet, hogy Luis Muriel váltja ékként honfitársát Duván Zapatát, moha utóbbi ért el a Juve elleni győztes találatot és a házi góllövőlistát is vezeti 8 góllal. A középpályára egy másik korábbi sérült Koopmeiners kerülhet be, hogy Freuler egy kicsit pihenhessen, Pasalic viszont – aki 4 góllal és 5 assziszttal a támadójáték egyik legfontosabb részese – mindenképpen kezdeni fog.
A vendégeknek sincs sok hiányzójuk, alighanem most is csak Fiordilino és Svoboda szolgálatait nélkülözi Zanetti. Ékként ismét a Roma elleni győztes gól szerzője, Okereke szerepel, akinek a munkáját Aramu és Johnsen, esetleg Kiyine támogathatja. A háromtagú középpályássor ezúttal Vacca, Busio, Ampadu összetételben lép pályára, a fiatal walesi egyre jobban hozzászokik a Serie A légköréhez ritmusához. A kapuban ismét Romero áll, bár a sokáig sérült korábbi kapus, Lezzerini már meggyőógyult és szükség esetén bevethető.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Miután a Juvét 1–0-ra győzte le, az Atalanta másodszor végezhet kapott gól nélkül 2020 júliusa óta (az a sorozat még egy meccset ért meg).  2. A Venezia nem kapott gólt két egymást követő idegenbeli Serie A-meccsén a Genoa elleni döntetlen és a Bologna legyőzése során. Kettő legutóbb 1943 áprilisában jött össze, az is háromig tartott. 3. 2021 októbere óta csak Robert Lewandowski szerzett több gólt (12) az öt európai topbajnokság valamelyikében, mint Duván Zaopata (9).

Kapcsolódó

Atalanta–Venezia bajnoki örökmérleg

Összesen: 38 mérkőzés–18 Atalanta-győzelem–12 döntetlen–8 Venezia-siker / 55–39-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 18–10–5–3 / 25–15. Bergamóban: 19–12–5–2/ 34–17. Bergamóban a Serie A-ban: 9–7–1–1 / 18–9.  A párosítás legjobb gólszerzői: Karl-Aage Hansen (Atalanta) és Lanfranco Alberico (Venezi) 3-3 gól, Can Bartu és Raffaele Cerbone (Venezia), valamint  Fausto  Rossini (Atalanta) 2-2.
A legutóbbi mérkőzés: Venezia–Atalanta 1–0 (0–0). Gól: Poggi (2004. 2. 1.). A legutóbbi bajnoki Atalanta-győzelem: 1–0 (2001. 11. 08.); a legutóbbi döntetlen: 0–0 (2003. 10. 8.); a legutóbbi Venezia-győzelem: 0–1 (2004. 2. 1.). Házi gólkirály: Duván Zapata 9, ill. Mattia Aramu és David Okereke 4-4 gól

SALERNITANA–JUVENTUS

Federico Bernardeschi sokat segíthet a Juve akadáozó támadójátékának hatékonyabbá tételében (Fotó: Getty Images)

