A Real Madrid is beszáll a Spanyol Kupába • SportTV

A Real Madrid is beszáll a Spanyol Kupába

2023. 01. 03. 12:12    
Olvasási idő: 2 perc

A legjobb 32 között a négy kiemelt, a Spanyol Szuperkupa jövő heti rijádi hárommeccses tornájának résztvevői is bekapcsolódnak a Copa del Rey, a nemzeti kupaküzdelem folyamába. A háromnapos kupaforduló első játéknapjáró egyikük, a bajnok Real Madrid mérkőzését választottuk, amelyre egy LaLigás párosítást követően kerül sor.

Az előzetesek szerint a képen együtt gólt ünneplő vb-negyeddöntős Rodrygo és -ezüstérmes Camavinga is pályán lesz Cáceresben a Real Madrid kupanyolcaddöntőbe jutásért játszandó mérkőzésén (Fotó: Getty Images)

ESPANYOL–CELTA VIGO

Nem volt véletlen a „LaLigás párosítás” hangsúlyos említése. Ebben a fordulóban ugyanis 17 élvonalbeli csapat van érdekelve, az irányított sorsolásnak köszönhetően ez a kettő meccsel egymással, a másik 15 egyaránt alacsonyabb osztályú – 5 másod-, 8 harmad- és két negyedosztályú klubhoz látogat.
Ami a Barcelonában meccselő duót illeti, a hazai Espanyol eddig 9-szer játszott finéálét (4 győzelem, 5 vereség), a vigói Celta háromszor döntőzött – először 1948-ban, legutóbb 2001-ben – , mindháromszor elvesztve a címdöntő mérkőzést. Egymás ellen a kupában 9-szer mérkőztek meg 1948 és 2011 között, összesítésben az Espanyol áll jobban (5 gy., 2-2 d. és v., gólok: 16–10).
Ebben a kiírásban a katalóniai együttes az első körben 3–0-ra verte meg a hatodosztályú Rincónt (gólok: Puado, Expósito, Joselu), a másodikban 1–0-ra az Atlético Pasót – a győztes gólt Melamed csak a 80. percben szerezte meg. A Celta az első fordulóban Lorcában 6–1-re ütötte ki a hatodosztályú Algart (g.: Cervi, Pérez, Rodríguez, Larsen, Galán-11-es, Vázquez), majd a másodikban 3–0-ra a Picasso festményéről is ismert Gernika csapatát (g.: Pérez, Aidoo, De la Torre).
Az Espanyol a vb utáni újrakezdés fordulójában szilveszterkor bravúros döntetlent ért elk a Camp Nouban (Marcos Aloso 7. perces fejes góljára Joselu a 73. percben 11-esből válaszolt), a Celta egy nappal korábban ugyancsak 1–1-re végzett a halvány Sevillával (Veiga góljával vezetett, de az andalúziaiak Kike Salas fejesével egyenlíteni tudtak.) A két együttes tabellaszomszéd, a 16.

és a 17. helyen állnak, éppen a három kieső előtt, egyaránt 13 pontot szereztek, a barcelonaiak gólkülönbsége 6-tal kevésbé rossz a vigóiakénál. A bajnokságban a nyitó fordulóban, augusztusban játszottak egymással 2–2-t (g.: Iago Aspas, Paciencia, ill. Expósito, Joselu – utóbbi 11-esből a 98. percben (!) egyenlített, pedig akkor nég negyedévnyire voltunk a katari hosszabbításdömpingtől…), a barcelonai visszavágót majd március 19-én játsszák.

CACERENO–REAL MADRID

Este mutakozik be a kupahistória harmadik legeredményesebb csapata, a 19-szeres exgyőztes Real Madrid, amely tavaly két fordulót ment ugyan – hasonlóan a mostanihoz csak a 32 között szállt be – , ám utána a negyeddöntőben igazi kupatörténeti rangadón 1–0-ra kikapott az örök második, 23-szors győztes Athletic Bilbatól.
Most a Real a vb után győztesen tért vissza a LaLigába (2–0 Valladolidban, Benzema-duplával, ez elsőt büntetőből, a másodikat akcióból szerezte a vb-ről lemaradó, bár hivatalosan kerettag, azaz ezüstérmes csatár). Nagy kérdés persze, milyen csapatot küld a pályára Ancelotti mester Cáceresben, az előztesek szerint inkább a B-t, mint a legjobbakat, de így is pályán lehet a vb-ezüstösök közül Tchouaméni és Camavinga, no meg a további Katart megjáró kontingensből a három csatár, Asensio, Rodrygo és Hazard.
A hazaiak kupaútja eddig ebben a kiírásban: a Córdoba (3. o.) elleni 3–0-val kezdett (g.: Fernández, Solano-11-es, Garci), utána viszont ő búcsúztatta az egyik LaLiga-csapatot, a Gironát 2–1-gyel, Grande vezető gólját Castellanos még kiegyenlítette, de Fernández találatára már nem érkezett válasz a katalánoktól. A cáceresi együttes egyébként azóta nem szerepelt tétmérkőzésen, így továbbra is a negyedosztály (Segunda División RFEF) 5. csoportjában a 6. helyen áll, azaz ha egymás tetejére állítjuk a spanyol futballpiramis táblázatait, potom 67 hellyel áll lejjebb a LaLiga-második Real Madridnál…

SPANYOL KUPA (COPA DEL REY), a nyolcaddöntőbe jutásért. Sport2 18:45 RCD Espanyol–RC Celta Vigo (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Hegyi Iván); Sport2 21:00 CP Cacereno–Real Madrid CF (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Fülöp Marcell, szakértő: Hegyi Iván)