Olasz dobogósok szerdája • SportTV

Olasz dobogósok szerdája

2021. 12. 01. 11:47    
Olvasási idő: 3 perc

A 15. forduló középső játéknapjából a virtuális dobogó mindhárom csapatának mérkőzését láthatják nálunk: a két milánói óriásét élőben, a listavezető Napoliét meg felvételről.

ívajon hány gól van szerda estérea Dzeko, Lautaro cstárkettős lábában? (Fotó: Getty Images)

INTER–SPEZIA

Szép csendesen felkúszott a vezetők mögé a címvédő Inter, amely az előző idénnyel szemben bejutott a BL rájátszásos szakaszába (először 2011–12 óta), a Serie A-ban pedig legutóbbi hat mérkőzése mindegyikét megnyerte. Október óta csak a két rangadóján, a Juve és Milan ellen nem szerezte meg mindhárom pontot. A Spezia ellen egyetlen hazai meccse volt eddig az élvonalban, 2–1-re nyert Lukaku és Hakimi találatával. Ők most már másutt játszanak, ám a fekete-kékek vonata halad tovább.
A liga legszellősebb védelme játszik a túloldalon, a hétvégi Bologna elleni 0–1-en „csak” egy gólt kapott, ez üdítően kevés az előző 13 találkozón összeszedett 31-gyel szemben.  Ráadásul azt az egy gólt is kései kezezésért megítélt 11-esből kapták, ám emiatt négypontos hátrányban maradtak az előttük álló Veneziához képest, de csak eggyel állnak a már kieső helyet elfoglaló Genoa előtt. A színhely is irritálhatja a La Spezia-iakat, eddig minden Lombardiában lejátszott bajnokijukat elvesztették közel másfél Serie A-futballévük alatt.
Simone Inzaghi csapatának sérültlistája bővült Darmiannal és Ranocchiával, úgy tűnik, rájuk karácsonyig nem is számíthat a mester. Mivel De Vrijt továbbra is vonalon kívülre helyezi combizomsérülése, a meglehetősen szokatlan Dimarco, Bastoni, Skriniar védőtrióval kezd a bajnok.
A Spezia vészes gólképtelenségén segíthet Emmanuel Gyasi eltiltás utáni visszatérése, a ghánai szélső nyilván a kezdőcsapatban kap helyet. Thiagio Motta ritkán tér el a négyvédős szisztától, ha megteszi, mint legutóbb Bergamóban – nem lesz jó vége (2–5). Az egykori Inter-középpályásból lett edző a középpályán nélkülözi Sena és Bourabia játékát, de Verde visszatérhet, ez fontos, mert ő a csapat házi gólkirálya – szerény három góllal…
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Az előző szezon kezdete óta az Interé a legjobb hazai mérleg az öt európai topbajnokságban: 21 győzelem, 3 döntetlen és 1 vereség. 2. A legutóbbi bolognai 0–1 után ha a Spezia most sem talál be, először marad egymást követő két meccsen szerzett gól nélkül az idényben. 3. Egyedül Lionel Messi (61) szerzett több gólt a 16-oson kívülről a 2014–15-ös idény kezdete óta az öt topbajnokságban, mint a hármas holtversenyben 26-tal álló Hakan Calhanoglu (a másik kettő is a Serie A-ban szerepel/t: Christian Eriksen és Dries Mertens).

Kapcsolódó

Inter–Spezia bajnoki örökmérleg

Összesen: 4 mérkőzés–3 Inter-győzelem–1 döntetlen–0 Spezia-siker / 9–4-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 2–1–1–0 / 3–2. Milánóban: 2–2–0–0/ 7–3. Milánóban a Serie A-ban: 1–1–0–0 / 2–1.  A párosítás legjobb gólszerzői: Pietro Ferraris (Inter) 3 gól, Luigi Cevenini (Inter) 2, Annibale Frossi és Giuseppe Meazza (Inter), valamint  Silvio Romano (Spezia) 1-1.
A legutóbbi mérkőzés: Spezia–Inter 1–1 (1–1). Gólok: Farias, ill. Perisic (2021. 4. 21.). A legutóbbi bajnoki Inter-győzelem: 2–1 (2020. 12. 20.); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2021. 4. 21., La Speziában); a legutóbbi Spezia-győzelem: még nem volt. Házi gólkirály: Edin Dzeko és Lautaro Martínez 7-7, ill. Daniele Verde 3 gól

GENOA–MILAN

Zlatan Ibrahimovic egy gólra van a Serie A örök góllövőistáján Nyers Istvántól és Hernan Crespótól, a Milan házi rangsorában meg Pippo Inzaghitól (Fotó: Getty Images)