Bár a sajtóban egyre többen kezdik felvetni Allegri felelősségét a Juve eddigi – főleg a hazai pályákon megmutatkozó – gyengeségéért, egyelőre nincs szó edzőcseréről Torinóban. A csapat pedig a Chelsea elleni londoni 0–4 után otthon is kikapott az Atalantától, de ez a Juve vezetőinek egyelőre „belefér”. Persze, ha mondjuk a sereghajtótól sem sikerülne hazavinni mindhárom pontot, lehet, új szelek kezdenének fujdogálni a Via Druento környékén is. Mint megannyi más csapatnál, a Juvénél is a befejezés a legnagyobb probléma. A 14 bajnokin elért 18 gól roppant csekély egy ilyen kaliberű sztárcsapattól. Mivel a továbbjutás a BL-bwen már (régen) megvan, most a bajnokságban kell sűrűpontgyűjtésbe kezdeni, a sors(olás) kellő ellenfeleket küldött a felzárkózó hadműveletre.
A jóval esélytelenebb sereghajtó lelkileg azért jobb  helyzetben van, a pénteken elért cagliari 1–1 után. Persze a salernói gára eddig csak 2-t nyert meg a 14 bajnokiből, kapottgólátlag pedig meccsenként 2 fölött van – alighanem itt inkább a védelem stabilizálására kell törekednie Stefano Colantuono edzőnek. A téli szünet előtt még meg kell küzdeni a kiszámíthatatlan Fiorentinával és a bivalyerős bajnok Interrel is otthon – meglehet, az időnként szétesegető Juvéval még talán egyszerűbb is lesz megküzdenie a sereghajtónak…
A Juve gondjait növeli Chiesa sérülése, a szélső lehet, hogy az idén már nem is léphet pályára. McKennie is az Atalanta-meccsen sérült meg, De Sciglio és Ramsey pedig már korábban vált bevethetetlenné, s még kedden sem várható változás ebben. Morata szombaton sem villogott, egyre valószínűbb, hogy Allegri most inkább Keannek szavaz bizalmat. A reménysugár, hogy Chiellini és Bernardeschi már a kispadon ülhetett, meglehet, Salernóban már kezdhet valamelyikük, akár mindkettő is.
A hazai csapat támadógondjaiból nehezíti a kitörést Gondo sérülése is Cagliariban. Ha nem épül fel idejében, az eddig a középpályán szereplő Simy lesz Bonazzoli csatártársa. Matteo Ruggeri is kihagyja a mérkőzést, s a szurkolók nagy sajnálatára a rövid idő alatt kedvenccé váló Ribéry sem léphet pályára – ha hinni lehet az előzetes sajtóértesüléseknek.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Salernitana a valaha volt egyik Serie A-s csapat, amely amelynek az otthonában a Juve még sosem szerzett gólt (a Treviso a másik). 2. A Salernitana a 37. csapat, amely ellen Massimiliano Allegri meccsel a Serie A-ban. A mester legutóbb 2014 januárjában ült vesztes együttes kispadján, mikor számára új csapattal játszottak tanítványai. Az az együttes akkor a Sassuolo volt, a 4–3-as vereslg után menesztették Allegrit a Milan kispadjáról, amelyet utána Clarence Seedorf foglalt el. 3. Ha betalál a kapuba, Giorgio Chiellini lehet az első hátvéd, aki a hét minden napján szerzett gólt az olasz élvonalban. (Hattal rajta kívül Bremer, Gosens és Facchetti áll ezen a különleges listán.)

Kapcsolódó

Salernitana–Juventus bajnoki örökmérleg

Összesen: 4 mérkőzés–1 Salernitana-győzelem–1 döntetlen–2 Juventus-siker/ 1–5-ös gólkülönbség. Salernóban: 2–1–1–0 / 1–0. A párosítás legjobb gólszerzői: Filippo Inzaghi (Juventus) 3 gól, Pietro Enrico Magni (Juventus) és Marco Di Vaio (Salernitana) 1-1.
A legutóbbi mérkőzés: Salernitana–Juventus 1–0 (1–0). Gól: Di Vaio (1999. 5. 2.). A legutóbbi bajnoki Salernitana-győzelem: 1–0 (1999. 5. 2.); a legutóbbi döntetlen: 0–0 (1948. 1. 18.); a legutóbbi Juve-győzelem: 0–3 (1998. 12. 20., Torinóban). Házi gólkirály: Federico Bonazzoli 3, ill. Leonardo Bonucci és Paulo Dybala 3-3.

Nem hagyhatjuk ki a spanyol nemzeti kupaküzdelem első nagyfordulójának ez első napját sem. Felvételről megmutatjuk a hatodosztályú Victoria CF hazai meccslét a Villarreal ellen. A mérkőzést La Coruna nagyobb  stadionjában, a Depor Riazorjában rendezik, mert az ugyanabban a városban székelő kiscsapat otthonát a spanyol szövetség nem engedélyezte a találkozó  színhelyéül.

SERIE A, 15. forduló. Sport1 18:15 Atalanta BC–Venezia FC (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hajdu Attila); Sport1 20:30 US Salernitana 1919–Juventus FC (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hajdu Attila).
COPA DEL REY, 1. forduló. Sport1 23:00  Victoria CF–Villarreal CF (kommentátor: Engyel István)