Négyszeres kupagyőztessel kezd a harmadik kör • SportTV

Négyszeres kupagyőztessel kezd a harmadik kör

2022. 01. 04. 14:34    
Olvasási idő: 2 perc

A harmadik fordulóban a nyolcaddöntőbe jutásért küzd meg a spanyol nemzeti kupaküzdelem, a Copa del Rey 32 csapatosra kiegészített mezőnye. Ebben a körben csatlakoznak be a spanyol Szuperkupáért a jövő héten Dzsiddában megküzdő négyek, a bajnok Atlético, a kupagyőztes Barcelona, a tavalyi bajnoki ezüstérmes Real Madrid és a kupadöntőben vesztes Athletic Bilbao. Kedden egy mérkőzéssel kezdődik meg a forduló, amelyet élőben közvetítünk.

Lorenzo "Loren" Morón három kupagóljával a sorozat vicególkirálya – 12 másik játékos társaságában (Fotó: Getty Images)

A találkozót Ponferrada városában, az El Toralín Stadionban játssza a hazai SD Ponferradina és az élvonalbeli RCD Espanyol. Az 1922 júniusában alapított, azaz centenáriumát idén nyáron ünneplő vendéglátó együttes jelenleg a másodosztály 5. helyén áll, 37 szerzett pontjával. (Ez a helyezés az idény végén az első osztályért folyó rájátszásban részvételt jelentené a kék-fehéreknek.) Ebben a kupakiírásban már a 6. alkalommal jutott el a Copa del Rey 32 legjobb csapata közé, de ennél tovább jutnia még sosem sikerült. Az első körben december 1-jén a negyedosztályú Carecenót verték meg idegenben 2–1-re (gólok: Medina és Zalazar), a győztes találatot a 87. percben elérve. Két hétre rá a hozzájuk hasonlóan másodvonalbeli Ibozát fogadták, a kilencven perc 1–1-gyel ért véget (g.: Ojeda), a győztes gólt a hosszabbítás 3. percében szerezte Romera.
A csapat legismertebb játékosa Sergi Enrich, aki tavaly nyári Ponferradába igazolása (közel volt a Schalkéba szerződéshez, de az meghiúsult) előtt 6 éven át 187 élvonalbeli meccsen 34 gólt szerzett az Eibar együttesében. A csapat keretében jelenleg 7 idegenlégiós található, két román (a védő Pascanu és a középpályás Anton), két kolumbiai (a kapus Lucho García és a csatár Becerra, utóbbi éppen az Espanyol kölcsönjátékosaként szerepel a Ponferradinában), valamint egy-egy iráni (Abedzadeh kapus, 6-szoros válogatott), brazil (Yuri de Souza, a csapatkapitány csatár, egyben a házi gólkirály is 9 bajnoki góllal) és ecuadori (Kike Saverio középpályás, kölcsön az Osasunából). Az együttes edzője 47 éves Jon Andini Pérez Aléonso, futballistanevén Bolo, korábbi középcsatár (517 mccsen 107 gólt szerzett az első három bajnoki osztály csapataiban) 2014-től négy évig az Arenas Getxo mestere, 2018 óta irányítja a ponferradai kék-fehéreket.
A vendég együttes is kék-fehér, a jóval eredményesebb RCD Espanyol. A második számú barcelonai klub a Copa del Rey históriájának 7. legeredményesebb együttese, 4-szeres kupagyőztes a 9 megvívott döntőjéből, összesen 24-szer jutott el legalább az elődöntőig. (Először 1911-ben, azaz 111 éve volt finalista, első győzelmét 1929-ben aratta, legutóbb 2006-ban döntőzött, akkor el is nyerte a trófeát a Zaragoza elleni 4–1-gyel, azt a mérkőzést a Sport TV is közvetítette.)
A csapat jelenleg a 11. helyen áll a LaLigában, legutóbbi bajnokiján szilveszterkor a Mestallában győzte le a Valenciát 2–1-re. Élvonalbeliként az első és a második kupafordulóban idegenben játszott (miként most is, a szabály szerint mindig az alacsonyabb osztályú csapat a pályaválasztó, azonos bajnoki szintű együttesek közt sorsolják a hazait). Először 3–2-re győzte le a hatodosztályú Solarest, Loren mesterhármasával – a harmadikat 11-esből lőtte (a 3 találattal jelenleg a kupa vicególkirálya is, tizenharmad magával holtversenyben) – , majd Palenciában bizonyult jobbnak a negyedvonalbeli Cristo Atléticónál 2–1-re (g.: Vu Lej, Sergi Gómez). Azt a mérkőzést is közvetítettük a Sport TV-ben, a győztes gólt csak a 88. percben tudta megszerezni a korábban a Celtát is megjáró, a nyáron Sevillából a csapatba igazoló Sergi Gómez.
A továbbjutásnak egy mérkőzésen kell eldőlnie, ha a 90 perc nem hoz döntést, hosszabbítás következik, ha az sem, tizenegyesrúgásokkal döntik el a nyolcaddöntőbe jutás kérdését a csapatok.

COPA DEL REY, 3. forduló. Sport1 21:00 SD Ponferradina–RCD Espanyol (kommentátor: Faragó Richard)