Az elmúlt másfél hétben a Milan eddigi arca másik felét mutatta: a BL-ben az Atlético elleni nadridi bravúrgyőzelemmel esélyt teremtett a versenyben maradásra, ugyanakkor a korábbi veretlenségét nemcsak megtörte, hanem még egy zakót összeszedett rögtön utána… Ha netán újabb vereség következne Genovában, 2019 szeptembere óta nem tapasztalt kudarcsorozat érné a vörös-feketéket. Ráadásul a korábban szinte tökéletesen működő védelem kezd egyre jobban átereszteni, a legutóbbi 9 tétmeccsen kapott 16 gól különösen úgy riasztó, hogy összesen 7 alkalommal kapott gól nélkül végzett a gárda, többségében az idény elején. Persze az első számú, Donnarummát szinte tökéleresen helyettesítő kapus, Maignan és a kiváló védő, Tomori sérülés miatti hosszabb hiánya azért igencsak hozzájárulhat a védekezés visszaeséséhez.
A Genoa válsága nem ilyen részleges, gyakorlatilag a szezon kezdete óta tart. Gyakorlatilag az Olasz Kupában a B-ligás Perugia elleni győzelem volt az idény egyetlen jelentős sikerélménye. A szezon közbeni edzőváltás, Andrij Sevcsenko kinevezése sem hozott az eddigi rövid időben változást, mi több, vele a kispadon még a góllövés sem sikerült. Kissé ironikus lenne, ha éppen a Milan ellen indulna meg felfelé a gárda, hiszen az ukrán játékosként a rossoneri egyik korszakos idolja volt. Az önbizalom egyre jobban párolog a Marassiban, pedig a meccslista sem lesz könnyebb, az év vége előtt jön még a Juventus elleni találkozó és a genovai Derby  della Lanterna is a városi rivális Samp ellen.
A két oszlop visszatér a Milan védelmébe, Maignan véd és Tomori is helyet kap a védelmi négyesben.
Calabria, Samu Castillejo és Rebic továbbra sem játszhat, Giroud pedig még a madridi izomsérülésével küszködik, így újra Ibra kerüll ékként a csapatba. Piolinak gondolni kell a közeljövő sűrű feladataira, jövő héten például a BL-csoportkör zárómeccsére a Liverpool érkezik Milánóba, így frissülhet most a csapat, a középpályán talán Kessié és Krunic bevetésével.
A Genoának is sok a sérülésekből fakadó hiánya: Makszimovics és Criscito még mindig nem játszhat hátul, combsérülés miatt Caicedo és a házi gólkirály Destro szereplése is kétséges. Faresznek is vádligondjai vannak, így Sabelli és/vagy Ghiglione is kezdhet. Pandev esetleg kezd – vasárnap is erről volt szó, ám aztán csak csereként állt be –, a másik csatárposztra Bianchi vagy Ekuban esélyes.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Milan legutóbbi három idegenbeli meccsén egyaránt két gólt szerzett e Genoa ellen, csak 1935-ben sikerült négy egymást követő találkozón dupláznia a kikötővárosban az élvonalban.  2. Sevcsenko érkezése óta a Genoa nem szerzett gólt, a 21. században ő lehet a negyedik olyan edző, akinek első három meccsén góltalan marad a csapata Somma (2005), Longo (2018) és Grosso (2019) után. 3. Zlatan Ibrahimovic 153 Serie A-gólt szerzett eddig, egy találatra van az örökranglistán holtversenyben 26. Nyers Istvántól és Hernán Crespótól.  A Milan örökrangsorában pedig egy gólra van attól, hogy beérje a 10.  helyen álló Filippo Inzaghit (73).

Kapcsolódó

Genoa–Milan bajnoki örökmérleg

Összesen: 122 mérkőzés–27 Genoa-győzelem–40 döntetlen–55 Milan-siker/ 128–183-as gólkülönbség. A Serie A-ban: 106–20–34–52 / 102–164. Genovában: 61–18–24–19 / 70–76. Genovában a Serie A-ban: 53–14–20–19 / 56–70.  A párosítás legjobb gólszerzői: Gunnar Nordahl (Milan) 13 gól, Aldo Boffi (Milan) 9,  Juan Schiaffino (Milan) 8.
A legutóbbi mérkőzés: Milan–Genoa 2–1 (1–1). Gólok: Rebic, Scamacca-öngól, ill. Destro (2021. 4. 21.). A legutóbbi bajnoki Genoa-győzelem: 2–1 (2020. 3. 8., Milánóban); a legutóbbi döntetlen: 2–2 (2020. 12. 16.); a legutóbbi Milan-győzelem: 1–2 (2021. 4. 21., Milánóban). Házi gólkirály: Mattia Destro 6, ill. Zlatan Ibrahimovic 5 gól.

A harmadik „dobogós”, a Napoli is a képernyőre kerül, felvételről mutatjuk a szeszélyes Sassuolo elleni idegenbeli mérkőzését.
Emellett jut szerdára meccs a Copa del Reyből is, a jelenlegi La Liga-második Real Sociedad a San Mateó-i negyedosztályú Panadería Pulido otthonába látogat.

SERIE A, 15. forduló. Sport2 18:15 FC Internazionale–Spezia Calcio (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Kéri András Dániel); Sport2 20:30 Genoa CFC–AC Milan (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Kéri András Dániel); Sport2 23:00 Sassuolo Calcio–SSC Napoli (felv., kommentátor: Gyulai Miklós)
COPA DEL REY, 1. forduló. Sport2 23:30 San Mateo–Real Sociedad (felv., kommentátor: Engyel István)